Siirry sisältöön

Millaista on tyttöjen välinen seksi?

01.12.2021 klo 14:23 - Tuottanut Väestöliitto
Tyttöjen väliseen seksiin voi liittyä erilaisia mielikuvia ja ennakko-odotuksia. Sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta seksi voi olla monenlaista, eikä ole yhtä ”oikeaa” tapaa tehdä seksiä.

Tyttöjen välinen seksi

Tyttöjen väliseen seksiin voi liittyä esimeriksi ajatus siitä, että seksi olisi jotenkin vaillinaista ilman penis-emätinyhdyntää, tai että tyttöjen välinen seksi olisi erityisen hellää. Sukupuolesta riippumatta on monia tapoja tehdä seksiä, eikä niitä voi asettaa arvojärjestykseen.

Tyttöjen kehot ovat yksilöllisiä, eikä esimerkiksi kaikilla tytöillä ole emätintä. Seksuaalinen nautinto on mahdollista kaikenlaisille kehoille. Seksiä koetaan mielellä, aisteilla, keholla. Seksiä voivat olla ajatukset, tunteet, mielikuvat, ja teot yksin tai muiden ihmisten kanssa. Kukaan muu ei voi toisen puolesta määritellä, millaista seksiä hänellä tulisi olla.

Seksuaalinen suuntautuminen ja seksikäyttäytyminen eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Tytöllä voi olla seksiä toisen tytön kanssa, ja hän voi silti määritellä itsensä heteroksi. Tyttö voi vaikkapa fantasioida seksistä toisen tytön kanssa, mutta harrastaa seksiä mieluummin poikien kanssa.

 

Seksi perustuu aina suostumukselle

Tärkeitä lähtökohtia seksille ovat luottamus, vapaaehtoisuus ja suostumus, sekä vakituisten että satunnaisten kumppaneiden kanssa. Ennen seksiä on tärkeää yhdessä sopien keskustella, millaisia toiveita ja rajoja kumppaneilla on. Myös seksin aikana kannattaa kysyä toisen fiiliksiä, ja kertoa oma-aloitteisesti toiselle, millaiset teot tuntuvat hyvältä, mitä ei toivo, tai jos oma halukkuus seksiin muuttuu. Kaikenlaisen seksin voi missä tahansa vaiheessa keskeyttää. Miellyttävästä seksistä on hyvä fiilis ennen seksiä, sen aikana, ja sen jälkeen.

 

Erilaiset seksitavat

Seksitapoja on monenlaisia. Seksiä voi olla yksin, kaksin tai useamman ihmisen kanssa. Yksin tai kumppanin kanssa voi kokeilla, millaiset seksitavat tuntuvat itselle sopivilta ja nautinnollisilta. Seksuaalista nautintoa voi kokea läheisyyden ja vartalon hyväilyn, koskettelun, ja suutelun kautta. Itsetyydytystä voi tehdä yksin tai kumppanin kanssa.

Myös tyttöjen välisessä seksissä seksitautien tarttuminen on mahdollista, seksitavasta riippuen. Seksikumppaneiden kannattaa käydä keskustelua siitä, millainen oma seksitautitilanne on: milloin on käynyt testeissä, onko jokin tiedossa oleva tartunta, ja millaisia sopimuksia yhdessä seksitautien ehkäisyä ajatellen tehdään. Lisätietoa seksitaudeista löydät täältä. Seksitautien tarttumisesta voi lukea lisää täältä.

Käsiseksi

Käsiseksillä tarkoitetaan kumppanin sukuelinten tai peräaukon koskettelua sormin tai kädellä. Tässä yhteydessä puhutaan toisinaan sormettamisesta, jolla tarkoitetaan sormen tai sormien työntämistä kumppanin emättimeen tai peräaukkoon. Käsiseksissä nautintoa voi tuottaa muunkinlaisella hyväilyllä kuin sormettamisella. Pimpin, eli vulvan alueella sijaitsee klitoris, jonka ainut fysiologinen tarkoitus on nautinnon tuottaminen. Klitoriksesta suurin osa on piilossa, mutta klitoriksen pää on usein sormin tunnettavissa. Klitoriksen pää sijaitsee virtsaputken aukon yläpuolella, sisempien häpyhuulten yhtymäkohdassa. Klitoriksen paisuvaiskudokset kulkevat emättimen aukon reunoilla, ja suurin osa klitoriksesta on piilossa lantiossa. Klitoriksesta voit lukea lisää täältä. Klitoriksen hyväily, hierominen ja koskettelu voi antaa seksuaalista nautintoa. Klitoris voi olla myös hyvin herkkä kosketukselle, ja tämän vuoksi hyväilyä voi tehdä myös vaatteen läpi.

