Siirry sisältöön

Mitä seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus tarkoittaa?

10.10.2018 klo 17:41 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalinen suuntautuminen kuvaa sitä, kenestä henkilö on kiinnostunut eroottisesti, emotionaalisesti tai / ja seksuaalisesti. Seksuaalinen suuntautuminen on ihmisen synnynnäinen ominaisuus. Jokainen voi itse määritellä tai jättää määrittelemättä omaa seksuaali-identiteettiään.

Seksuaalinen suuntautuminen on ominaisuus, joka kertoo siitä kehen ihminen ihastuu, rakastuu, tai tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa.

Ihmiset hahmottavat omaa seksuaalista suuntautumistaan hyvin eri-ikäisinä. Joillekin se on aina ollut hyvin selkeä, toisilla se selkiytyy murrosikäsenä tai aikuisiällä. Seksuaalisuus kehittyy läpi elämän.

Vaikka seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua ja kehittyä,  siihen ei voi tahdon voimalla vaikuttaa. Eli ihminen ei voi valita, onko hän romanttisesti ja/tai eroottisesti kiinnostunut ensisijaisesti miehistä vai naisista, tai onko sukupuolella näissä asioissa merkitystä vai ei.

Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus ja sukupuolen moninaisuus ovat eri asioita, vaikka ne voivatkin liittyä yhteen.

Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus on käsite, jolla viitataan koko siihen suuntautumisten kirjoon, mitä ihmisillä on.

Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyjen  tietojen perusteella kyselyyn vastanneista lukiolaisista ja ammattikoululaisista noin kymmenen prosenttia määritteli itsensä muuksi kuin heteroksi.

Millaisia seksuaalisen suuntautumisen identiteettejä on?

Seksuaalivähemmistöistä käytetään joskus lyhennettä HLB+ (lyhenteet tarkoittavat sanoja: homot, lesbot, biseksuaalit. Plus-merkki avaa määrittelyn myös muille identiteeteille).

Seuraavassa on esitelty vain joitaikin seksuaalisen suuntautumisen identiteettejä. Jos aluat lukea lisää erilaisista seksuaalisista suuntautumisista, tästä painamalla löydät Sinuiksi.fi palvelun listauksen erilaisista seksuaalisista suuntautumisista. 

Aseksuaali on henkilö, jolla on hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalisuuteen tai seksiin liittyviä ajatuksia, halua tai kiinnostusta. Aseksuaalinen ihminen voi kokea emotionaalista vetovoimaa mihin sukupuoleen tahansa ja näin olla esimerkiksi hetero, homo, lesbo. biseksuaali, panseksuaali tai jotain muuta. Osalle ihmisistä aseksuaalisuus on seksuaalinen suuntautuminen, mutta ei kaikille. Katso videoita aseksuaalisuudesta tästä.

Libidollinen aseksuaali on henkilö, jolla on korkea seksuaalivietti

Aromanttinen on henkilö, joka tuntee vähän tai ei lainkaan romanttista vetovoimaa.

Biseksuaali on henkilö, jolla on eroottisia, emotionaalisia tai/ja seksuaalisia tunteita miehiä ja naisia kohtaan.

Demiseksuaali on henkilö, jolla herää seksiin liittyviä haluja ja tarpeita vain sellaisen ihmisen kanssa, johon hän kokee syvää yhteyttä ja tunteita.

Harmaaseksuaali on henkilö joka voi tuntea fyysistä vetovoimaa, mutta ei koe että haluisi tuoda suhteeseen romanttisia tai seksuaalisia tunteita tai tekoja. Tämä voi näkyä suhteina joita kutsutaan platonisiksi eli syvää kiintymyksellistä ystävyyssuhdetta.

Hetero on henkilö, jonka eroottiset, emotionaaliset tai/ja seksuaaliset halut kohdistuvat henkilöihin, jotka ovat eri sukupuolta kuin hän itse, esimerkiksi mies on kiinnostunut naisista ja nainen miehistä.

Homo on henkilö, jolla on eroottisia, emotionaalisia tai/ja seksuaalisia tunteita samaan sukupuoleen, mies on kiinnostunut miehistä ja nainen naisista.

Homoromanttinen on henkilö joka tuntee romanttista vetovoimaa samaa sukupuolta oleviin ihmisiin.

Lesbo on nainen, jolla on eroottisia, emotionaalisia tai/ja seksuaalisia tunteita samaan sukupuoleen, nainen on kiinnostunut naisista.

Monoseksuaalisuus tarkoittaa romanttista ja/tai seksuaalista kiinnostumista vain yhdestä sukupuolesta. Ihminen voi silloin kertoa olevansa hetero- ja homoseksuaalinen.

Omniseksuaalille romanttisen ja/tai seksuaalisen halun kohteen sukupuolella ei ole merkitystä.

Panseksuaali on henkilö, jonka eroottiset, emotionaaliset tai/ja seksuaaliset tunteet voivat kohdistua toisiin ihmisiin riippumatta heidän sukupuolestaan tai sukupuolettomuudestaan.

Jotkut sateenkaarevat ihmiset identifioivat itsensä sanalla ”queer”. Määritelmän mukaan ”queer” pakenee määritelmiä, joten emme voi tietää, mitä tämä identiteetti kätkee taakseen.

Heterous, homous, biseksuaalisuus tai muut tavat määritellä seksuaalista suuntautumista voi olla osa ihmisen seksuaalista identiteettiä.

Seksuaalinen suuntautuminen kuitenkin rakentuu usein muistakin asioista, kuten mieltymyksistä seksikäyttäytymisestä tai tavasta ihastua ja solmia suhteita.

Pelkän seksuaalisen suuntautumisen perusteella ei voida siis olettaa, miten yksilö seksuaalisuutensa muilta osin kokee tai toteuttaa.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteet:

Setan sivuilta, Maarit Karvisen artikkeli: Seksuaalinen suuntautuminen, viitattu 10.10.2018

THL nettisivut, artikkeli seksuaalisesta suuntautumisesta, viitattu 10.10.2018

THL, Kouluterveyskyselyn tulokset nuorilla 2017, viitattu 10.10.2018

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten puhua seksistä kavereiden kanssa?

Kavereiden kanssa seksistä saa puhua. On kuitenkin hyvä muistaa kunnioittaa mahdollisen seksikumppanin rajoja ja yksityisyyttä, eikä jakaa...

Turvallinen nettideittailu

Tällä luennolla pohditaan turvallista nettideittailua sekä uusien nettituttujen tapaamista livenä. Luento on suunnattu erityisesti...

Voiko somesta ottaa paineita seksin suhteen?

Some tarjoaa mahdollisuuksia seksuaalisuuden ilmaisulle sekä seksistä puhumiselle. Kääntöpuolena somesta voi ottaa paineita oman seksuaalisuuden...