Siirry sisältöön

Miten murrosikä vaikuttaa kokemukseen itsestä?

02.10.2018 klo 14:13 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä itsetunto voi olla koetuksella. Itsetunto sana kuvaa ihmisen käsitystä ja kokemusta itsestään. Itsetunto ei tule geeneistä vaan se rakentuu elämänkokemusten ja ympärillä olevien ihmisten antamasta palautteesta.

On tavallista, että osa koulukavereista on murrosiän alkumetreillä, kun osalla se voi olla hyvinkin pitkällä. Kavereiden vartalot näyttävät murrosiässä usein hyvinkin erilaisilta; osalla kehon muodot ovat kuin aikuisilla ja osalla niitä ei vielä huomaa. Vertailemalla kehoja, etsitään vastausta siihen, minkälainen oma keho on, onko se normaali ja riittävän hyvä?

Hormonien vaikutuksesta johtuen, omat tunnekuohut voivat yllättää. Oman murrosiän nopeuttamiseen tai hidastamiseen ei voi itse vaikuttaa. Murrosikään voi kuulua epävarmuuden tunteita omasta ulkonäöstä.

Murrosiässä oma, muuttuva keho voi tuntua vieraalta.  Murrosiässä nuori voi kokea, että itseensä on tutustuttava aivan kuin uudelleen. On tavallista, että murrosiässä vertaillaan itseä muihin nuoriin.

Kokemus itsestä voi vaihdella usein ja tunteet voivat heilahtaa nopeastikin positiivisesta negatiiviseen. Myös sosiaalinen media ja niissä näkyvät henkilöt voivat aiheuttaa ulkonäköpaineita. Siihen liittyvistä asioiden puhuminen vanhemmille, kavereille tai muille luotto-ihmisille voi tuntua mahdottomalta – mutta usein se kannattaa sillä usein juttelemalla asioita huomaakin, että muillakin ihmisillä on ollut aivan samankaltaisia tunteita tai kokemuksia.

Jos omassa kehossa oleminen tuntuu pääosin hankalalta, kokee vahvoja itseinhon tunteita, on  niistä tärkeää puhua esimerkiksi terveydenhoitajalle, koulupsykologille tai muulle luotettavalla aikuiselle.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nettiluento nuorille: Omat rajat ja niistä kommunikoiminen

Nettiluennolla harjoitellaan omien rajojen tunnistamista ja omista rajoista kommunikoimista. Mitä "omat rajat" tarkoittaa? Mitä tekemistä rajoilla...

Poikien Puhelimen PIPPELIVISAILU!

Kikkeli, kalu, kulli ja niin edelleen - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vuodesta toiseen penis puhututtaa Poikien Puhelimen päivystyspalveluissa....

Voiko seksuaalisuutta haavoittavasta kokemuksesta toipua?

Vaikean kokemuksen ja hankalien tunteiden keskellä voi tuntua siltä, ettei tilanteesta voi selvitä. Kaikenlaisista seksuaalisuutta haavoittavista...