Siirry sisältöön
Lapset usein ihmettelevät normaalia kysymystä, mistä ne vauvat tulevat? Ihmisen keho kiinnostaa lapsia kovasti. Se on ikätasoista ja luonnollista. Lapset ovat uteliaita.

Lapsentasoinen tieto lisääntymisestä on vaaratonta ja se kuuluu lapsen kehitykseen. Lapsen esittämiin kysymyksiin tulee aina vastata ja tiedot pitää kertoa yksinkertaisesti, lapsentasoisesti tavallisilla sanoilla. Jos lasta ei kiinnosta tai hän ei ymmärrä, hän kyllä kertoo. Yksityiskohtaisia kuvailuja ei tarvita.

Monenlaisista perheistä ja lapsen tulemisesta perheisiin, kannattaa vanhemman puhua lapselle.  Lapsen kaveripiirissä voi olla yhden, kahden tai useamman vanhemman perheitä ja saman sukupuolen vanhempia. Lapsi ei myöskään välttämättä ole syntynyt vanhempiensa luokse, vaan tullut perheeseen adoption kautta.

Lapselle kerrottaessa, kannattaa valita sellaiset omat sanat, jotka omasta mielestä tuntuvat hyvältä, luontevalta ja arvostavalta. Lapselle voi kertoa, että vauvat kasvavat äidin vatsassa. Tarvitaan siemen sekä mieheltä, että naiselta. Tämä tieto on usein riittävä.

Joskus lapsi saattaa jatkaa keskustelua kysymällä: ”miten isän siemen menee äidin mahaan?” Asiasta voi kertoa esimerkiksi siten, että: ”Se laitetaan sinne yhdessä vauvareiän kautta. Siihen liittyy hellyyttä, mukavaa oloa ja lähekkäin oloa”. Voi sanoa, että sen voi laittaa pippelillä, tai että silloin laitetaan pimppi ja pippeli yhteen. Voit myös sanoa, että sitä kutsutaan yhdynnäksi, rakasteluksi tai seksiksi. Voit myös kertoa, että joskus lääkäri laittaa siemenen koeputkeen ja lääkeruiskun avulla sisälle äidin mahaan.

Jos lapsi kysyy tarkemmin, mitä seksi on, voit kertoa, että seksi on aikuisten välistä hellyyttä.

 

Kirjavinkki: Onnikuja-kirja Onnikujan kaverit ja pomppiva massu kertoo Helmin syntymäpäiväjuhlista. Leikeissä syntyy vauvoja ja illalla katsotaan vauva-albumia. Kirjassa selviää myös, miksi Helmin äidillä on valtava vatsa.

Kirja on tuotettu yhteistyössä Väestöliiton asiantuntijoiden kanssa. Kirjan ovat kirjoittaneet Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti. Kirja on myös lainattavissa kirjastossa.

 

Tehtävä 1:

  • Kirjoita omin sanoin tarina, miten haluat kertoa omalle lapsellesi lisääntymisestä ja vauvojen syntymisestä.


Tehtävä 2:

  • Voit myöhemmin lukea tarinan lapsellesi. Muista, että ellei hän saa tietoa sinulta, hän todennäköisesti saa sen ikätovereilta ennemmin tai myöhemmin, viimeistään mennessään kouluun. Kannattaa avata keskustelu oman lapsen kanssa, jotta hän uskaltaa kysyä.

Maksuttomia kehotunnekasvatus julisteita

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Miten voin toteuttaa BDSM-sessiota turvallisesti?  

BDSM:ää voi toteuttaa monella eri tavalla. BDSM:n turvallisuutta voidaan tarkastella eri näkökulmista. Ehkä tunnetuin turvallisuusperiaate on...

Mikä on klitoris?

Nettiluennolla kerrotaan klitoriksesta. Saat tarkemmin tietää mistä klitoris löytyy ja minkälainen klitoris on.