Siirry sisältöön

Mitä ovat seksifantasiat?

Julkaistu 16.12.2019 - 16.12.2019 klo 09:10 - Tuottanut Väestöliitto
Fantasia tarkoittaa yleisesti kaikkea mielikuvituksen tuotetta. Seksuaalifantasioilla tarkoitetaan seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä mielikuvia. Ne auttavat usein seksuaalisen mielihyvän kokemisessa ja kiihottumisessa.

Seksuaaliset fantasiat ovat hyvin tavallisia, lähes jokaisella ihmisellä on seksifantasioita. Fantasiat ovat ihanteellisen turvallinen ja helppo tapa tutustua omiin mieltymyksiinsä. Ne ovat sallittuja ja ne tulee hyväksyä osana ihmistä. Ajatukset ovat vain ajatuksia, myös lainvastaiset tai niin sanotusti yleisesti paheksutut ajatukset ovat sallittuja.

Osalle ihmisistä fantasiat saattavat aiheuttaa hämmennystä, ahdistusta tai tuntua muuten vain omituisilta. Ihminen voi miettiä omasta fantasiastaan, että: ”Olenkohan ainoa, joka ajattelee näin?” Vastauksena tähän voidaan sanoa että:

”Ei, et luultavasti ole ainoa, joka fantasioi mielessäsi olevasta asiasta.”

Kuitenkin on hyvä muistaa, että mikäli seksifantasia aiheuttaa ahdistusta, olisi ehkä tarpeen puhua asiasta jollekulle, esimerkiksi hyvälle ystävälle, turvalliselle aikuiselle tai ammattilaiselle. Erityisesti, jos tunnet halua toteuttaa lainvastaisia fantasioita, kannattaa hakea itselle apua, esimerkiksi seksuaalineuvonnasta.

Fantasiat ja mielikuvat voivat auttaa myös itsetyydytyksessä; jonkin tietyn fantasian ajattelu voi lisätä kiihottumista ja tuottaa enemmän nautintoa. Voit vaikka kuvitella mielessäsi asioita sellaisen seksuaalisesti kiinnostavan ihmisen kanssa, jonka kanssa et tosielämässä ole ollenkaan tekemisissä. Voit myös ajatella todellisia eroottisia kokemuksiasi ja muistella niitä uudelleen. Voit ajatella myös jossakin elokuvassa näkemääsi tai kirjasta lukemaasi, kiihottavaa kohtausta.

Myös parisuhteessa on ok fantasioida, myös seksin aikana. Kun tuntee olonsa turvalliseksi kumppanin kanssa, voi halutessaan fantasioista puhua ja mahdollisesti kokeilla niitä, jos se sopii myös kumppanille. Joskus fantasiat toimivat paremmin ajatuksen tasolla kuin käytännössä toteutettuna. Toisinaan myös fantasian toteutus on käytännössä mahdotonta.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten sä voit edistää seksuaalioikeuksia?

Vaikuttamisen lähtökohtana on se, että ihmiset tietävät oikeuksistaan ja osaavat vaatia muutosta epäkohtiin. Vaikuttamisen mahdollistaminen on...

Mikä on eturauhanen?

Eturauhasella on tärkeä tehtävä lisääntymisen näkökulmasta katsottuna, mutta sen toiminta vaikuttaa myös seksuaaliseen hyvinvointiin....

SUOSTUMUS I Mistä tietää, haluaako toinen panna?

Puhuttaessa suostumuksesta seksiin, osalle tulee mieleen lupalapput ja kirjalliset sopimukset. Näistä ei oikeasti ole juuri hyötyä, koska...