Siirry sisältöön

Pisarapuuttuminen kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisyyn

03.04.2020 klo 17:34 - Tuottanut Väestöliitto
Pisarapuuttuminen on malli pienten lasten välisen kiusaamisen ja häirinnän ehkäisyyn. Pienet lapset opettelevat toimimaan ihmissuhteissa. He voivat matkia jotain näkemäänsä. He myös keksivät ihan omia tapoja toimia. Usein ikävät tai alistavat tavat alkavat sattumalta ja pienistä hetkistä. Ikään kuin pieninä pisaroina mukavan leikin ja puuhan aikana. Malli on kehitetty yhdessä Akatemiatutkija Tuija Huukin kanssa.

Pienillä lapsilla loukkaava toiminta ei yleensä ole tarkoituksellista. Se on satunnaista, huomaamatonta ja tiedostamatonta.

Puutu loukkaavaan toimintaan “pisaravaiheessa”, eli jo ennen kuin se muuttuu tarkoituksellisesti ja pitkäkestoiseksi kiusaamistoistuvaksi. Pisarapuuttumisessa tilanne pysäytetään heti, kun ikävä toiminta huomataan.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi lapsen ominaisuuksien tai kiinnostuksen kohteiden vähättely. Joskus lapsen perhettä tai tavaroita kommentoidaan ikävästi tai lapsi jätetään yksin.

Pysäytä tilanne

Vanhempi voi tällaisissa tilanteissa pysäyttää tilanteen heti, kun huomaa sen. Voit kysyä ”Huomasitteko, mitä tässä juuri tapahtui?”

Puhu rauhallisesti, paheksumatta ja tuomitsematta ketään. On tärkeää, että lapset lähtevät luottavaisin mielin mukaan, pelkäämättä aikuisen sanoja.

Älä etsi syyllistä. Ketään ei pidä syyttää tai tuomita. Älä sano, että joku teko oli väärin. Riittää, että lapset puhuvat ja punnitsevat tapahtuneen mukavuutta kaikkien kannalta.

Tärkeitä ovat toistot ja pienet hetket

Pisarapuuttumisessa tärkeintä ovat toistot, systemaattisuus ja ”pisaruus”. Puutu jokaiseen pisaraan, jokaiseen pieneenkin tilanteeseen.

Puuttuminen voi tuntua alussa vaivalloiselta. Se vaatii paljon työtä, mutta kantaa pian hedelmää. Pian loukkaava toiminta vähenee voimakkaasti. Lapset huomaavat, että tilanteisiin puututaan, ja oppivat käytössä olevat rajat ja sosiaaliset säännöt.

Tällä tavalla kiusaaminen ei pääse normalisoitumaan. Lasten suhteet eivät kehity vaikeaselkoisiksi valtarakenteiksi, vaan hyvinvointi ja turvallisuus lisääntyvät.

Lue lisää pisarapuuttumisesta liitteistä:

pdf

Pisarapuuttumisen vaiheet

pdf

Mitä on häirintä pienillä lapsilla

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...

Duo vanhempainvalmennusta vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille

Duo vanhempainvalmennus on tarkoitettu vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille. Englanninkielinen valmennus koostuu vanhempien...