Siirry sisältöön

Millaista on poikien välinen seksi?

04.11.2020 klo 13:47 - Kirjoittanut Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto , Väestöliitto
Poikien välistä seksiä voi olla monenlaista. Usein puhutaan eniten anaaliyhdynnästä, mutta anaaliyhdyntä on vain yksi seksitapa muiden joukossa eivätkä kaikki pojat ole kiinnostuneita siitä. On myös hyvä tietää, että anaaliseksiä on monenlaista, eikä sillä aina tarkoiteta yhdyntää.

Poikien välinen seksi 

Seksi voi tarkoittaa monenlaisia asioita riippumatta siitä, ketkä seksiä harjoittavat. Monesti joku tietynlainen seksitapa liitetään seksuaaliseen suuntautumiseen. On aika tavallista, että esimerkiksi tytön ja pojan oletetaan tekevän penis-emätinyhdyntää tai kahden pojan anaaliyhdyntää. Tosiasiassa seksitapoja on monia seksuaaliseen suuntautumiseen katsomattaEi ole olemassa vain yhtä ”oikeaa” tapaa tehdä seksiä poikien kesken. 

Tärkeää niin poikien välisessä seksissä kuin seksissä muutenkin on se, mitä sinä ja seksikumppanisi toivotte seksiltä. Voit pohtia seuraavia kysymyksiä: 

  • Seksiä on monenlaista. Mitä seksi on sinulle 
  • Mikä seksissä tuottaa nautintoa vastavuoroisesti?  
  • Minkälaiset seksitavat tuntuvat teistä kokeilemisen arvoisilta? 
  • Miten huolehditte turvallisuudesta seksissä? 

Seksi perustuu aina suostumukselle 

Sukupuolella tai seksuaalisella suuntautumisella ei ole väliä, kun puhumme suostumuksesta seksiin. Seksi perustuu aina yhteiselle halulle tehdä sitä, mitä tehdään ja suostumuksen tulee säilyä läpi seksin. Tämä tarkoittaa myös seksiin osallistuvien keskinäistä kunnioitusta ennen seksiä, seksin aikana ja seksin jälkeen. Suostumus perustuu luottamukselle ja turvallisuudelle seksitilanteissa. Luottamuksen ja turvallisuuden tunteen tulee säilyä myös seksitilanteen jälkeen, vaikka kyse olisi ollut yksittäisestä seksikerrasta. 

Entäs ne seksitavat? 

Suu- ja käsiseksi 

Suu- ja käsiseksi ovat seksitapoja, joita monet pojat tykkäävät antaa ja ottaa vastaan. Usein peniksen toiminta on tuttua pojalle oman peniksen kautta, mutta kaikilla pojilla ei ole penistä. Lue lisää sukupuolen moninaisuudesta artikkelistamme. Suu– tai käsiseksiä antaessa kannattaa siis pyytää vastaanottavaa osapuolta kertomaan, mistä hän pitää. Penistä voi hyväillä esimerkiksi huulilla, kielellä tai käsin. Sen voi ottaa suuhun sen verran kuin itsestä tuntuu hyvältä. Voi kokeilla imeä ja suukotella. Terskan kärki on usein hyvin herkkä alue, mutta yhtä lailla kannattaa muistaa hyväillessä koko penis ja kivekset. Suuseksin voi helposti yhdistää käsiseksiin. 

Suu- tai käsiseksiä voidaan antaa myös välilihan alueelle, eli kivesten ja peräaukon väliselle alueelle, sekä peräaukolle. Peräaukon nuolemista kutsutaan termillä rimming. Sormilla voidaan hyväillä peräaukkoa ulko- tai sisäpuolelta. Peräaukkoa hyväiltäessä on syytä käyttää runsaasti liukuvoidetta. Hygieniasta kannattaa pitää huoli ja leikata kynnet tulehdusten ja naarmujen ehkäisemiseksi. Peräaukkoon ei tulisi viedä anaalin bakteerikannalle haitallisia bakteereja, ja toisaalta peräaukon eritteitä ei tulisi joutua esimerkiksi suuhun. Kertakäyttöisen kumihanskan käyttö voi olla hyvä idea peräaukkoa hyväiltäessä. 

Suuseksissä on olemassa seksitautiriski, mikäli penistä ei suojata kondomilla tai peräaukkoa suuseksisuojalla tai auki leikatulla kondomilla. Peräaukon nuolemisessa on myös riski vatsatautia aiheuttavien bakteerien -, tai suolistoloisten tarttumiselle. Seksitautiriski on olemassa silloin, jos seksiin osallistuvalla on aiemmin ollut seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa jonkun kanssa, eikä seksitautitesteissä ole käyty. Seksitautitesteissä on hyvä käydä joskus varmuuden vuoksi, vaikka suojasta olisikin huolehdittu. 

Anaaliseksi 

Anaaliseksiksi voidaan kutsua sellaisia seksitapoja, joilla tuotetaan nautintoa peräaukon alueelle. Hyväillä voi esim. käsin, suulla, peniksellä tai seksivälineillä. Anaaliseksiä voi olla peräaukon hyväily ulko- tai sisäpuolelta. 

Anaaliseksissä on tärkeää pitää huolta hygieniasta, runsaasta liukuvoiteen käytöstä ja seksitautien ehkäisystä. Anaaliseksiin tutustuminen kannattaa aloittaa omaan peräaukkoon ja anatomiaan tutustumisesta. Peräaukko itsessään on täynnä hermopäätteitä, joiden ansiosta kosketus voi tuntua hyvältä. Samaan aikaan hermopäätteet voivat reagoida kivulla, mikäli kosketus on liian rajua tai siitä puuttuu kuulosteleva ote. 

