Siirry sisältöön
Itsensä tutkiminen ja koskettelu kuuluvat kaiken ikäisten lasten kehitykseen. Pieni lapsi opettelee kehon osille omat nimet, hän opettelee kuuntelemaan omia tuntemuksiaan ja samalla oppii kokemaan kehonsa jokaisen osan yhtä tärkeäksi ja samanarvoiseksi.

Lapselle on yhtä luonnollista kosketella omaa nenäänsä kuin pippeliään tai pimppiään. Lapsilla tätä koskettelua voidaan kutsua unnutukseksi. Unnutuksen tavoitteena on tuottaa mielihyvää, lohtua ja rauhoittaa lasta. Kun lapsi huomaa jonkin asian tuovan hyvää oloa, hän toistaa sitä eikä hän yhdistä siihen häpeää. On hyvä ja hieno asia, että lapsi huomaa, että omassa kehossa on monenlaisia hyvältä tuntuvia paikkoja.

On hyvä käyttää lapsen ja aikuisen erilaisesta kokemuksesta eri sanoja. Lapsen unnutus on eri asia kuin aikuisen tai nuoren itsetyydytys. Siihen ei sisälly samanlaisia esim. eroottisia mielikuvia.

Lapsen unnutus voi olla aikuisesta hämmentävää, jos ei oikein tiedä mitä se on. Lapsi saattaa kosketella itseään myös julkisilla paikoilla, ilman että kokee siinä olevan mitään väärää tai noloa. Aikuisen tulee opettaa lapselle hyviä tapoja ja sopivuussääntöjä, eli missä ja milloin jotakin voi tehdä. Kyse on tapakasvatuksesta. Unnuttamiseen voi suhtautua samalla tavalla kuin muihinkin asioihin mitä lapsi opettelee. Lasta tulee opastaa siinä, että unnutus on jokaisen oma yksityinen asia.

Ole turvallinen, salliva ja hyväksyvä, vaikka rajoitat. Jos haluat lapsen hyväksyvän kehonsa, opeta luonnollista asennetta. Jos lasta kielletään ollenkaan koskemasta jotain kohtaa kehostaan, hänelle tulee helposti kielteinen kuva tästä ruumiinosasta.

Nimeä lapselle ne paikat, jotka ovat omia ja joita hän voi koskea yksin ollessaan. Kun unnutuksella on ääneen sanottu nimi, lapsi oppii, että siitä voi ja saa puhua. Silloin hänen on helppo oppia taitoja, sääntöjä ja oikeita asenteita tähänkin asiaan liittyen.

Voit sanoa: ”Ai, oma pimppi/pippeli löytyi sieltä. Se on varmaan kiva paikka!” Samalla voit kertoa näiden paikkojen olevan omia. Niitä voi kosketella, mutta aina omassa rauhassa, esimerkiksi nukkumaan mennessä tai kylvyssä. Ei siis julkisilla paikoilla, ruokapöydässä tai muiden nähden. On tärkeä puhua lapselle myös hygieniasta.

Tehtävä 1:

  • Vanhemmat saattavat pohtia: ”Vaikeaa on olla siirtämättä omia, huonoja seksuaalikasvatuksen malleja eteenpäin. Esimerkiksi minua on lapsena toruttu unnuttamisesta, ja minulla on hankalaa suhtautua siihen oikein oman lapseni kohdalla.” Mitä ajatuksia tämä sitaatti sinussa herättää?

Maksuttomia kehotunnekasvatus julisteita

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...