Siirry sisältöön

Miksi murrosiässä voi olla vaikeuksia tykätä omasta kehosta?

05.10.2018 klo 12:23 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä, lyhyessä ajassa muuttunut tai muuttumassa oleva keho saattaa hämmentää ja tehdä olon epävarmaksi. Omaa kehoa vertaillaan myös mediassa nähtyihin kuviin. Internetissä, somessa, elokuvissa ja mainoksissa tarjoillut kuvat kehoista eivät kuitenkaan ole totuudenmukaisia, vaan niitä on muokattu ja käsitelty näyttämään kauneusihanteiden mukaisilta.

Murrosiässä kehonmuutokset saattavat tuntua epämiellyttäviltä, koska muutos tapahtuu niin nopeaa! Ennen niin tuttu keho voi tuntua jopa vieraalta. Tyypillisiä murrosiän muutoksia kehossa ovat painon lisääntyminen, kun kehon rasvakoostumus muuttuu.  Kehonosien mittasuhteet voivat näyttää epäsuhtaisilta kun kasvupyrähdykset muokkaavat raajojen (käsien ja jalkojen) pituutta tai jalan kokoa.

On tavallista, että rinnat saattavat kehittyä eri tahtiin. Poikakehoissa rintarauhaset turvota ja muu vartalo saattaa kasvaa mutta peniksen kehittyminen viedä vielä tovin aikaa. Mikään kehonosa tai karvoitus ei kasva käskemällä! Lue lisää rinnosta täältä ja poikien rintarauhasten turpoamisesta täältä. 

Toisinaan voi jopa tuntua siltä, että ennen niin tuttu keho muuttuu hetkellisesti jopa hiukan vieraan tuntuiseksi – se on ihan normaalia ja tavallista. Usein puhuminen tästä asiasta esimerkiksi luottoaikuiselle voi helpottaa oloa. Ja ilmiö ei ole varmasti vieras kavereillekaan.

Anna itsellesi kasvurauha ja aikaa. Jokainen käy murrosiässä samat kehitysvaiheet läpi.

Usein nuoret miettivät, mitä mahdollinen kumppani ajattelee omasta kehosta. Onneksi melko harva seurustelusuhde perustuu ainoastaan ulkonäköseikkoihin. Tunteet toista ihmistä kohtaan tarvitsevat muutakin kuin virheettömän tai täydellisen ulkokuoren. Kun toisesta pitää ja välittää oikeasti, niin ulkonäköseikoilla ei ole merkitystä. Jos tunnistat asian tutuksi omassa seurustelusuhteessa, niin asia kannattaa ottaa puheeksi kumppanin kanssa. Myös oma kumppani voi pohtia omaa kelpaavuuttaan sellaisena kuin on.

Täydellisen kehon tavoittelu saa ihmisiä laihduttamaan ja urheilemaan äärimmäisyyksiin asti. Jokaisella ihmisellä on mittasuhteiltaan ja muodoiltaan erilaiset kehot. Täysin saman pituiset ja -painoiset ihmiset näyttävät erilaisilta. Tähän on syynä jokaisen yksilölliset geenit, jotka olet saanut vanhemmiltasi. 

Laihduttamisellakaan keho ei pienene oikeasta kohdasta, vaan rasvakudosta lähtee tasaisesti kaikkialta; myös paikoista joissa sitä ehkä haluaisi olevan.

Jos itsetunto on koko ajan miinuksella, eikä itsessään pysty näkemään mitään hyvää ja mieli on maassa, on siitä syytä keskustella lähiaikuisen, esimerkiksi huoltajan / vanhemman, terveydenhoitajan tai koulupsykologin kanssa.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuoruuden seksuaalikehitys

Mitä nuoruuden seksuaalikehityksessä oikein tapahtuu? Muutokset niin kehossa, mielessä kuin myös suhteissa muihin ihmisiin tapahtuvat...

Seksitautivisa

Testaa, kuinka hyvin sinulla on hallussa seksitautien tarttumiseen liittyvät asiat.

Olenko koukussa runkkaamiseen?

Olenko koukussa runkkaamiseen?-nettitesti on tarkoitettu 13-19-vuotiaille nuorille sukupuoleen katsomatta. Sen tarkoituksena on auttaa nuorta...