Siirry sisältöön
(Tämä jakso kuuluu Tukea äideille -itseopiskelukurssin sisältöön.) Kukaan ei ole syntyjään äiti, vaan vanhemmuuteen kasvetaan. Muutos äidiksi on pitkällinen prosessi. Vanhemmuuteen liittyy paljon sisäisiä ja ulkoisia odotuksia.

Oman vanhemmuuden mallin löytäminen voi viedä aikaa. Usein äidit vaativat itseltään kohtuuttoman paljon. Vanhemmuuden suorittamisen sijaan on kuitenkin tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Äidin hyvinvointi edistää myös lapsen ja parisuhteen hyvinvointia. Lapsi ei vaadi kehittyäkseen tai kukoistaakseen täydellisyyttä. Riittävän hyvä vanhemmuus ja huolenpito riittävät.

Äitiyteen liittyy paljon odotuksia ja oletuksia. Vaatimukset omaa vanhemmuutta kohtaan saattavat olla usein kohtuuttoman kovat ja äitiyteen liitetään myös paljon suoranaisia myyttejä;

”Äitiys on sisäsyntyistä, äiti rakastuu lapseensa ensisilmäyksellä, äitiys on elämän täyttymys, kaikki äidit ovat onnellisia ja arki on vauvantuoksuista harmoniaa.”

Masennus rikkoo näitä äitiyteen yhdistettäviä sekä sisäsyntyisiä että ulkopuolelta tulevia oletuksia ja näennäistotuuksia. Pelko huonon äidin leimasta tai jopa lasten menettämisestä saa monet vaikenemaan kokemuksistaan ja tunteistaan.

Huono olo ei kuitenkaan tee kenestäkään huonoa äitiä. Masentunut äiti on sairas ja tarvitsee hoitoa parantuakseen. On tärkeää, että äidit rohkaistuvat vähitellen sanottamaan ja puhumaan synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja rikkovat häpeän synnyttämän hiljaisuuden avoimen keskustelun avulla.

Masentunut äiti ei vastaa ihanneäitiyteen liittyviä mielikuvia. Äitiydestä maalataan helposti turhan auvoinen kuva. Aina vauvakupla ei kuitenkaan ole vanvantuoksuista unelmaa, vaan se voi pitää sisällään äidin uupumusta, neuvottomuutta, riittämättömyyttä, syyllisyyttä, häpeää, vauvan itkuisuutta, parisuhdeongelmia, uhmaikää, sisaruskateutta tai yksinäisyyttä. Onkin tärkeää tiedostaa, että vanhemmuuteen liittyy koko tunnekirjo aina euforiasta epätoivoon, eivätkä negatiiviset tunteet, neuvottomuus, hämmennys tai uupumus tee kenestäkään huonoa vanhempaa.

On myös tärkeää puhua mahdollisen puolison kanssa avoimesti vanhemmuuteen ja lapsen kasvatukseen liittyvistä toiveista ja haasteista. Monesti lapsen synnyttyä puolisot jakavat lasten ja kodin hoitovastuuta. Jaettu vanhemmuus on antoisaa molemmille osapuolille ja tukee parisuhdetta.

Tehtävä 1: pohdinta

Mikä on sinusta haastavaa äitiydessä? Mitä on mielestäsi riittävä äitiys? Kirjoita paperille miellekartta-tyyliin.

Tehtävä 2: pohdinta

Palaa mielessäsi omaan lapsuuteesi. Millaisen vanhemmuuden mallin koit silloin omien vanhempiesi kautta? Vaikuttavatko lapsuutesi kokemukset omaan vanhemmuuteesi?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

19.4. Vertaischat työikäisille kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville

19.4.2022 Vertaischat työikäisille kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville

Ahdistus kuin usvainen suo

Se saattaa iskeä kesken kaiken. Kaupassa, kadulla, kotona. Happivaje. Maa polttaan jalkojen alla. Miljoona katsetta, mihinkään ei pääse pakoon....

Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavien vertaischat 20.04.2022 klo 18

Tervetuloa mukaan kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavien vertaischattiin.