Siirry sisältöön

Mikä on klitoris?

11.10.2018 klo 19:31 - Tuottanut Väestöliitto
Klitoris on pimpissä eli vulvan alueella. Se on samanlaista pehmeää paisuvaiskudosta kuin penis. Klitoriksella ei ole mitään muuta fysiologista tarkoitusta kuin nautinnon tuottaminen. Klitoriksen pää on usein sormin tunnettavissa, suurin osa siitä on kuitenkin piilossa. Artikkelin keskikohdassa on piirroskuva naistyypillisen kehon ulkoisista sukuelimistä. Kuvassa on siis vulvan anatomiaa, johon on piirretty klitoris.

Klitoris sijaitsee virtsaputken aukon yläpuolella, sisempien häpyhuulten yhtymäkohdassa. Se on pienen ihopoimun suojassa. Klitoriksen paisuvaiskudokset reunustuvat emättimen aukkoa. Se levittäytyy laajalle lantioon, emättimen aukon ympärille saakka.

Klitoris on yllättävän suuressa määrin peniksen kaltainen. Se sisältää paisuvaista, ja on nautinnon kokemuskyvyssään herkkä. Siitä on kuitenkin näkyvillä vain pieni osa. Kaikki muu on sisällä lantiossa, pehmeiden poimujen suojassa, näkymättömissä. Nykytutkimuksen valossa tiedetään, että 90 % klitoriksesta on piilossa ja se pavun kokoinen, tunnistettavissa oleva osa on siis vain noin 10%.

 

Vulvan anatomia -piirroskuva

Klitoris on herkkä kosketukselle

Klitoriksessa on paljon hermopäätteitä, jonka vuoksi se on erittäin herkkä kosketukselle, paineelle ja lämpötilalle. Klitorista hyväillessä, liukuvoide tekee kosketuksesta yleensä vieläkin kiihottavampaa.

Seksuaalinen kiihottuminen saa klitoriksen paisumaan, jolloin se täyttyy verellä, kasvaa ja kovenee hieman.

Klitoriksen pää on yleensä näkyvä kohouma, joka sijaitsee 1-4cm emättimen aukon etupuolella. Tämä pieni pää on kuin hupun suojassa.

Jokaisen emätin ja klitoris on yksilöllinen, ja siksi klitoriksen koko sekä muoto vaihtelevat.

Klitoriksen hyväily, hierominen ja koskettelu voi antaa seksuaalista nautintoa. Joidenkin ihmisten klitoris voi olla kovin herkkä kosketukselle,  jolloin sitä voi koskettaa vaikka alushousujen läpi.

Klitorikselle on myös omanlaisiaan seksivälineitä, kuten klitoriskiihottimia, joita voi ostaa seksivälinekaupoista. Lue seksivälineistä lisää täältä.

Klitoris voi jäykistyä ja emätin kostua myös yöllä nukkuessa.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuva vulvasta Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Artikkeli päivitetty 20.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...