Siirry sisältöön
(Tämä jakso kuuluu Tukea äideille -itseopiskelukurssin sisältöön.) Terve ja toimiva parisuhde vahvistaa yksilön sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia.

Hyvässä parisuhteessa on luottamusta, hellyyttä, kunnioitusta ja huolenpitoa. Toimivaan kumppanuuteen kuuluvat myös konfliktit. Ne ovat välttämättömiä rajojen luomiseksi ja ylläpitämiseksi. Siksi parisuhteessa tarvitaan kykyä ratkaista ristiriitoja ja mielenkiintoa oppia ymmärtämään kumppanin tarpeet. Toimivassa rinnakkaiselossa molemmat osapuolet ovat kiinnostuneita toistensa elämästä. Taloudelliset ongelmat, keskinäiset haasteet, työstressi ja hoitovastuun kuormitus altistavat mielenterveysongelmille.

Puolison äkillinen, vakava sairastuminen muuttaa parisuhteen elämänkaarta. On tärkeää, että akuutissa vaiheessa molemmat osapuolet kokevat välittämistä, yhteyttä ja huolenpitoa. Jaetut kokemukset lisäävät keskinäistä yhteyttä ja luottoa siihen, että toinen pysyy rinnalla hankalissakin tilanteissa.

Parisuhteen ydintarpeita ovat rakkaus, turvallisuus, yhteys ja itsenäisyys. Parhaimmillaan sen osapuolina ovat kaksi hyvinvoivaa ja tasavertaista yksilöä. Pahimmillaan puolestaan keskinäinen yhteys katoaa ja seurauksena on kahden yksilön erisuhde. Empatia ja aktiivinen kuuntelu ovat keskeisessä asemassa avoimessa ja toimivassa vuorovaikutussuhteessa. Myös keskinäinen luottamus ja tuki ovat kumppanuuden peruselementtejä. Toisinaan on haastavaa hyväksyä puolison erilaiset toimintamallit ja mielipiteet. Silloin on hyvä pyrkiä olemaan ymmärtäväinen itseään kohtaan sekä suhtautua myötämielisesti toisen osapuolen tarpeisiin ja luonteenpiirteisiin.

Netti on pullollaan erilaisia parisuhdetestejä. Erilaiset visojen runsas määrä puhuu omaa kieltään toimivan parisuhteen merkityksellisyydestä. Yksi tavallisimmista erosyistä on kumppanien erilleen kasvaminen. Siksi onkin tärkeää yrittää säilyttää keskinäinen yhteys ja kiinnostus kumppania kohtaan. Haastavissa elämäntilanteissa puolisot voivat olla hetkellisesti hyvin etäällä toisistaan, mutta syvä ystävyys ja jatkuva kiinnostus toisen elämänpiiriä kohtaan voivat estää erilleen kasvamista.

Parisuhde on myös lasten henkinen koti. Parhaimmillaan se on turvallinen, kunnioittava, elävä ja rakastava, pahimmillaan se on vihamielinen ja haitallinen ympäristö. Moni pariskunta pysyy yhdessä, jotta lapset saisivat kasvaa ehjässä perheessä. Parisuhdeongelmia voi ja kannattaa työstää, mutta eron lykkääminen pattitilanteessa ei ole lopulta hyväksi kenellekään – ei lapsille, eikä rikkonaisessa parisuhteessa sinnitteleville. Valtaosa ihmisistä tavoittelee elämänmittaista rakkautta. On hyvä muistaa, että kestävä rakkaus rakennetaan pikkuhiljaa.

Mikäli sinusta tuntuu siltä, että parisuhteesi ei tue hyvinvointiasi, tutustu Parisuhdekeskus Katajan verkkosivuihin:

Parisuhdekeskus Kataja – Parisuhdetyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö

Parisuhdekeskus Katajan palveluihin kuuluu mm. parisuhdepuhelin, joka on suunnattu kaikille, jotka kaipaavat tukea parisuhteeseen liittyen tai tietoa eri palveluista parisuhteen tueksi. Parisuhdepuhelin palvelee maanantaisin klo 14-16 numerossa 050 337 9053.

Parisuhteeseen liittyviä hyödyllisiä tehtäviä löydät Parisuhdekeskus Katajan sivuilta osoitteesta

Harjoitukset – Parisuhdekeskus Kataja

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Joulun vietossa on vaarat mielen pahoittamiseen – annetaan kaikille joulurauha!

Jouluun liittyy paljon mukavaa ja odotettavaa, mutta joidenkin mieli pahoittuu joulunajan ihmisten välisissä kohtaamisissa. Lue tämä artikkeli,...

Konkkaronkka-toiminta

Ohjattua vertaisryhmätoimintaa ja yksilöllistä tukea ylivelkaantuneille yrittäjämiehille. Toiminnalla tuetaan osallistujien hyvinvointia ja...

Korennon vertaischat 21.12.2023

Tule juttelemaan gynekologisista sairauksista ja oireista muiden vertaisten kanssa!