Siirry sisältöön

Työkaluja parisuhteen parantamiseen Väestöliitosta

07.02.2022 klo 12:30 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Psykoterapeutti , Väestöliitto
Korona-aika on saanut monen hermot kiristymään. Parin luontaiset olosuhteet ovat muuttuneet. ”Heippa, mä lähden töihin” on muuttunut monissa kodeissa kotiin jäämiseksi. Moni asia helpottuu. Työmatkat jäävät pois. Voitetaan aikaa perheelle. Voitetaan aikaa kodille ja yhdessäololle. Mutta kuinka kauan voitto tuntuu virkistävältä?

Psykoterapeutin näkökulmasta pandemian alku saattoi olla kuin vapauden huumaa yksille, mutta huolestuttavaa ja raskasta toisille. Erityisesti suhteet, joissa toisella tai molemmilla on taipumusta masennukseen tai ahdistukseen, ovat olleet koetuksella. Niin myös suhteet, joissa toinen on taipuvainen miellyttämään ja toinen määräämään. Eristäytyminen ei tee hyvää, vaikka samalla se tuntuu helpottavalta ja turvalliselta. Eristäytymisen jatkuessa nousevat toiset ilmiöt esiin: kyllästyminen, nettiajan kohtuuton lisääntyminen, kotitöiden ja ruoanlaiton loputon rumba ja riidat siivouksesta. Väestöliitto tarjoaa monipuolisia työkaluja parisuhteen parantamiseen.

Keskusteluyhteys vahvistuu kiinnostavilla tehtävillä ja kursseilla

Parit tarvitsevat sopivassa määrin läheisyyttä ja etäisyyttä. Hengitystilaa. Mitä vähemmän käyt ulkona, liikut, touhuat ja osallistut, sitä vähemmän ”jaksat” olla aktiivinen yksin tai parisuhteessasi. Kun hengitystila loppuu, myös puhuminen loppuu.  Keskustelujen helpottamiseksi  suosittelen parisuhteen laatutestiä, jonka löydät täältä.

Kansainväliseen tutkimusnäyttöön perustuva keskustelun herättäjä on parisuhdekurssi, jonka voit tehdä kotisohvalta yhdessä kumppanisi kanssa. Pääset tutustumaan kurssiin tästä. Kurssi osoittaa, miten tärkeää on arvostaa suhteen hyviä puolia. Miten tärkeää on ymmärtää kummankin riitelyn tavat ja räjähdysherkät asiat. Ja lopuksi, miten anteeksi pyytäminen johtaa taas luottamukseen, kun se tulee ymmärryksestä ja syvältä sydämestä. Hellyys mahdollistuu, kun tunteista ollaan avoimia. Parisuhteet ovat vaikeita ja helposti rikkoutuvia, mutta parisuhdekurssi auttaa hyvän suhteen koossa pitämisessä.  Kurssi on auttanut jo kymmeniä tuhansia pareja.

 

Yhteistä tekemistä ja oman toiminnan pohdintaa

Entä kaipaatteko jotakin uudenlaista tekemistä kahdestaan? Olisiko nyt hyvä hetki tehdä taideterapiatehtävä yhdessä? Kokeilkaa ja nauttikaa! Taideterapiatehtävät löytyvät täältä.

Parisuhteessa tarvitaan lisäksi sopivasti itsetuntoa ja vahvuutta. Tarvitaan ymmärrystä omista heikkouksista ja vahvuuksista. Väestöliiton kevyet testit auttavat käsittämään omaa toimintaa parisuhteessa. Katso esimerkiksi testi parisuhdeahdistuksesta täältä, testi menettämisen pelosta täältä ja testi miellyttäjälle täältä.

Itsetuntemusta ja yksilöllisiä kysymyksiä

Nuorille on olemassa oma parisuhdekurssi, tutustu kurssiin tästä. Nuorten aikuisten parisuhteissa kipuillaan usein sitoutumisesta. Valitsenko sitoutumisen vai vapauden?  Uskallanko ottaa askelen eteenpäin? Testaa mietteesi täällä. Jos sitoutuminen pelottaa, parisuhteen säännöt voivat selkiyttää tilannettanne. Parisuhteen pelisäännöt -testi on tehtävissä täällä.

Olen oppinut, että kaikesta tutkimuksesta ja psykoterapiakokemuksesta huolimatta jokainen parisuhde on yksilöllinen. Jokaisella on omanlaisensa huolet. Voit kysyä tilanteestasi psykoterapeutilta, varaamalla maksuttoman 45 min konsultaation täältä.  Chatin teema on intiimit ihmissuhteet.  Psykoterapeutin ajanvarauschat  on varattavissa joka arkipäivä klo 13.  Voit myös tulla psykoterapeutin päivystykseen torstai-iltaisin klo 18-20, päivystyschatin löydät täältä.

Tuki pienten lasten vanhemmille parisuhteen ja seksuaalisuuden pulmissa

Väestöliitosta saat myös erityisesti pienten lasten vanhemmille suunnattua tukea parisuhteeseen. Palvelumme ovat maksuttomia ja niissä voit asioida nimettömästi, yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Meille voit soittaa tai tulla chateihimme päivystysaikaan tai ajanvarauksella juttelemaan luottamuksellisesti. Voit esittää mieltä painavan kysymyksesi myös Kysy asiantuntjalta -palstallamme, jossa julkaistut kysymys-vastausparit auttavat myös muita samassa tilanteessa olevia.

Lisätietoa maksuttomista palveluistamme pienten lasten vanhemmille löydät täältä.

Tervetuloa käyttämään Väestöliiton maksuttomia palveluita ja vahvistamaan parisuhdetta!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Omat rajat parisuhteessa

Mistä minä alan ja mihin lopun parisuhteessani? Mitä tuon suhteeseen itsestäni näkyväksi ja mitä en? Minkälainen toiminta, puhe ja läheisyys...

Keskustelutehtävä kumppanin kanssa: Perustetaanko perhe? Milloin?

Yksi vaikeimpia keskusteluja kumppanin kanssa on neuvottelu perheellistymisestä. Moni jättää keskustelun käymättä, koska pelkää painostavansa...

Uusi parisuhdetyyppi: platoniset elämänkumppanit

Miksi pitäisi olla ostamatta unelma-asuntoa, hankkimatta lasta tai toteuttamatta maallemuuttoa vain siksi, että romanttista kumppania ei löydy?...