BETA Siirry sisältöön

Kuinka sukuelimet pidetään puhtaana?

Julkaistu 14.09.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiän ja hormonien vaikutuksesta keho alkaa tuottamaan myös uudenlaisia eritteitä. Siksi alapesu kannattaa tehdä päivittäin. Se ehkäisee tulehdusten ja hajujen syntymistä. Pesemiseen riittää hyvin pelkkä lämmin vesi.

Saippuan käyttö helpottaa lian irtoamista, mutta samalla se saattaa kuivattaa limakalvoja. Jos saippuaa haluaa käyttää, kannattaa hankkia intiimialueelle tarkoitettua saippuaa, joka ei vaikuta limakalvojen luonnolliseen happamuuteen haitallisesti.

Alapesu kannattaa tehdä päivittäin ja sekin kannattaa tehdä pelkällä vedellä. Jos on mahdollista, nuku yöt ilman housuja jolloin iho ja sukuelinten herkät limakalvot saavat ilmaa.

Peniksen esinahan alle alkaa muodostua smegmaa eli esinahkatalia. Se on väriltään valkoista, rasvaista eritettä joka koostuu talista ja sen tarkoituksena on pitää penis kosteana.

Peniksen terskanpää kannattaa pestä esinahan alta, jos esinahan saa vedettyä helposti taakse. Jos esinahka ei liiku helposti, niin sen alta ei tarvitse pestä sen enempää kuin mihin vesi menee penistä suihkuttaessa. Lisää esinahkaan liittyvistä pulmatilanteista

Emättimessä oleva valkovuoto kertoo siitä, että murrosikä ja hormonitoiminta ovat alkaneet. Valkovuoto pitää emättimen puhtaana ja se pitää limakalvot kosteana.  Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat kuukautiskierron vaiheen mukaan hormonien vaikutuksesta. Valkovuoto kosteuttaa ja puhdistaa emätintä.

Yleensä valkovuotoon ei tarvita kuukautis- tai pikkuhousunsuojia. Kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja alushousujen vaihtaminen riittävät. Kuukautisten aikaan kannattaa vaihtaa kuukautissuojaa muutaman tunnin välein, kuukautisvuodon määrästä riippuen. Samalla voi suihkutella alapesun, jos se on käytännössä mahdollista. Kuukautisvuoto alkaa helposti haista ja on se hyvä kasvualusta bakteereille.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mistä tietää onks mulla klamydia?

Klamydia on yksi yleisimmistä bakteerin aiheuttamista seksitaudeista Suomessa. Ainoa tapa suojautua klamydialta (ja muilta seksitaudeilta) on...

Voiks kipeenä runkata?

Lähtökohtaisesti kyllä voi runkata. Mutta se ei ole paranemisen kannalta välttämättä paras idea. Keho vaatii lepoa kun se on sairas ja...

Miks eka kerta jännittää? #MunValinta

Ensimmäinen seksikerta jännittää varmasti tosi monia! Mutta mitkä asiat siinä sitten oikein jännittää? Suurimpia jännityksen aiheuttajia on...