Siirry sisältöön

Miten puhua seksistä tai lisääntymisestä?

28.10.2018 klo 19:47 - Tuottanut Väestöliitto
Aikuisten välisessä seksissä ja lisääntymisessä on kaksi näkökulmaa. Teknisesti tarvitaan vauvansiemen isältä ja äidiltä ja siementen yhteen saattaminen esimerkiksi pippelin ja pimpin avulla. Tunteet ja seksuaalisuus hyvän olon tuojana on asian toinen puoli.

Molemmat puolet voi kertoa lapselle. Voi sanoa esimerkiksi, että aikuiset tekevät seksuaalisuuteen liittyviä juttuja vain jos he haluavat ja se on molemmista mukavaa ja tuntuu hyvältä.

”Ehkä se, kun tyttöni haluaisi tietää todella tarkkaan, miten se seksin harrastaminen tapahtuu. Kerroin, että seksi on sellaista, mitä kaksi aikuista ihmistä voi harrastaa, kun he pitävät toisistaan. Se on läheisyyttä ja pussailua ja halailua, mutta erilaista kuin esim. se kun äiti pussaa tai halaa.” (vanhemman vastaus)

 

”Lapsen kysymyksiin vastaan niin hyvin kuin voin. Mutta 5-vuotiaana hän jo kovin pähkäili, miten se isän siemen pääsee äitiin, jos suun kautta ei (pepunko?). Hän oli hyvin taitava miettimään itse vastauksia, kun halusin lykätä yhdynnästä kertomista. Mielestäni hankalaa on vain se, missä vaiheessa voi kertoa seksistä ja sen ihanuudesta. Olen joutunut kertomaan tosi paljon jo 7-vuotta täyttävälleni, vaikka aiemmin olin ajatellut, etten vauvantekotavasta puhu mitään ennen koulua ainakaan.” (vanhemman vastaus)

Aikuisten välisestä seksistä voi puhua myös aikuisten leikkinä. Kyseessä on jotain, jota tehdään huviksi, eikä sitä kannata eikä tarvitse tehdä, jos se ei huvita. Lapset kyllä ymmärtävät, että aikuiset ovat erilaisia kuin lapset ja aikuisia huvittavat usein eri asiat kuin lasta. Aikuisten asiat ehtii opetella sitten aikuisena, lapsi saa olla lapsellinen. Lapsi saa rauhassa tykätä lasten jutuista. Lapset eivät ala ”tekemään seksiä” vaikka asian kuvaa heille kauniisti, sillä heillä ei ole ikätasoista tarvetta siihen.

Jos haluaa, voi myös kertoa, että vauvan siemenet alkavat kasvaa jo pojan kivespusseissa. Tämän vuoksi pippeliä ja kiveksiä ei saa kohdella kokovakouraisesti. Voi sanoa, että tällainen vauvansiemen voi tulla kuitenkin ulos vasta aikuisen miehen pippelin päästä, esimerkiksi silloin, kun äiti ja isä ovat sisäkkäin. Samoin aikuisella naisella vauvansiemen syntyy massussa kerran kuukaudessa.

Lasten alulle saattamisessa kannattaa puhua eri tavoista saada lapsi sekä tasa-arvosta ja vapaaehtoisuudesta.

Jos kertoo miehen ja naisen välisestä yhdynnästä että: “Isä laittaa pippelin äidin vauvareikään”, voi tuntua, että mies päättää ja tekee asian yksin. Siksi kannattaa kuvata, että se tehdään yhdessä, kummankin toiveesta, kumpikin päättää lapsesta ja yhdynnästä.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...