Siirry sisältöön

Työkaluja parisuhteen parantamiseen Väestöliitosta

07.02.2022 klo 12:30 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Psykoterapeutti , Väestöliitto
Parisuhteella on taipumus jumittua omiin uriinsa, elleivät molemmat sitoudu uusiin, virkistäviin kokemuksiin ja avun hakemiseen jo ennen kriisiä. Tutustu Väestöliiton maksuttomaan parisuhteen tukeen ja neuvontaan alla!

Suhteet, joissa toisella tai molemmilla on taipumusta masennukseen tai ahdistukseen, ovat koetuksella. Niin myös suhteet, joissa toinen on taipuvainen miellyttämään ja toinen hallitsemaan. Suhteisiin saattaa hiipiä passiivisuutta.  Passiivisuudesta voi seurata kyllästyminen, nettiajan lisääntyminen, sekä kotitöiden tiimoilla vellovat riidat. Väestöliitto tarjoaa monipuolisia työkaluja parisuhteen parantamiseen.

Keskusteluyhteys vahvistuu kiinnostavilla tehtävillä ja kursseilla

Parit tarvitsevat sopivassa määrin läheisyyttä ja etäisyyttä. Hengitystilaa. Mitä vähemmän liikut, touhuat ja osallistut, sitä vähemmän ”jaksat” olla aktiivinen yksin tai parisuhteessasi. Kun hengitystila loppuu, myös puhuminen loppuu.  Keskustelujen helpottamiseksi  suosittelen parisuhteen laatutestiä, jonka löydät täältä.

Kansainväliseen tutkimusnäyttöön perustuva keskustelun herättäjä on parisuhdekurssi, jonka voit tehdä kotisohvalta yhdessä kumppanisi kanssa. Pääset tutustumaan kurssiin tästä. Kurssi osoittaa, miten tärkeää on arvostaa suhteen hyviä puolia. Miten tärkeää on ymmärtää kummankin riitelyn tavat ja räjähdysherkät asiat. Ja lopuksi, miten anteeksi pyytäminen johtaa taas luottamukseen, kun se tulee ymmärryksestä ja syvältä sydämestä. Parisuhteet ovat vaikeita ja helposti rikkoutuvia, mutta parisuhdekurssi auttaa hyvän suhteen koossa pitämisessä.  Kurssi on auttanut jo kymmeniä tuhansia pareja.

 

Yhteistä tekemistä ja oman toiminnan pohdintaa

Entä kaipaatteko jotakin uudenlaista tekemistä kahdestaan? Olisiko nyt hyvä hetki tehdä taideterapiatehtävä yhdessä? Kokeilkaa ja nauttikaa! Taideterapiatehtävät löytyvät täältä.

Parisuhteessa tarvitaan lisäksi sopivasti itsetuntoa ja vahvuutta. Tarvitaan ymmärrystä omista heikkouksista ja vahvuuksista. Väestöliiton kevyet testit auttavat käsittämään omaa toimintaa parisuhteessa. Katso esimerkiksi testi parisuhdeahdistuksesta täältä, testi menettämisen pelosta täältä ja testi miellyttäjälle täältä.

Itsetuntemusta ja yksilöllisiä kysymyksiä

Nuorille on olemassa oma parisuhdekurssi, tutustu kurssiin tästä. Nuorten aikuisten parisuhteissa kipuillaan usein sitoutumisesta. Valitsenko sitoutumisen vai vapauden?  Uskallanko ottaa askelen eteenpäin? Testaa mietteesi täällä. Jos sitoutuminen pelottaa, parisuhteen säännöt voivat selkiyttää tilannettanne. Parisuhteen pelisäännöt -testi on tehtävissä täällä.

Jokainen parisuhde on yksilöllinen. Jokaisella on omanlaisensa huolet. Voit kysyä tilanteestasi varaamalla maksuttoman 45 min konsultaation täältä.  Chatin teema on intiimit ihmissuhteet.  Ajanvarauschat  alle 29-vuotiaille on varattavissa joka arkipäivä klo 9 ja 13.  Voit myös tulla asiantuntijan päivystykseen maananataisin klo 10-12 tai torstaisin klo 17-19, päivystyschatin löydät täältä.

Tuki pienten lasten vanhemmille parisuhteen ja seksuaalisuuden pulmissa

Väestöliitosta saat myös erityisesti pienten lasten vanhemmille suunnattua tukea parisuhteeseen. Palvelumme ovat maksuttomia ja niissä voit asioida nimettömästi, yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Meille voit soittaa tai tulla chateihimme päivystysaikaan tai ajanvarauksella juttelemaan luottamuksellisesti. Voit esittää mieltä painavan kysymyksesi myös Kysy asiantuntjalta -palstallamme, jossa julkaistut kysymys-vastausparit auttavat myös muita samassa tilanteessa olevia.

Lisätietoa maksuttomista palveluistamme pienten lasten vanhemmille löydät täältä.

Tervetuloa käyttämään Väestöliiton maksuttomia palveluita ja vahvistamaan parisuhdetta!

Päivitetty 26.6.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

NEPU- Tukea neurokirjon uusperheiden haasteisiin

Neurokirjo tuo parisuhteeseen hyvää, mutta myös eritasoisia haasteita. Neurokirjon piirteet ovat yksilöllisiä, mutta tiedon, yhteisten ja omien...

Tukea parisuhteen hyvinvointiin -parisuhdekurssi

Tämä kurssi on suunnattu yksilöille ja pareille, jotka haluavat vahvistaa keskinäistä yhteyttään ja pyrkiä ymmärtämään sekä itseään...

Häpeä ja rakkaus parisuhteessa

Häpeä syntyy, kun yhteys katkeaa: kun ihminen lähestyy toista, mutta toinen kääntää pään pois. Kun tätä tapahtuu merkittävissä...