Siirry sisältöön

Mitä suuseksi on?

06.08.2020 klo 08:20 - Tuottanut Väestöliitto
Suuseksillä tarkoitetaan genitaalien tai peräaukon alueen hyväilyä suulla. Hyväilyllä voidaan tarkoittaa esimerkiksi sukuelinten suutelua, nuolemista tai imemistä.

Suuseksi on yksi seksitapa muiden seksitapojen joukossa. Monet pitävät suuseksin antamisesta tai vastaanottamisesta, mutta kaikki eivät ole kiinnostuneita siitä. Suuseksi voi olla ainoa seksitapa yhdellä seksikerralla tai se voi olla osa muuta seksiä.

Suuseksissä (kuten muussakin seksissä) on tärkeää, että seksin osapuolet haluavat sitä. Seksi perustuu aina suostumukselle eli sille, että seksiin osallistuvat haluavat sitä, mitä tehdään. kaikki eivät pidä suuseksin antamisesta tai sen vastaanottamisesta. Ja se on täysin tavallista.

Suuseksin tarkoituksena on olla nautinnollista sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Suuseksiin ei kannata ryhtyä vastentahtoisesti. Suuseksissä kannattaa ilmaista ja kysyä, mikä tuntuu hyvältä ja edetä nautintoa kohti. Kannattaa edetä rauhallisesti, mikäli ei ole varma, minkälaisesta kosketuksesta seksikumppani pitää.

Mitä siinä tehdään?

Suuseksin avulla voi hyväillä emättimen suuaukkoa ympäröivää aluetta eli vulvaa, emättimen suuaukkoa ja emättimen sisältä. Erityisesti klitoris on yleensä herkkä nautinnolliselle kosketukselle. Klitoriksen näkyvää osaa kutsutaan klitoriksen terskaksi, mutta klitoris jatkuu laajalle lantioon ja sen paisuvaiskudokset reunustavat emättimen aukkoa. Kieltä voi liikutella klitoriksen näkyvän osan ympäri ja ylitse edestakaisin, häpyhuulia voi suudella eri tavoin ja kieltä työntää sisään emättimeen.

Suuseksillä voi hyväillä penistä ja kiveksiä, esimerkiksi imemällä terskaa tai liikuttelemalla kieltä terskan tai peniksen varren ympäri. Peniksen voi ottaa suuhun, mutta silloin tulee varoa satuttamasta hampailla. Hampailla leikittelyä tulee vastaanottavan osapuolen pyytää itse.

Myös väliliha (kivesten ja peräaukon tai emättimen ja peräaukon välissä) on alue, jonka hyväily suuseksin avulla voi tuntua hyvältä. Jotkut pitävät myös siitä, että peräaukkoa hyväillään suulla. Peräaukon nuolemisen (rimming) jälkeen ei tule nuolla emättimen suuaukon tai vulvan aluetta, koska peräaukon bakteerit voivat aiheuttaa tulehduksen emättimessä.

On tärkeää, että suuseksin antaminen tuntuu mukavalta eli ei kannata tehdä asioita, jotka tuntuvat itsestä epämukavalta. Esimerkiksi kieltä ei tarvitse viedä emättimeen eikä penistä tarvitse imaista nieluun asti. Pornosta ei kannata ottaa esimerkkiä suuseksin antamiseen vaan kannattaa keskittyä siihen, minkälaisesta kosketuksesta seksikumppani pitää. Siemennestettä ei tarvitse ottaa suuhun, vaan ejakuloida voi vaikka kuppiin, mikäli haluaa välttää sotkua. Molemmat suuseksin osapuolet päättävät omista rajoistaan suuseksin suhteen. Sperman nielemisessä ei ole terveyshaittoja.

Kannattaa kokeilla hyväilyseksin yhdistämistä suuseksin antamiseen. Kumppania voi hyväillä käsin ennen suuseksiä, suuseksin aikana ja sen jälkeen. Makuliukuvoide voi olla kiva lisä suuseksiin. Sylkeä ei kannata käyttää liukuvoiteena, koska se kuivuu nopeasti, ja sen käytössä voi olla seksitautiriski.

Hygieniasta ja seksitautien ehkäisystä kannattaa huolehtia

Suuseksissä on mukavaa, kun hygieniasta pidetään huolta. Ennen suuseksiä on hyvä puhdistaa hyväiltävät alueet vedellä käymällä suihkussa tai bidet-suihkun avulla. Penis puhdistetaan hyvin esinahan alta ja peräaukko puhdistetaan vedellä. Vulvan alueen voi suihkuttaa haalealla vedellä. Saippuan käyttö voi ärsyttää limakalvoja ja esimerkiksi emättimen luonnollista bakteerikantaa, joten sen käyttöä tulisi välttää erityisesti vulvan alueen pesussa. Liika peseminen saippualla voi ärsyttää myös peniksen alueen ihoa ja limakalvoja. On hyvä tietää, että niin emättimellä kuin peniksellä on ominainen tuoksu. Mikäli peniksessä on epämiellyttävä tuoksu, kannattaa tarkistaa, että penis on pesty esinahan alta hyvin. Mikäli genitaalien tuoksu poikkeaa kovasti tavallisesta ja genitaalit oireilevat muilla tavoin (iho- tai limakalvo-oireita, vuodon muutoksia), kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Peräaukon alueella voi myös olla luonnollisia hajuja, mutta mikäli on kiinnostunut hyväilemään suulla peräaukon alueelta, voi suuseksisuojan käyttäminen helpottaa asiaa. Kondomi ja suuseksisuoja ovat avuksi silloin, jos eritteiden joutuminen suuhun häiritsee nautintoa.

Suuseksissä on seksitautiriski, mikäli seksikumppanilla tai itsellä on seksitautitartunta. Riskin suuruus riippuu seksitaudista. Seksitaudit ovat usein oireettomia eli oireettomuus ei tarkoita sitä, ettei seksitautia ole. Seksitaudit voivat tarttua genitaalien lisäksi nieluun tai peräaukkoon ja jopa silmän limakalvoille. Lisäksi peräaukon nuolemisessa on riski suolistoloisten, -bakteerien ja -virusten tarttumiselle suun kautta elimistöön. Seksitauteja (ja muita tauteja) voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa. Suuseksisuojan voi askarrella kondomista leikkaamalla kärjen pois ja kondomin auki sivusta. Kondomista askarreltu suuseksisuoja on kooltaan pienempi kuin suuseksisuoja, jonka voi ostaa valmiina esimerkiksi apteekista. Suuseksisuojaa ei välttämättä löydy tavallisesta kaupasta. Voit lukea lisää suuseksisuojasta täältä.

Suuseksiä ei tule tehdä, jos suussa, nielussa, genitaaleissa tai peräaukon alueella on ärsytystä tai haavaumia limakalvoilla tai iholla. Haavaumat tai tulehdukset limakalvoilla lisäävät myös seksitautiriskiä, mikäli itsellä tai seksikumppanilla on seksitautitartunta. Seksitautinäytteisiin on syytä mennä tarvittaessa myös suojaamattoman suuseksin jälkeen ja tällöin näyte otetaan myös nielusta. Voit kuunnella seksitaudeilta suojautumisesta suuseksissä luennon täältä.

Suuseksissä ei ole raskauden riskiä.

Artikkelin on kirjoittanut Nuorten Väestöliiton palveluiden asiantuntijat

Artikkelia päivitetty 11.8.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...