Peräaukossa on kaksi sulkijalihasta, joista ulointa voi hallita. Sisempi sulkijalihas toimii autonomisen hermoston ohjaamana, mutta sitä voi oppia rentouttamaan. Itse peräsuoli on s-kirjaimen muotoinen, ja hyvin venyvä. Myös eturauhasella voi olla vaikutus anaaliseksistä koettuun nautintoon. Eturauhanen sijaitsee muutaman sentin syvyydessä peräaukon suulta virtsarakon ja peräsuolen välissä, ja sen hierominen sormin, seksivälineellä tai peniksellä, voi tuntua nautinnolliselta.  

Anaaliyhdyntä. Top, bottom vai vers? 

Miesten tai poikien välisessä anaaliyhdynnässä käytetään termejä top ja bottom. Top-sanalla viitataan siihen osapuoleen, jonka penis työnnetään peräaukkoon, ja bottomilla siihen, jonka peräaukkoon penis työnnetään. Jokaisella on oikeus itse määritellä, kumpana osapuolena haluaa seksitilanteessa olla, ja joitakuita kiinnostaa molemmin päin, josta käytetään termiä versatile eli versTop- tai bottom-osapuolina olosta keskustellaan seksikumppanin kanssa, mikäli se mietityttää. Toiselta ei voi vaatia kumpaakaan roolia seksitilanteessa.  

Huolimatta siitä, onko tilanteessa top vai bottom, tulee peräaukon anatomia tuntea, ja hygieniasta pitää huolta. Peräaukko ja -suoli ovat hyvin herkkää aluetta, ja kannattaa pitää huolta siitä, ettei sinne pääse haitallisia bakteereja, jotka eivät sinne kuulu. 

Anaaliyhdynnässä on myös isoin riski hiv-tartunnalle, koska siinä syntyy herkemmin haavaumia. Homo- ja bimiesten keskuudessa esiintyy enemmän hiviä ja joitain muita seksitauteja, mistä on hyvä tietää, jotta osaa suojata itseä mahdolliselta tartunnalta. Hiv ei tartu, jos tartunnan saanut on toimivalla hiv-lääkityksellä. Kondomi yhdistettynä liukuvoiteen käyttöön suojaa tehokkaasti tartunnalta

Hiville on olemassa myös ennaltaehkäisevä prep-lääkitys, joka ei kuitenkaan ehkäise muiden seksitautien tarttumista. Hiv on Suomessa harvinainen sairaus, mutta homo- ja bimiehet ovat haavoittuvammassa asemassa tartunnan saamisen suhteen. Tämä kannattaa huomioida, mutta hiviä ei tarvitse pelätä. Seksitauteja voi ehkäistä kondomin, suuseksisuojan, liukuvoiteen ja säännöllisen seksitautitestauksen avulla. Lue tarkemmin seksitautitestauksesta artikkelistamme.

Seksivälineet 

Seksivälineitä on monenlaisia, ja niitä voi ostaa seksivälinekaupoista. Ostoon on usein määritelty ikäraja, jota voi tiedustella seksivälineliikkeestä esimerkiksi sähköpostilla. Itse käytöllä ei sinänsä ole ikärajaa. Peräaukon hyväilyssä käytetään ainoastaan peräaukkoon suunniteltuja seksivälineitä. Peräaukkoon ei tule työntää sellaisia esineitä, joita ei ole siihen suunniteltu, jotta sinne ei luiskahda niitä vahingossa. Jos peräaukkoon luiskahtaa vahingossa jotain, mikä ei sinne kuulu, yritä saada se pois itse tai ota yhteys terveydenhuoltoon. Seksivälineitä käytetään, ja niistä huolehditaan pakkausselosteen mukaisesti. Ohjeita käyttöön voi kysyä myös seksivälineiden myyjältä. 

Sinä päätät rajoistasi myös homoyhteisössä 

On tavallista googlettaa tietoa seksistä. Tutustuessa miesten väliseen seksiin netissä, törmää myös kulttuuriin miesten välisen seksin ympärillä. Kulttuureihin liittyy aina erilaisia sääntöjä, normeja tai totuttuja toimintatapoja.

Säännöt tai normit voivat tehdä vuorovaikutuksesta helpompaa, mutta toisaalta ne voivat saada ihmisen erheellisesti kuvittelemaan, että seksissä pitäisi todella toimia jollain tietyllä tavalla. Esimerkiksi netissä, miesten välinen viestittely seksin tai seksuaalisuuden suhteen, voi toisinaan olla suorasukaisempaa ja rikkoa totuttuja tapoja ajatella esimerkiksi seurustelusuhteiden säännöistä. Se voi olla kiehtovaa, mutta toisaalta on tärkeää muistaa pitää kiinni omista rajoista ja turvallisuudesta seksuaalisissa suhteissa niin livenä kuin myös netin ja deittisovellusten maailmassa.

Esimerkiksi dickpicejä eli penisten kuvia ei tulisi lähettää viesteissä kysymättä lupaa, ja suojaikärajaa koskevaa lakia tulee noudattaa. Kukaan muu ei voi sanoa, minkälainen sinun tulisi olla seksuaalisena olentona, tai minkälaisesta seksistä sinun tulisi pitää. Sinä päätät kehostasi myös yhteisön jäsenenä. 

Nuorten Väestöliitto on tuottanut artikkelin yhteistyössä Hivpointin kanssa. Artikkelissa on myös käytetty apuna Eino Nurmiston teosta Homopojan opas.

Päivitetty: 18.6.2024

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...