Siirry sisältöön

Mitä anaaliyhdyntä tarkoittaa?

12.10.2018 klo 14:00 - Tuottanut Väestöliitto
Seksitutkimuksen mukaan suomalaisista aikuisista noin 40 prosenttia on kokeillut anaaliyhdyntää. Anaaliyhdynnästä ei voi tulla raskaaksi, mutta kondomia tulee käyttää seksitautien ja erilaisten bakteeritartuntojen ehkäisemiseksi.

Anaaliyhdyntä voi tapahtua peniksellä tai seksivälineellä, kuten dildolla. Peräaukon seudussa on paljon hermotusta, minkä vuoksi sen hyväileminen ja yhdyntä voivat tuntua seksuaalisesti nautinnolliselta. Anaalissa on myös kaksi sulkijalihasta, joissa tuntuu voimakasta kipua, jos anaaliyhdyntä on rajua ja varomatonta.

Rauhalliset ja varovaiset liikkeet sekä tuntemusten kuunteleminen ovatkin mielihyvän ja nautinnon kannalta merkittäviä myös anaaliyhdynnässä.

Peräsuolessa on usein ulostetta, mutta peräsuolen voi halutessaan huuhdella ennen anaaliyhdyntää. Sen voi tehdä esimerkiksi apteekista saatavalla vesiperäruiskeella tai huuhtelupussilla. Näin voidaan vähentää ulosteesta johtuvia haju- ja hygieniahaittoja.

Ennen anaaliyhdyntää kannattaa ottaa anatomia haltuun tutustumalla omaan peppureikään. Sitä voi tunnustella hellästi esimerkiksi sormella liukuvoidetta apuna käyttäen. Pitkät kynnet voivat raapia limakalvoon haavoja, joten kynnen kannattaa olla lyhyet. Peppureikään ja sen toimintaan tutustuminen on tarpeellista, olkoon oma rooli anaaliyhdynnässä kumpi tahansa. Se henkilö, jonka peppureikään yhdyntä tapahtuu, määrää aina anaaliyhdynnän tahdin. Peräaukkoa ympäröivät sulkijalihakset voivat vahingoittua pysyvästi, mikäli toiminta on rajua.

Kondomi ja reilusti liukuvoidetta

Bakteerit ja muut pöpöt tarttuvat myös anaaliyhdynnässä, joten kondomin käyttö on hyvinkin perusteltua. Seksitautien lisäksi suolistobakteerit voivat aiheuttaa tulehduksen muualle kehoon päätyessään. Kondomi tulee vaihtaa aina uuteen, jos kumppania tai seksitapaa (suuseksi, emätinyhdyntä) vaihdetaan seksin aikana. Jos käytössä on yhteisiä seksivälineitä seksikumppaneiden kesken, ne tulee pestä lämpimällä saippualiuoksella ja suojata kondomilla henkilöiden välillä.

Anaaliyhdynnässä käytettävät seksivälineet on syytä valita tarkoin, sillä ne voivat ”sukeltaa” sulkijalihaksen ohi peräsuoleen. Anaaliseksiin tarkoitetut esineet ovat alaosastaan leveneviä, jolloin ne eivät niin helposti pääse luiskahtamaan sulkijalihaksen ohi. Anaaliseksiin tarkoitetuissa seksivälineissä on usein myös ominaisuus, jonka avulla ne saa vedettyä helpommin pois peräaukosta esimerkiksi otteen livetessä välineestä.

Anaalikanava ei kostu kiihottumisen seurauksena, minkä vuoksi liukuvoidetta kannattaa käyttää runsaasti anaaliyhdynnässä.  Liukuvoide vähentää hankausta ja siten suojaa limakalvoja sekä helpottaa yhdynnän onnistumista.

Anaaliseksistä on tärkeää jutella kumppanin kanssa. Myös asioista sopiminen, molemminpuolinen suostumus ja tuntemusten huomioonottaminen ovat luottamuksen ja siten nautinnollisen seksikokemuksen kulmakiviä.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteet:

Hivpoint: Anaaliseksin ABC (pdf, aukeaa uuteen välilehteen)

Väestöliitto: FINSEX – seksitapojen muutos (aukeea uuteen välilehteen)

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat alle 29-vuotiaille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille, nuorille aikuisille ja pareille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?