BETA Siirry sisältöön

Hei, mitä minussa tapahtuu? Seksuaalikasvatusjuliste alakouluille

Julkaistu 22.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Tämä juliste on uusi työväline alakoulun opettajalle. Se auttaa kokonaisvaltaisen, ikätasoisen seksuaalikasvatuksen suunnittelua. Juliste on toteutettu yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Kolmella kehitysportaalla kuvataan miten 7-12-vuotias lapsi kehittyy, miten hän voi ilmentää kehitystään ja miten aikuinen voi tukea ja suojata tätä kehitystä.

Juliste tukee vanhemman ja opettajan keskustelua alakouluikäisen lapsen seksuaalikasvatuksesta. Se sopii selkokielisenä myös luokkaan. Näin lapsi voi myös itse lukea esimerkiksi turvataidoista ja murrosiän kehityksestä.

Seksuaalikasvatus kattaa kahdeksan aihetta kehosta ja kehityksestä ihmissuhteisiin ja lapsen omiin oikeuksiin. Sen avulla lapset saavat tarvitsemansa ikä- ja kehitystasoon sopivat tiedot, taidot ja myönteisen asenteen.

A1 kokoinen juliste toimii hyvin myös vanhempien ja ammattilaisen keskustelun tukena. Lapsen seksuaalisuutta voidaan tukea parhaiten, kun vanhemmat ja ammattilaiset toimivat yhdessä samalla tavalla.

Julisteen sisältö noudattaa ikätasoisia suosituksia. Näitä ovat mm. Opetussuunnitelman perusteet terveystiedossa (OPH 2014), Seksuaalisuuden portaat -käsikirja (OPH 2015) sekä Seksuaalikasvatuksen sisältöohjeet Euroopassa (WHO 2010 Standardit).

Julisteen tekstin ovat laatineet Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Katso Hei mitä minussa tapahtuu -julistetta tästä.

Katso ruotsinkielistä julistetta: Vad är det som händer i min kropp? Affisch för sexualfostran i lågstadier

Tietosuojaseloste

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten tasapainoilla pikkulapsiperheessä arjen, vanhemmuuden ja parisuhteen välillä?

Pikkulapsiperheessä arki, vanhemmuus ja parisuhde herättävät meissä monenlaisia tunteita. Katso videot, joissa psykologi Suvi Laru ratkoo...

Miten ja milloin opetan turvataidot pelottamatta lasta?

Voinko opettaa turvataitoja säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä opetuksen voi aloittaa?

Pienten lasten vanhempien elämän tasapaino: Yhteisöllisyys

Oman hyvinvoinnin takia on tärkeää pitää huolta siitä, että eri elämänalueet ovat tasapainossa. Lasten ollessa pieniä kodin ulkopuolisiin...