Siirry sisältöön

Mitä yhdynnässä tapahtuu?

Julkaistu 13.11.2018 - 13.11.2018 klo 15:47 - Tuottanut Väestöliitto
Yhdyntä on tapa harrastaa seksiä. Siinä voi kokea seksuaalista nautintoa, nauttia seksistä ja toisesta ihmisestä. Yhdynnän tulee perustua aina siinä mukana olevien vapaehtoiseen suostumukseen.

Yhdyntä tarkoittaa teknisesti kuvattuna peniksen tai seksivälineen liikuttamista emättimessä tai peräaukossa. Sopivassa tunnelmassa ja turvallisessa ilmapiirissä, yhdynnässä koetaan seksuaalista nautintoa. Se päättyy usein orgasmiin ja siemensyöksyyn, mutta seksi voi jatkua senkin jälkeen muulla tavoin.

Nautinnon lisäksi yhdynnässä voi kokea myös yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tunnetta kumppanin kanssa. Siinä voi nauttia toisen ihmisen kehosta ja läheisyydestä. Penis-emätinyhdyntä on myös yleinen tapa tulla raskaaksi.

Lämmittely on tärkeää yhdynnässäkin

Ennen yhdyntää tarvitaan usein muunlaista seksiä kiihottumisen ja seksuaalisen halun lisäämiseksi. Kiihottuessa sukuelinten verenkierto lisääntyy, joka saa aikaan sukuelimissä paisuvaiskudoksen turpoamisen. Sen seurauksena esimerkiksi penis erektoituu eli jäykistyy. Erektio mahdollistaa yhdynnän peniksellä.

Kiihottumisen seurauksena myös sukuelinten limakalvot kostuvat (esimerkiksi emätin), joka saa usein yhdynnän sujumaan kivuttomasti. Liukuvoiteen käyttäminen lisäliukasteena on erittäin suositeltavaa. Erityisen tärkeää tämä on anaaliyhdynnässä, sillä peräaukko ei kostu kiihottuessa.

Asentoa vaihtamalla yhdynnän liike saadaan kohdistumaan haluttuihin kohtiin esimerkiksi sukuelimissä, jolla voi olla merkitystä kiihottumisessa ja seksuaalisen nautinnon tuntemisessa. Kumppanin kanssa kokeilemalla ja harjoittelemalla erilaisia asentoja, voi löytää itselle ja kumppanille sopivimmat asennot yhdyntään.

Kaikki nämä mielessä ja kehossa tapahtuvat reaktiot mahdollistavat seksuaalisen nautinnon kokemisen yhdynnässä ja sen teknisen onnistumisen.

Kiihottuminen häiriintyy myös herkästi, jolloin esimerkiksi emätin ei kostu ja erektio voi laskea. Näin käy jokaiselle silloin tällöin.

Yhdyntä kestää tavallisesti muutamia minuutteja. Muunlainen seksi ennen sitä ja sen jälkeen, lisäävät kuitenkin seksiin käytettyä aikaa ja seksuaalista nautintoa paljonkin.

Yhdynnän ei kuulu sattua

Jos yhdynnässä kokee kipua, se kannattaa keskeyttää, selvitellä kivun syytä ja yrittää vaikuttaa siihen. Yhdyntään ei kuulu kipu myöskään ekalla kerralla, vaikka siitä usein kerrotaan niin. Toisaalta ensimmäisiin yhdyntäkertoihin liittyy usein jännitystä, joka estää tehokkaasti esimerkiksi kiihottumisreaktiot kehossa.

Yhdyntäkivun takana voi olla monenlaisia syitä. Liukuvoiteen käyttäminen, yhdyntäasennon vaihtaminen, kiihottumisen lisääminen ennen yhdyntää ja sen kuluessa, sekä lihasten tietoinen rentouttaminen ovat seikkoja, joita voi kokeilla avuksi, jos yhdyntä sattuu. Jos omat keinot eivät auta, yhdyntäkivut tulee ottaa puheeksi lääkärin tai seksuaalineuvojan kanssa.

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä on eturauhanen?

Eturauhasella on tärkeä tehtävä lisääntymisen näkökulmasta katsottuna, mutta sen toiminta vaikuttaa myös seksuaaliseen hyvinvointiin....

SUOSTUMUS I Mistä tietää, haluaako toinen panna?

Puhuttaessa suostumuksesta seksiin, osalle tulee mieleen lupalapput ja kirjalliset sopimukset. Näistä ei oikeasti ole juuri hyötyä, koska...

Gynekologin chat nuorille

Tule kysymään ja keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijalääkärin kanssa seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista, kuten ehkäisystä,...