Kädet tulee pestä ennen ja jälkeen käsiseksin, ja varsinkin jos sormettamisen jälkeen aikoo hyväillä myös itseä, tai välillä vaihtaa aukosta toiseen. Näin ehkäistään mahdollinen seksitautien tarttuminen. Käsipesun sijaan tai sen ohella voi käyttää kumihanskoja, ja vaihtaa niitä samoissa väleissä, kun käsipesukin olisi suositeltavaa. Käsiseksissä kannattaa käyttää liukuvoidetta nautinnollisuuden lisäämiseksi, ja limakalvojen hankautumisen ehkäisemiseksi. Lisätietoa käsiseksistä löytyy täältä.

Suuseksi

Suuseksillä tarkoitetaan kumppanin sukuelinten alueen hyväilyä huulilla ja kielellä. Suuseksissä hyväilyn kohteena voivat olla vulvan, emättimen ja peräaukon alueet. Klitoriksen suukottelu ja hyväily kielellä voi antaa vahvaa seksuaalista nautintoa. Suuseksistä lisätietoa voi lukea täältä. Jos ei ole varmuutta siitä, ettei seksin osapuolilla ole seksitauteja, suuseksissä tulee käyttää seksitautien ehkäisemiseksi hyvin varustelluista apteekeista ja erotiikkaliikkeistä saatavia suuseksisuojia, tai tehdä sellaisen kondomista. Ohjeet suuseksisuojan tekemiselle kondomista löydät täältä.

Sukuelinten hierominen kehoa vasten

Sukuelinten hierominen toisiaan vasten ilman vaatteita tai vaatteet päällä ovat yksi tapa tuottaa seksuaalista nautintoa. Ilman vaatteita on hyvä muistaa, että sukuelinten limakalvot voivat olla kosketuksissa, jolloin on olemassa riski myös seksitautitartunnalle. Väliin voi seksitautien ehkäisemiseksi laittaa suuseksisuojan. Sukuelimien hieromiseen ja hyväilyyn voi hyödyntää myös muita kehon osia ja erilaisia asentoja. Esimerkiksi vulvaa voi hieroa kumppanin reittä vasten niin, että reisi on omien jalkojen välissä.

Tyttöjen väliseen seksiin toisinaan liittyy stereotypia tietynlaisesta seksiasennosta ”saksimisesta/saksittamisesta”. Tämä on vain yksi tapa saada seksuaalista nautintoa kehollisen hyväilyn kautta, eikä se välttämättä sovi kaikille ja kaikenlaisille kehoille. Sen sijaan, että pyrkisi tekemään seksiä jossakin ”oikeassa” asennossa, kannattaa ennemmin kokeilla monipuolisesti, millaiset tavat tehdä seksiä tuottavat itselle ja kumppanille nautintoa.

Seksivälineet/seksilelut

Seksivälineitä voi hyödyntää erilaisiin seksitapoihin sekä itsetyydytyksessä että seksissä kumppanin kanssa. Dildoja voi käyttää kumppanin penetroimiseen, eli emättimeen tai peräaukkoon työntymiseen. Dildot voivat ulkonäöltään jäljitellä penistä, tai olla muodoltaan ja väriltään jotakin ihan muuta. Dildoista on saatavilla myös strap on-versioita. Strap on joko puetaan valjain lantiolle, tai siinä on kaksi päätä, joista lyhyemmän penetroiva osapuoli ottaa sisäänsä ja pitelee emättimen lihaksilla paikoillaan. Strap on mahdollistaa käsien vapaana olemisen seksin aikana.

Peräaukkoon työnnettävien seksilelujen suhteen on tärkeää ottaa huomioon, että lelun tulee olla leveäkantainen. Jos välineessä ei ole leveää kantaosaa, niin sanottua stopparia, on riski, että se luiskahtaa kokonaan peräaukkoon. Käytettäessä seksileluja anaaliin, on hyvä käyttää runsaasti lukuvoidetta.

Vibraattorilla tarkoitetaan värisevää hieromavälinettä, jollaisia löytyy eri kokoisina ja muotoisina. Vibraattoria voi käyttää monenlaiseen sukuelinalueiden hyväilemiseen. Klitoriksen hyväilyyn on myös omanlaisiaan seksivälineitä, kuten klitoriskiihottimia.

Seksilelujen kanssa liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa. Seksivälineet tulee pestä käytön jälkeen, ja säilyttää käyttöohjeiden mukaisesti. Yhteiskäytössä olevien seksilelujen kanssa tulee käyttää kondomia, ja vaihtaa kondomi aina hyväiltävän vaihtuessa, tai pestä seksilelu käyttäjien eri käyttäjien välissä. Näin toimien ehkäistään mahdollisia seksitautitartuntoja. Kondomin vaihto tai pesu tulee tehdä myös vaihtaessa lelua emättimestä peräaukkoon.

Seksileluista voit lukea lisää täältä. Sopivan liukuvoiteen valinnasta löytyy lisätietoa täältä.

 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto 

Päivitetty 16.3.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...