Gå till innehållet

Vad händer vid ett samlag?

11.02.2022 klo 13:04 - Producerat av Befolkningsförbundet
Samlag är ett sätt att ha sex. Det är ett sätt att njuta av sex och av en annan människa. Samlag ska alltid grunda sig på alla deltagares frivilliga samtycke.

Tekniskt sett betyder samlag att penis eller en sexleksak förs fram och tillbaka in i slidan eller i anus. Det ger sexuell njutning om stämningen är rätt och trygg.  

Utöver njutning kan du under samlaget också känna samhörighet med och kärlek till din partner. Du kan njuta av den andras kropp och närhet. Vaginalt samlag är också det vanligaste sättet att bli gravid. 

Förspel är viktigt också vid samlag 

Före samlaget behövs det ofta förspel; uppvärmning med andra typer av sex för att öka upphetsningen och den sexuella lusten. När man bli upphetsad ökar blodcirkulationen i könsorganen, som gör att svällkropparna i dem sväller. Det får penisen att erigera (man får stånd) och klitoris att svälla. Tack vare erektionen är det möjligt att ha samlag med penisen. 

Upphetsningen leder också till att slemhinnorna i slidan blir fuktiga och penisen börjar utsöndra den så kallade försatsen, som ofta gör samlaget smärtfritt. Det är bra att dessutom använda glidmedel som hjälpmedel. Det är extra viktigt vid analsex, för anus blir inte fuktigt vid upphetsning. Läs mer om analsex här.

Genom att byta sexställning får man samlagsrörelserna att stimulera på olika sätt eller på olika ställen i könsorganen. Det här kan ha betydelse för upphetsningen och den sexuella njutningen. Genom att prova och öva på olika sexställningar kan du och din partner hitta dem som passar er bäst. 

Alla de här reaktionerna i dina tankar och din kropp, gör att du kan känna sexuell njutning i samlaget och att samlaget lyckas helt tekniskt. 

”Upphetsningen är känslig för olika störningar, och då blir slidan inte fuktig och erektionen kan försvinna. Det händer alla då och då.” 

Ett samlag tar vanligen några minuter, men om man har andra typer av sex före och efter samlaget, förlängs tiden för det sexuella umgänget och den sexuella njutningen kan bli betydligt större. 

Samlag ska inte göra ont 

Om samlaget gör ont är det bäst att avbryta, ta reda på vad smärtan beror på och försöka göra något åt den. Första gången man har samlag ska inte heller göra ont, trots att det ofta sägs så. Å andra sidan är man ofta spänd inför de första gångerna, och nervositeten förhindrar effektivt till exempel kroppens upphetsningsreaktioner. 

Det kan finnas många orsaker till smärta vid samlag. Du kan prova på att använda glidmedel, byta ställning, öka upphetsningen före och under samlaget eller försöka medvetet låta musklerna slappna av. Om dina egna knep inte hjälper är det bra att söka sig till någon sakkunnig, t.ex en sexualrådgivare eller läkare, för att prata om saken.

 

Uppdaterad 15.03.2023

Skribenter: 
Sakkunniga vid Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar 

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till hälsovårdstjänster ämnade för den sexuella hälsan

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...