Siirry sisältöön

Miten puhua seksistä ja tunteista?

28.10.2018 klo 19:58 - Tuottanut Väestöliitto
Kertomus lisääntymisestä voi tuntua lapsesta selvemmältä, kun puhut tunteista. Lasta voi muuten oudoksuttaa ajatus kummallisesta aikuisen pimpin ja pippelin laittamisesta yhteen. Kannattaa sanoa, että sellaista tehdään aikuisena vain jos molemmat sitä haluaa. Kummastakin pitää tuntua mukavalta.

Voit puhua tähän tapaan: ”Tähän erityiseen yhdessäoloon (seksiin, rakasteluun, yhdyntään) liittyy paljon hellyyttä ja lähekkäin oloa. Se on mukavaa yhdessä oloa. Silloin ollaan usein alasti ja hellitään monin tavoin. Se on aikuisten vapaaehtoinen juttu, joka tuntuu heistä hyvältä ja jota kumpikin silloin haluaa. Koskaan ei ole pakko tehdä mitään, mitä ei halua.”

Voidaan puhua erityisestä hellyydestä, aikuisten omasta leikistä, hyvänä pitämisestä, vanhempien erikoishalailusta. Valitse ne sanat jotka juuri sinusta tuntuvat hyvältä puhua eli omat sanat.

”Lasten ei tulisi mielestäni niin konkreettisesti tietää, miten lapsia tehdään, että he todellakin yrittäisivät varsinaista yhdyntää. Mielestäni aikuiset voivat puhua lastenteosta tykkäämisenä ja halailuna (heille siis ei ole mielestäni tarpeen selittää varsinaista penetraatiota vielä alle kouluikäisenä) ja pitäisi muistaa kertoa, että lapset eivät voi tehdä oikeita vauvoja.” (vanhemman vastaus)

Kaikki tunteet ovat tärkeitä. Seksiin liittyvät jutut herättävät tunteita ja kummastusta pienessäkin lapsessa. Anna lapselle ikätasoista ymmärrystä myös tunnetasolla. Puhu yksinkertaisesta tykkäämis- tai rakastamistunteesta, jonka lapsi ymmärtää. Älä turhaan hämmennä lasta kuvaamalla aikuisten halua tai himoa.

Myönteisistä tunteista puhuminen tukee lapsen itsetuntoa. Lapsi voi kokea, että hänen alkuun saattamisensa on ollut hieno ja hellä hetki. Siitä seuraa tunne, että itse on hyvä ja arvokas. Se antaa pohjan itsetunnolle. On upeaa tietää, että on toivottu. Voit siis puhua hyvän olon tunteesta, hellyydestä sekä toiveesta ja unelmasta saada oma lapsi.

”Jos lapselle on juteltu vauvanteosta, on mielestäni normaalia, että hän esittää asiaa käsityksensä mukaisesti leluilla. Siten hän pyrkii ymmärtämään asiaa.” (vanhemman vastaus)

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...