Siirry sisältöön
Pienet lapset ovat ihania, itsevarmoja ja viattomia. Miten lasta voi tukea suojaamaan itseä ja omaa kehoa, ilman että pelottelee? Miten lapsen kehon itsetuntoa voi tukea niin, etteivät mitkään kommentit riko sitä? Miten lapsi oppisi kunnioittamaan omaa ja toisen kehoa?

Kun lapselle opetetaan ja hänen kanssaan harjoitellaan keinoja toimia ikävässä tilanteessa, lapsi saa tiedon ja taidon. Se antaa myös turvaa: minun vanhempani tietää, miten pitää toimia.

Omassa kehossa on arvokkaat omat paikat. Ne jotka ovat uikkareiden alla. Omien paikkojen nimeämisestä voi tehdä lapsen kanssa hauskan leikin. Lapselle voi opettaa: ”Oma Keho Ikioma!” Ikiomiin, eli uimapuvun alla oleviin yksityisiin paikkoihin ei kukaan saa koskettaa ilman hyvää syytä ja lapsen lupaa. Mikään kosketus ei saa jättää kurjaa oloa eikä se saa olla salaisuus.

Kaikkeen koskettamiseen täytyy aina liittyä turvallisuus ja tasavertaisuus. Tämä tarkoittaa, ettei kukaan saa koskaan vaatia, painostaa tai pakottaa johonkin kosketukseen tai kehon katsomiseen. Kenenkään kehosta ei myöskään sanota rumasti. Jokaisen oma keho on omanlainen ja yhtä arvokas.

Lapsi tarvitsee tiedon, että on olemassa ikäviä tilanteita. Lapsi tarvitsee etenkin ohjeet mitä silloin pitää tehdä. Liikenteessäkin pitää varoa – niin myös joskus ihmisten kanssa. Mutta vaikka on vaaroja, on myös keinoja suojata itseä ja vältellä vaaroja.

Jos jokin tilanne tuntuu pelottavalta tai joku aikuinen tai lapsi koskettaa kurjasti, täytyy lapsen heti sanoa kovalla äänellä EI, lähteä saman tien pois tilanteesta, eikä jäädä kuuntelemaan selityksiä. Tämän jälkeen tulee välittömästi kertoa tapauksesta jollekin aikuiselle, johon lapsi luottaa.

Lapselle on tärkeätä opettaa ja sanoittaa, että jos jokin tilanne alkaa tuntua vaaralliselta, kurjalta tai pelottavalta ei tarvitse tällöin käyttäytyä kiltisti. Tällöin omaa tunnetta saa ja tulee uskoa. Omaa kehoa saa jokainen suojata.

Lapselle tulee opettaa turvataitoja jo ihan pienestä pitäen. Kun turvataidoista on lapsen kanssa puhuttu ja niitä harjoiteltu ennakkoon, pystyy lapsi tarvittaessa helpommin tunnistamaan oudon tilanteen ja osaa toimia vaaditulla tavalla. Lapsi saattaa tällöin muistaa tärkeät sanat: ”Nyt pitää sanoa ei, lähteä heti pois ja kertoa turvalliselle aikuiselle!”

Tehtävä 1:

 

Tuottanut Väestöliitto
Tuottanut Väestöliitto
Lasten turvataidot helposti julisteesta

Pienet lapset ovat ihania, itsevarmoja ja viattomia. Miten lasta voi tukea suojaamaan itseä ilman että pelottelee? Miten lapsen kehoitsetuntoa voi tukea niin, etteivät mitkään kommentit riko sitä? Miten lapsi oppisi kunnioittamaan omaa ja toisen kehoa? Pienten lasten turvataidot ja kehotunnekasvatus auttavat rakentamaan kaikille turvallisempaa ja parempaa yhteiskuntaa. Tilaa tai printtaa oma selkojuliste, usealla eri kielellä! Väestöliiton asiantuntijalääkäri, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore

Julkaissut Vanhempien Väestöliitto Tiistaina 6. helmikuuta 2018

Maksuttomia kehotunnekasvatus julisteita

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...