Siirry sisältöön

Voiko liukkaria käyttää kondomien ja seksivälineiden kanssa?

26.10.2018 klo 14:22 - Tuottanut Väestöliitto
Liukuvoiteet ovat tuotteita jotka on tarkoitettu seksiin. Liukuvoiteita voidaan ostaa esimerkiksi kaupoista ja apteekeista. Seksiin liittyvien välineiden kanssa tulee käyttää liukuvoidetta ja kondominkin kanssa voi käyttää liukastetta. Seksivälineiden päällä voi käyttää myös kondomeja, jolloin on tärkeää käyttää vesipohjaista liukuvoidetta jotta se ei haurastuta kondomia. Seksilelujen kanssa tulisi ensisijaisesti käyttää myös vesipohjaisia liukuvoiteita koska silikonipohjainen ja öljypohjainen liukuvoide voi reagoida välineen materiaaliin.

Liukuvoiteita voi ostaa apteekeista, päivittäistavarakaupoista, seksiin liittyviä välineitä myyvistä nettikaupoista ja kioskeista. Liukuvoiteeksi tarkoitetut tuotteet ovat  turvallisia, sillä ne on suunniteltu sukuelimille, ajatellen herkkiä limakalvoja.

Ruokakaupoissa myytävät liukuvoiteet ovat pääasiallisesti vesipohjaisia liukuvoiteita. Silikoni – ja öljypohjaisia liukuvoiteita voi tilata esimerkiksi netistä tai ostaa apteekeista. 

Erilaiset öljyt kuten ruokaöljyt, hieromaöljyt,  kosteusvoiteet tai aurinkovoiteet eivät ole hyvä valinta liukuvoiteeksi sillä ne voivat aiheuttaa tulehduksia, haurastuttaa kondomia sekä seksivälineiden pintamateriaalia. Tuoteselosteessa lukee, onko liukuvoide vesi,- silikoni,- vai öljypohjaista. 

Makukondomeja ja makuliukuvoiteita voi hyödyntää myös suuseksissä. Peittääksesi kumisen maun voit käyttää makuliukuvoidetta ja makukondomeja. Makukondomista saa leikattua myös suuseksisuojan.  Joillekin makutuotteet  voivat aiheuttaa kutinaa, kirvelyä tai limakalvojen ärsytystä.

Liukuvoiteita on vesipohjaisia, silikonipohjaisia ja öljypohjaisia

Vesipohjainen liukuvoide sopii kaikenlaiseen seksiin ja sitä voi käyttää huoletta seksilelujen ja kondomien kanssa. Vesipohjainen liukuvoide voi haihtua peniksen, emättimen tai peräaukon limakalvoilta nopeasti, joten siksi sitä on tärkeää lisätä seksin aikana tarvittaessa.

Silikonipohjainen liukuvoide ei imeydy limakalvoille samalla tavalla kuin vesipohjainen, joten se säilyttää liukkautensa pidempään kuin vesipohjainen liukkari. Silikoniliukuvoide sopii myös seksiin jossa mukana on vettä.

Silikonipohjainen liukuvoide on käytön jälkeen hyvä pestä iholta pois lämpimällä vedellä. Silikonipohjaista liukuvoidetta ei suositella käytettäväksi seksilelujen kanssa. Usein seksiälineet on tehty silikonista joten silikonipohjainen liukuvoide voi vahingoittaa seksivälineen materiaalia. Jos seliväline ei ole silikonia, voit käyttää silikonipohjaista liukuvoidetta.

Öljypohahjainen liukuvoide ei sovi yhteen kondomin kanssa. Öljypohjainen liukuvoide voi haurastuttaa kondomia, seksilelujen  ja välineiden pintoja. Tästä syystä rypsiöljyn, kookosöljyn, vauvaöljyn tai vaseliinin käyttäminen niiden kanssa ei ole hyvä vaihtoehto.

Jos käytät seksissä kondomia, ja haluat käyttää öljypohjaista liukuvoidetta, kannattaa valita polyuretaanista valmistettuja kondomeja. Lakanoista on myös hankalaa saada pestyä öljypohjaisten liukuvoiteiden roiskeita.

Hybridiliukuvoiteet, markkinoilla on myös liukuvoiteita, jotka ovat sekoite vesi- ja silikonipohjaisia liukuvoiteita. Hybridiliukkarissa on vesipohjaisen tuotteen tuntu, mutta siihen lisätty silikoni pidentää tuotteen vaikutuksen kestoa.

Suuseksisuojan / nuolemissuojan kanssa voi käyttää vesipohjaista liukuvoidetta. Suuseksisuoja pysyy myös paremmin paikallaan, kun iholle lja tai suuseksisuojien nurkkaan laittaa pienen määrän liukuvoidetta. Suuseksisuojan voi tehdä myös makukondomista.

Suuseksissä voidaan käyttää esimerkiksi suuseksiin tarkoitettuja liukuvoiteita joita saa myös makujen kera. Makuliukuvoidetta voidaan käyttää myös kondomin kanssa suuseksissä. Jos käytät suuseksissä liukuvoidetta, kannattaa etukäteen tarkistaa soveltuuko se sisäiseen käyttöön. Jos siitä ei ole erityistä mainintaa, kannattaa vältää suurien määrien nielemistä.

Anaaliseksiin on mahdollista hankkia oma, koostumukseltaan paksumpi liukuvoide. Anaaliseksissä voi kuitenkin käyttää kaikenlaisia liukuvoiteita mutta kondomin kanssa ei voi käyttää öljypohjaista liukuvoidetta.

Kumiallergikoille tarkoitetut, lateksittomat kondomit kestävät myös öljypohjaisia liukuvoiteita.

Painamalla tästä, pääset artikkeliin: Minkälaisia kondomeja on?

Pieni määrä liukuvoidetta peniksen päähän kondominlaiton yhteydessä voi lisätä nautintoa ja voi pitää kondomin paremmin myös paikoillaan.

Joskus liukuvoiteet voivat ärsyttää sukuelinten herkkää limakalvoa. Jos huomaat seksin jälkeen kutinaa ja kihelmöintiä, syynä voi liukuvoide tai yliherkkyys kondomin tai suuseksisuojan materiaalille.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...