Siirry sisältöön

Mitä on itsetyydytys?

12.10.2018 klo 12:02 - Tuottanut Väestöliitto
Itsetyydyttäminen on seksuaalisen nautinnon ja mielihyvän kokemista omaa kehoa ja sukupuolielimiä hyväilemällä. Se on varsin tavallinen ja suosittu tapa kokea seksuaalista nautintoa.

Klitoris ja terska ovat usein seksuaalisesti tuntoherkkiä kohtia kehossa, mutta kehossa on myös muita alueita, joita hyväilemällä voi saada seksuaalista nautintoa. Tällaisia ovat esimerkiksi rinnat, vatsan, peräaukon ja välilihan seutu, reidet, niska, emätin tai kivekset.

Itsetyydyttäminen on hyvä keino tutustua omaan kehoon ja sen reaktioihin sekä esimerkiksi rentoutua.

Joskus itsetyydyttäminen tulee mieleen monesti päivässä, toisinaan ei ollenkaan. On siis tavallista, että kiinnostus itsetyydyttämiseen vaihtelee. Sitä ei myöskään tarvitse tehdä, jos ei halua. Sooloseksiin kannattaa varata sellainen aika ja paikka, ettei tule häirinneeksi muita ja toisaalta ei tule myöskään itse häirityksi.

Itsetyydyttämiseen liitetään usein fantasiat eli seksiin liittyvät mielikuvat ja ajatukset. Ne saattavat herättää ja lisätä seksuaalista halua ja kiihottumista. Samoin voivat toimia esimerkiksi kuvat, kirjallisuus ja leffat, mutta pelkästään esimerkiksi pornon varaan omaa kiihottumista ei kannata laskea, sillä oman mielikuvituksen kehittäminen on hyödyllistä ja sen käyttöönottaminen on tilanteissa vaivatonta.

Itsetyydyttämisestä on harvemmin haittaa. Sen sijaan sooloseksin avulla voi oppia asioita omasta kehosta ja sen reaktioista, jotka ovat hyviä taitoja sekä itsetuntemuksen että toisten henkilöiden kanssa tapahtuvan seksin kannalta. On helpompi kertoa seksikumppanille, minkälaisista asioista pitää tai mistä ei pidä seksissä, kun on ensin opetellut sen itsekseen. Itsetyydytyksessä voi käyttää apuna erilaisia välineitä, ja niiden turvallisuuteen ja turvalliseen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.

Mistä tahansa toiminnasta voi tulla pakonomaista toimintaa, niin myös itsetyydyttämisestä. Jos itsetyydyttäminen haittaa toistuvasti arkea, kuten koulunkäyntiä tai sosiaalisia suhteita, määrittelee päivän kulkua tai täyttää sen kokonaan, kannattaa siitä jutella terveydenhoitajan, lääkärin tai seksuaalineuvojan kanssa. Liiallinen itsetyydyttäminen voi liittyä esimerkiksi ahdistukseen ja siihen voidaan vaikuttaa. Asiasta voi jutella lisää seksuaalineuvonnassa.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Miten syömishäiriö voi vaikuttaa seksuaalisuuteen?

Syömishäiriössä oireilu voi olla mitä tahansa syömisen voimakkaasta rajoittamisesta hallitsemattomaan syömiseen. Toisaalta se voi olla myös...

Seksuaalineuvontachat nuorille

Seksuaalineuvontachat on tarkoitettu 13-19-vuotiaille nuorille. Chatissa voit keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä yhdessä...