BETA Siirry sisältöön

Mitä seksilelut ovat?

Julkaistu 24.06.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Seksileluja tai seksiin liittyviä apuvälineitä voi käyttää sooloseksissä eli itsetyydytyksessä tai niitä voi hyödyntää seksissä toisen ihmisen kanssa. Yleisimpiä seksivälineitä ovat dildot, strap-on dildot, vibraattorit, anustapit ja tekopimpit. Seksileluja käytetään koska niiden avulla tuotetaan itselle tai seksikumppaneille seksuaalista nautintoa.

Missä seksivälineitä myydään? Onko seksilelujen ostamisessa ikärajaa?

Seksileluja eli seksissä käytettäviä ja seksiin liittyviä välineitä myydään niin sanotuissa seksi- tai erotiikkakaupoissa. Erotiikkakaupat ovat erityisesti seksilelujen ja seksivälineiden myymiseen erikoistuneita kauppoja.

Usein seksivälinekaupoissa on jonkinlainen ikäraja – jos alaikäisenä  haluatvarmistua siitä, oletko tervetullut käymään liikkeessä, on suositeltavaa, että vaikka soitat sinne tai laitta sähköpostia jossa tiedustelet mahdollisuutta käynnille.

Seksileluille ei ole ikärajaa, mutta välineiden ostamiseen voi vaikuttaa ostajan ikä. Nettikaupoissa myytävien seksivälineiden ostamiseen tarvitaan pankkikorttia, luottokorttia, verkkopankkia tai Paypalia. Kortin tiliotteeseen jää merkintä nettikauppa-ostoksista.

Suurin osa seksilelujen myynnistä tapahtuu nettikaupoissa. Usein seksivälineitä myyvät nettikaupat lähettävät ostokset paketissa jossa ei mainita lähettäjän osoitetta tai  paljasteta lähetyksen sisältöä. Voit itse valita, toimitetaanko tuotteet suoraan kotiisi, pakettiautomaattiin tai Postin toimipisteeseen. Mietitkö, voitko luottaa nettikauppaan – Kannattaa tarkistaa, että nettisivuilla on ilmoitettu kaupan yhteystiedot ja mahdollinen asiakastuki.

Joitakin seksivälinevalikoimia löytyy myös apteekeista ja supermarketeista. Kaupoissa seksiin liittyvät tuotteet ja välineet löytyvät pääosin hygieniatuotteiden kohdalta.

Seksivälineitä myyvien liikkeiden valikoimiin kuuluu usein erilaisia asusteita, BDSM-seksiin (esim. sitomiseen ja alistamiseen) liittyviä välineitä, kenkiä ja roolivaatteita.

Jos mietit seksilelujen sopivuutta, voit kysyä neuvoa ja vinkkejä nuorille suunnatuista seksuaalineuvontachateista. Niitä löydät esimerkiksi täältä.

Onko seksileluja pakko käyttää?

Ihmisillä on erilaisia seksiin ja kiihottumiseen liittyviä mieltymyksiä. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja nauttivat erilaisista asioista. Osa ihmisistä nauttii seksistä välineiden kanssa, osa taas ei.

Joskus seksivälineet sopivat seksihetkiin, toisinaan taas ei.  Kun seksiä tekee toisten ihmisten kanssa, on aina yhdessä sovittava, käytetäänkö seksivälineitä ja miten niitä käytetään. Jokainen voi kieltäytyä seksilelujen käytöstä. Tärkeintä seksilelujen käytössä on se, että niiden käyttö on turvallista ja niitä käytetään kaikkien seksiin osallistuvien osapuolten suostumuksella

Seksileluja hankittaessa on hyvä miettiä, mitä seksissä haluaa, millaiset asiat siinä kiinnostavat ja kiihottavat. Seksivälineitä voi ostaa myös yhdessä kumppanin kanssa.

Joskus seksivälinettä tai seksivälineitä tulee käytettyä vain joitain kertoja ja toisinaan ne jäävät pysyväksi osaksi seksiä.

Seksilelut ovat omistajansa henkilökohtaisia tavaroita. Toisen seksilelua voi käyttää ainoastaan silloin kun asiasta on niin sovittu. Seksivälineiden välityksellä voi myös tarttua seksitaudit.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mun valinta -kampanja: Eka kerta -seksuaalineuvontachat ajanvarauksella nuorelle

Mietityttääkö lähestyvä eka kerta? Tai ilmenikö ekalla kerralla jotain ongelmia?Tule keskustelemaan seksuaalineuvojan kanssa ekaan seksikertaan...

Olenko valmis ekaan kertaan? -Nettitesti nuorille

Ensimmäinen seksikerta toisen kanssa herättää monenlaisia ajatuksia, tunnelmia ja kysymyksiä melkein jokaisessa. Testaa, oletko sinä valmis...

Mun valinta

Mun valinta kampanjaviikkoa vietetään 23.-27.9.2019