Siirry sisältöön

Pisarapuuttuminen kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisyyn

03.04.2020 klo 17:34 - Tuottanut Väestöliitto
Pisarapuuttuminen on malli pienten lasten välisen kiusaamisen ja häirinnän ehkäisyyn. Pienet lapset opettelevat toimimaan ihmissuhteissa. He voivat matkia jotain näkemäänsä. He myös keksivät ihan omia tapoja toimia. Usein ikävät tai alistavat tavat alkavat sattumalta ja pienistä hetkistä. Ikään kuin pieninä pisaroina mukavan leikin ja puuhan aikana. Malli on kehitetty yhdessä Akatemiatutkija Tuija Huukin kanssa.

Pienillä lapsilla loukkaava toiminta ei yleensä ole tarkoituksellista. Se on satunnaista, huomaamatonta ja tiedostamatonta.

Puutu loukkaavaan toimintaan “pisaravaiheessa”, eli jo ennen kuin se muuttuu tarkoituksellisesti ja pitkäkestoiseksi kiusaamistoistuvaksi. Pisarapuuttumisessa tilanne pysäytetään heti, kun ikävä toiminta huomataan.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi lapsen ominaisuuksien tai kiinnostuksen kohteiden vähättely. Joskus lapsen perhettä tai tavaroita kommentoidaan ikävästi tai lapsi jätetään yksin.

Pysäytä tilanne

Vanhempi voi tällaisissa tilanteissa pysäyttää tilanteen heti, kun huomaa sen. Voit kysyä ”Huomasitteko, mitä tässä juuri tapahtui?”

Puhu rauhallisesti, paheksumatta ja tuomitsematta ketään. On tärkeää, että lapset lähtevät luottavaisin mielin mukaan, pelkäämättä aikuisen sanoja.

Älä etsi syyllistä. Ketään ei pidä syyttää tai tuomita. Älä sano, että joku teko oli väärin. Riittää, että lapset puhuvat ja punnitsevat tapahtuneen mukavuutta kaikkien kannalta.

Tärkeitä ovat toistot ja pienet hetket

Pisarapuuttumisessa tärkeintä ovat toistot, systemaattisuus ja ”pisaruus”. Puutu jokaiseen pisaraan, jokaiseen pieneenkin tilanteeseen.

Puuttuminen voi tuntua alussa vaivalloiselta. Se vaatii paljon työtä, mutta kantaa pian hedelmää. Pian loukkaava toiminta vähenee voimakkaasti. Lapset huomaavat, että tilanteisiin puututaan, ja oppivat käytössä olevat rajat ja sosiaaliset säännöt.

Tällä tavalla kiusaaminen ei pääse normalisoitumaan. Lasten suhteet eivät kehity vaikeaselkoisiksi valtarakenteiksi, vaan hyvinvointi ja turvallisuus lisääntyvät.

Lue lisää pisarapuuttumisesta liitteistä:

pdf

Pisarapuuttumisen juliste (varhaiskasvatusikäiset)

pdf

Pisarapuuttumisen juliste (kouluikäiset)

pdf

Kerro pisarapuuttumisesta lapsille julisteen avulla

pdf

Pisarapuuttumisen juliste (englanti)

pdf

Pisarapuuttumisen juliste (ruotsi)

pdf

Pisarapuuttumisen vaiheet

pdf

Mitä on häirintä pienillä lapsilla

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...