Gå till innehållet

Vad händer vid ett samlag?

11.02.2022 klo 13:04 - Producerat av Befolkningsförbundet
Samlag är ett sätt att ha sex. Det är ett sätt att njuta av sex och av en annan människa. Samlag ska alltid grunda sig på alla deltagares frivilliga samtycke.

Tekniskt sett betyder samlag att penis eller en sexleksak förs fram och tillbaka i slidan eller anus. Det ger sexuell njutning om stämningen är rätt och trygg.  

Utöver njutning kan du under samlaget också känna samhörighet med och kärlek till din partner. Du kan njuta av den andras kropp och närhet. Vaginalsamlag är också det vanligaste sättet att bli gravid. 

Förspel är viktigt också vid samlag 

Före samlaget behövs det ofta förspel; uppvärmning med andra slag av sex för att öka upphetsningen och den sexuella lusten. När man bli upphetsad ökar blodcirkulationen i könsorganen, som gör att svällkropparna i dem sväller. Det får penisen att erigera (man får stånd) och klitoris att svälla. Tack vare erektionen är det möjligt att ha samlag med penisen. 

Upphetsningen leder också till att slemhinnorna i slidan blir fuktiga och penisen börjar utsöndra den så kallade försatsen, som ofta gör samlaget smärtfritt. Det är ändå jättebra att dessutom använda glidmedel. Det är extra viktigt vid analsamlag, för anus blir inte fuktigt vid upphetsning. Läs mer om analsamlag. 

Genom att byta ställning får man samlagsrörelserna att stimulera de ställen man vill till exempel i könsorganen. Det här kan ha betydelse för upphetsningen och den sexuella njutningen. Genom att prova och öva olika samlagsställningar kan du och din partner hitta dem som passar er bäst. 

Alla de här reaktionerna i dina tankar och din kropp gör att du kan känna sexuell njutning i samlaget och att samlaget lyckas tekniskt. 

”Upphetsningen är känslig för störningar, och då blir slidan inte fuktig och erektionen kan försvinna. Det händer alla då och då.” 

Ett samlag tar vanligen några minuter. Men om man har andra slag av sex före och efter samlaget, blir förlängs tiden för det sexuella umgänget och den sexuella njutningen kan bli betydligt större. 

Samlag ska inte göra ont 

Om samlaget gör ont är det bäst att avbryta, ta reda på vad smärtan beror på och försöka göra något åt den. Första gången man har samlag ska inte heller göra ont, trots att det ofta sägs så. Å andra sidan är man ofta spänd de första gångerna, och nervositeten förhindrar effektivt till exempel kroppens upphetsningsreaktioner. 

Det kan finnas många orsaker till smärta vid samlag. Du kan prova på att använda glidmedel, byta ställning, öka upphetsningen före och under samlaget och försöka medvetet låta musklerna slappna av. Om dina egna knep inte hjälper borde du prata om smärtorna med en läkare eller sexualrådgivare. 

Skribenter: 
Experter inom Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar 

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att synas

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt till integritet

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att påverka

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...