Siirry sisältöön

Miksi murrosiässä voi olla vaikeuksia tykätä omasta kehosta?

Julkaistu 05.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä, lyhyessä ajassa muuttunut tai muuttuvassa oleva keho saattaa hämmentää ja tehdä olon epävarmaksi. Omaa kehoa vertaillaan myös mediassa nähtyihin kuviin. Internetissä, somessa, elokuvissa ja mainoksissa tarjoillut kuvat kehoista eivät kuitenkaan ole totuudenmukaisia, vaan niitä on muokattu ja käsitelty näyttämään kauneusihanteiden mukaisilta.

Murrosiässä kehonmuutokset saattavat tuntua siltä, että paino lisääntyy kun kehon rasvakoostumus muuttuu.  Voi jopa tuntua siltä, että ennen niin tuttu keho muuttuu hetkellisesti jopa hiukan vieraan tuntuiseksi.

Peilikuva ja mielikuva omasta kehosta voivat vääristyä ja muuttua jopa itseinhoksi, jos tavoitteet omalle keholle asetetaan näiden saavuttamattomien ja täydelliseksi muokattujen kehonkuvien kautta. Mainoskuvissa olevat kehot käsitellään tarkoituksella täydellisiksi. Tällaiset kuvat saavat ihmiset ahdistumaan.

Kun itse ei ole tyytyväinen omaan vartaloon, saattaa helposti ajatella sen olevan myös muiden ihmisten mielipide.

Usein nuoret miettivät, mitä mahdollinen kumppani ajattelee omasta kehosta. Onneksi melko harva seurustelusuhde perustuu ainoastaan ulkonäköseikkoihin. Tunteet toista ihmistä kohtaan tarvitsevat muutakin kuin virheettömän tai täydellisen ulkokuoren. Kun toisesta pitää ja välittää oikeasti, niin ulkonäköseikoilla ei ole merkitystä. Jos tunnistat asian tutuksi omassa seurustelusuhteessa, niin asia kannattaa ottaa puheeksi kumppanin kanssa. Myös oma kumppani voi pohtia omaa kelpaavuuttaan sellaisena kuin on.

Täydellisen kehon tavoittelu saa ihmisiä laihduttamaan ja urheilemaan äärimmäisyyksiin asti. Jokaisella ihmisellä on mittasuhteiltaan ja muodoiltaan erilaiset kehot. Täysin saman pituiset ja -painoiset ihmiset näyttävät erilaisilta. Laihduttamisellakaan keho ei pienene oikeasta kohdasta, vaan rasvakudosta lähtee tasaisesti kaikkialta; myös paikoista joissa sitä ehkä haluaisi olevan.

Murrosiässä omaan ulkonäköön ja kehonkuvaan liittyvät seikat voivat häiritä huomattavasti. Jos itsetunto on koko ajan miinuksella, eikä itsessään pysty näkemään mitään hyvää ja mieli on maassa, on siitä syytä keskustella lähiaikuisen, esimerkiksi huoltajan / vanhemman, terveydenhoitajan tai koulupsykologin kanssa.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miksi teette niin paljon seksiin liittyviä videoita?

Poikien Puhelimessa kysytään välillä, miksi YouTube-kanavalla on paljon videoita, jotka käsittelevät seksiä. Vastaamme, että seksuaalisuus on...

Mitä seksuaalisesta suuntautumisesta olisi hyvä tietää?

Nuoret kertovat videolla, kuinka ihmisten lokeroiminen on turhaa. Jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Loppujen lopuksi kaikki...

Kuinka kuukautiskipuja hoidetaan?

Kuukautiskipuihin on mahdollista saada apua. Kivut eivät kuulu automaattisesti kuukautisiin, joten niistä on tärkeää kertoa terveydenhoitajalle,...