Siirry sisältöön

Mitä on käsiseksi ja sormettaminen?

08.04.2021 klo 10:03 - Tuottanut Väestöliitto
Käsiseksi ja sormettaminen on seksin tekemisen tapa, jossa seksikumppania kiihotetaan ja tyydytetään käsin.

Käsiseksillä tarkoitetaan pimpin, peniksen tai peräaukon ulkoisten alueiden hyväilyä tai sormettamista, jolla tarkoitetaan sormen tai sormien viemistä emättimeen tai peräaukkoon. Käsiseksiä voi olla tosi monenlaista, ja siihen voi liittyä myös esimerkiksi seksilelujen, kuten vibraattorin, dildon tai tekovaginan käyttöä. Seksileluista voit lukea lisää täältä.

On tärkeää huolehtia, että kädet ovat puhtaat ennen käsiseksiä, jotta likaa ja bakteereja ei pääse kulkeutumaan limakalvoille. Siksi kädet onkin hyvä pestä aina ennen käsiseksiä. Sormia ei tulisi myöskään viedä peräaukolta vulvan alueelle tai emättimeen. Sormettaessa kynsien on suositeltavaa olla lyhyet. Liukuvoidetta on myös hyvä käyttää apuna käsiseksissä. Erityisen tärkeää liukuvoiteen käyttö on muistaa, jos käsiseksiin liittyy peräaukon hyväilyä tai sormettamista.

Suostumus on tärkeää muistaa

Käsiseksiin, kuten kaikkeen muuhunkin seksuaaliseen toimintaan, tulee aina varmistaa kaikkien seksiin osallistuvien suostumus. Suostumuksesta voit lukea lisää täältä.

Seksikumppanille on hyvä sanoittaa, millaista kosketusta toivoisi. On tosi tärkeää muistaa kysyä kumppanilta, miten ja minne kumppani toivoo itseään kosketettavan. Seksistä ja siihen liittyvistä toiveista ja huolista on hyvä puhua seksikumppanin kanssa. Siitä, miten puhua seksistä kumppanin kanssa, voit lukea lisää täältä.

Käsiseksissäkin on hyvä pitää mielessä, että seksitaudit voivat tarttua limakalvokontaktissa tai eritteiden vaihtuessa. Eritteiden ei tulisi käsiseksissäkään joutua toisen limakalvoille. Seksitaudeista lisätietoja löydät täältä.

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...