Siirry sisältöön

Miten seurustellaan?

16.10.2018 klo 15:17 - Tuottanut Väestöliitto
Seurustelu tarkoittaa sitoutumista seurustelusuhteeseen yhteisesti sovitulla tavalla. Seurusteluun sitoutuessaan täytyy olla valmis huomiomaan toinen ihminen itsensä lisäksi. Seurustelun tulisi olla tasavertainen ihmissuhde. 

Seurusteleminen on ihmissuhdetaitojen opettelemista. Seurustelun aloittamisesta samoin kuin seurustelua koskevista säännöistä sovitaan yhdessä. Perinteisesti ei samaan aikaan  yleensä seurustella romanttisessa mielessä useamman kanssa, ellei näin ole erikseen sovittu.

Seurustelu on erilaista eri ikäisenä. Aluksi se voi olla viestien lähettämistä ihastuksen kohteelle, vanhempana kahden ihmisen välistä vuorovaikutusta, yhdessä olemista ja tekemistä. Siinä on paljon samaa kuin hyvässä ystävyydessä, mutta tunteet ovat erilaiset seurustelukumppania kuin ystävää kohtaa.

Joskus nuoret vähättelevät ensimmäisiä seurustelusuhteitaan, koska ne eivät ole olleet vakavia. Kuitenkin jokainen seurustelusuhde, vaikka se tarkoittaisi kahden päivän kestävää keskustelua somen kautta, on tärkeä vaihe seksuaalikehityksessä ja ihmissuhdetaitojen opettelussa. Seurustelun tulisi olla juuri sellaista kuin nuori siinä kehitysvaiheessaan on valmis kokemaan.

Seurustelun aloittamiseen ei ole oikeaa ikää

Ei ole olemassa sääntöä siitä, minkä ikäisenä seurustelu pitäisi aloittaa. Samanikäisten nuorten tunnekehitys voi olla eri vaiheisssa, joten myös seurusteluun liittyvät asiat tulevat ajankohtaiseksi eri ihmisillä eri ikäisinä. Seurusteluun ei tule kiirehtiä sen vuoksi, että kaveri seurustelee eikä kenenkään ole pakko seurustella.

Seurusteleva pari luo yhdessä omat pelisääntönsä myös sille, mitä seurustelu heidän kohdallaan tarkoittaa.

Esimerkiksi yhteydenpidon ei siis tarvitse olla päivittäistä, jos näin ei itse toivo. On tärkeää viettää myös omaa aikaa, vaikkapa ystävien ja harrastusten parissa. Seurustelusuhteissa, kuten muissakin ihmissuhteissa, on tärkeää luottaa toiseen ja olla itse luottamuksen arvoinen sekä tuntea olonsa toisen seurassa hyväksi ja turvalliseksi.

Seurustelu ei tarkoita automaattisesti seksiä

Seurustelu ei tarkoita automaattisesti seksiä, eikä seksi tarkoita ainoastaan yhdyntää. Se että on valmis seurustelusuhteeseen, ei tarkoita, että on valmis seksiin. On myös tavallista, että toinen suhteen osapuolista olisi jo halukas ja valmis tekemään seksiä yhdessä, mutta toinen ei. Silloin kannattaa kumppanin kanssa avoimesti keskustella asiasta ja edetä, jos ollenkaan, rauhassa. Tasavertaiseen seurustelusuhteeseen ei kuulu toisen painostaminen seksiin. Täältä voit lukea lisää suostumuksesta seksissä. Joskus seurustelusuhde voi päättyä siitä syystä, että odotukset sille ovat kovin erilaiset.

Laki ei ota kantaa seurusteluun

Usein nuoret kysyvät, minkä ikäisenä lain mukaan saa seurustella. Rikoslaissa ei oteta kantaa seurusteluun vaan seksuaalisen kanssakäymiseen, jos toinen osapuoli on nuorempi kuin 16 vuotta. Seurusteleminen ei siis ole kiellettyä, vaikka ikäeroa olisi yli suojaikärajaa, jos suhde ei sisällä seksiä. Jos seurustelu sisältää seksiä, niin tilanne on toinen. Täältä voit lukea lisää suojaikärajasta.

Jos seurustelusuhde on tasavertainen, eikä siihen liity painostamista tai hyväksikäyttöä, niin sitä ei silloin myöskään tarvitse salata. Jos kumppani haluaa salata suhteen, se voi olla merkki siitä, että hänen motiivinsa suhteelle eivät ole päivänvaloa kestäviä. On myös hyvä muistaa, että jokaisella on kuitenkin oikeus itse valita, haluavatko tuoda julkiseksi omaa seksuaalista suuntautumista ja tämä voi myös vaikuttaa siihen, haluaako joku tuoda omaa seurustelua julkiseksi . Täältä voit lukea lisää näkökulmia ulostulomiseen liittyen.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 12.6.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?