Siirry sisältöön
Kun kaikki ei menekään kivasti, vaan viestittelyyn tulee epämiellyttäviä piirteitä - se ei ole henkilökohtaista! Ole tietoinen deittailun varjopuolista. Pieni osa ihmisistä käyttäytyy netissä ikävästi. Jos näin käy, lopeta yhteydenpito ja mene eteenpäin.

Ghosting – kiinnostuksen kohde katoaa kuin haamu

Ghosting tarkoittaa, että joku lopettaa yhteydenpidon ilman selitystä tai varoitusta. Yleensä tämä tapahtuu kun kaksi ihmistä tapailee toisiaan tai on aloittanut suhteen. Yhtäkkiä toinen henkilö ei vastaa viesteihin, puheluihin tai yhteydenottoihin millään tavalla, eikä anna mitään selitystä tai perustetta lopettamiselle.

Love bombing  – rakkaudella pommittaminen

Love bombing merkitsee huomiolla pommittamista manipuloinnin vuoksi. Joku voi yrittää houkutella toisen jatkuvaan tekstailuun tai tapaamisten odottamiseen huomionosoituksilla, kauniilla sanoilla ja jopa rakkaudentunnustuksilla – ilman aitoa tarkoitusta! Love bombingin tarkoituksena on saada toinen kiinnostumaan ja sitoutumaan nopeasti suhteeseen ennen tutustumista, joskus vain rakkauspommittajan egon vahvistamiseksi.

Häirintä deittiäpissä

Häirintä deittiäpissä tarkoittaa ei-toivottua viestittelyä, joka aiheuttaa ahdistusta tai turvattomuutta vastaanottajassa.  Ahdistavaa on liiallinen viestien määrä, tapaamispyynnöt vaikka toinen ei vastaa, epäasialliset kommentit, kuvat ja intiimien kuvien pyytäminen. Turvattomuutta aiheuttaa puolestaan seuraaminen tai yhteydenotot, vaikka toinen on ilmaissut ettei ole kiinnostunut jatkamaan viestittelyä.

Tunteilla leikittely

Tunteilla leikittely tarkoittaa tarkoituksellista käyttäytymistä, joka sekoittaa tunteita tai antaa ristiriitaisia viestejä. Viestien saaja ei tiedä, mikä on totta ja mikä ei. Ristiriitaisten viestien saaja hämmentyy, turhautuu  ja loukkaantuu. Tunteita on helppoa herätellä viestittelyllä, ja ihmisellä on taipumus uskoa kirjoitettuun tekstiin vaikka teot kertoisivat muuta  – älä anna leikitellä tunteillasi!

Negging – itsetunnon musertaminen negatiivisilla kommenteilla

Itsetunnon musertaminen tarkoittaa toisen henkilön itseluottamuksen tarkoituksellista heikentämistä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi kritisoinnin, nöyryyttämisen tai henkisen väkivallan kautta. Tällainen käyttäytyminen on haitallista ja voi johtaa siihen, että viestien saaja tuntee itsensä arvottomaksi, masentuneeksi ja ahdistuneeksi.

Breadgrumbing – epäaitojen tunteiden murustaminen

Hannu ja Kerttu – sadussa lapset houkutellaan vaaraan leivän murusilla, joita heidän reittinsä varrelta löytyy. Tästä tulee  termi murustaminen.  Myös deittailussa ihmistä voidaan houkutella tunteiden murusilla haluttuun suuntaan ilman, että tarkoitusperät ovat aidot tai edes hyvää tarkoittavat. Jos esimerkiksi haluat lopettaa jonkun kanssa viestittelyn tai tapailun, koska hän ei tunnu olevan tosissaan, mutta häneltä tulee silloin tällöin “rakkauden murusia” tekstin muodossa – ole tarkkana! Sanojen ja tekojen tulisi kertoa samaa viestiä.

 

 

Tehtävät

Suojele tunteitasi deittailun käänteissä

Nettideittailu voi olla monimutkaista, ja joskus siihen voi liittyä tilanteita, joissa tulee ghostatuksi, manipuloiduksi tai muuten ikävästi kohdelluksi. On tärkeää suojella omia tunteitaan näissä tilanteissa. Alla on muutamia vinkkejä ja tehtäviä omien tunteiden suojelemiseksi.

Viestin odottelu voi tuntua tuskalliselta. Anna hänen toimia oman aikataulunsa mukaan!

Odotteletko vastausta tekstiviestiin? Muista, että sinun tekstailurytmisi on sinun totuttu tapasi, mutta toisella ihmisellä voi olla aivan erilaiset tavat. Älä tee sinun tekstailurytmistäsi sääntöä, vaan anna toiselle tilaa ja anna hänen ilmentää omaa tapaansa kommunikoida. Jos te tutustutte lähemmin, kommunikaatio paranee. Jos hän ei laita viestiä, sekin on tärkeä signaali. Eteenpäin!

Sinä tarvitset rajat

Pidä kiinni omista rajoistasi ja aseta selkeät rajat sille, millaista kohtelua hyväksyt ja millaista et. Jos joku ylittää rajasi tai kohtelee sinua epäkunnioittavasti, sinulla on oikeus lopettaa kommunikointi hänen kanssaan. Näkemiin vaan! Lue lisää rajojen ylläpitämisestä täältä.

Pidä huolta itsestäsi

Keskity omaan hyvinvointiisi ja itsetuntoosi. Tee asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja antavat sinulle energiaa. Vietä aikaa läheisten ystävien ja perheenjäsenten kanssa, harrasta itsellesi mieluisia aktiviteetteja ja pidä huolta terveydestäsi.

Jos sinua roikotetaan suhteessa, joka ei mene minnekään

Kommunikoi selkeästi. Jos sinusta tuntuu, että sinua manipuloidaan tai että et saa tarpeeksi huomiota, ilmaise tunteesi ja tarpeesi avoimesti ja selkeästi. Hyvä kommunikaatio auttaa sinua ilmaisemaan itseäsi ja asettamaan omat tarpeesi etusijalle. On sinun intresseissäsi lopettaa esimerkiksi tapailu, joka ei vie minnekään. Älä odota toisen tekevän päätöksiä sinun hyväksesi. Sinun on itse tehtävä päätös.

Epäterveen suhteen lopettaminen

Muista, että on tärkeää suojella omia tunteitasi ja asettaa omat tarpeesi etusijalle. Jos jatkuva manipulointi tai epäkunnioittava kohtelu jatkuu, harkitse vakavasti suhteen päättämistä ja siirtymistä eteenpäin. Jokainen ansaitsee terveen ja kunnioittavan suhteen, olipa se sitten verkossa tai kasvotusten. Arvosta aikaasi ja vietä se positiivisten asioiden parissa.

Älä ota ikävää käyttäytymistä henkilökohtaisesti.

Kun tulet ghostatuksi, manipuloiduksi tai muuten ikävästi kohdelluksi, se voi johtua toisen henkilön ongelmista tai epäkypsyydestä. Älä ota sitä henkilökohtaisesti tai ajattele, että se kertoisi jotain sinusta. Ei. Huono käytös kertoo jotain henkilöstä, joka kohtelee toisia ikävästi. Älä juutu tilanteeseen, älä anna sen arvottaa sinua.  Voit löytää hyviä deittailukokemuksia vasta, kun jätät huonot taakse etkä anna niille aikaasi!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä