Siirry sisältöön

Mikä avuksi, jos kondomi haittaa nautintoa?

22.04.2020 klo 11:55 - Tuottanut Väestöliitto
Kondomin kanssa seksi on nautinnollisempaa, koska ei tarvitse jännittää, että seksistä olisi ikäviä seurauksia. Kondomin käyttö ei ole koskaan pääasiallinen syy siihen, ettei seksi suju tai tunnu nautinnolliselta. On tärkeää kiinnittää huomio varsinaisiin syihin ja pyrkiä löytämään niihin apua. Kiihottuminen, nautinto ja orgasmi ovat osin opittavia asioita, ja kunnossa oleva ehkäisy lisää seksin nautinnollisuutta.

Kondomi voi haitata nautintoa, jos

  • sen yrittää laittaa päälle liian hätäisesti. Tutkimuksen mukaan erektio laskee yli kolme kertaa todennäköisemmin niillä miehillä, jotka eivät salli itselleen riittävästi aikaa kondomin laittoon eli yrittävät tehdä sen liian hätäisesti kuin niillä, jotka laittavat sen kaikessa rauhassa. Hätäisesti kondomin laittavat kokevat myös kaksi kertaa todennäköisemmin kondomin haittaavan omaa ja kumppanin nautintoa. Siksi kondomin käytön harjoittelu omassa rauhassa on ensiarvoisen tärkeää, jotta paitsi oppii laittamaan sen oikein, myös osaa antaa sen laittamiselle riittävästi aikaa. Myöskään erektion hetkellistä lerpahtamista ei kannata säikähtää, sillä se on varsin tavallista, ja erektio tulee kyllä takaisin, kun jatkaa hyväilyjä ja antaa itsensä kiihottua uudestaan.
  • kondomi on vääränkokoinen tai puristaa väärästä paikasta. Siksi on tärkeää etsiä itselleen sopivan kokoinen ja muotoinen kondomi. Sekin selviää vain kokeilemalla. Kondomien valmistajien sivuilta löytyy myös ohjeita oikeanlaisen kondomin valintaan.
  • kosteutta ei ole riittävästi. Siksi kondomin kanssa kannattaa yhdynnässä aina käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Liukuvoide myös auttaa kondomia pysymään ehjänä, sillä se vähentää kitkaa. Liukuvoidetta kannattaa laittaa kortsun ulkopuolelle, koska kondomin sisälle laitettu liukuvoide voi aiheuttaa kondomin lipsumisen pois peniksen päältä.
  • sen laittaminen jännittää ja se keskeyttää seksitilanteen eikä ole kiihottavaa. Jännitykseen auttaa kondomin käytön harjoittelu omassa rauhassa. Kondomin päälle laittamisen voi nähdä myös osana seksitilannetta, ja usein siitä tekee erityisen kiihottavaa, jos kumppani osallistuu kondomin ja liukuvoiteen laittamiseen.
  • se aiheuttaa allergiaa. Kondomit valmistetaan yleisimmin lateksista eli luonnonkumista, ja 1–2 prosenttia ihmisistä on allergisia luonnonkumille. Mikäli koet, että kondomi ärsyttää ihoa tai limakalvoja, kannattaa kokeilla lateksitonta kondomia.
  • kondomi vie liikaa tuntoa. Silloin kannattaa kokeilla ohuempaa kondomia. Lateksittomista kondomeista löytyy kaikkein ohuimmat kondomit ja ne myös johtavat kehon lämpöä tavallisia kondomeita paremmin. Toisaalta jos siemensyöksy tulee kovin herkästi, paksumpi tai puuduttava kondomi voi lisätä molempien osapuolten nautintoa, kun seksi kestää pidempään.

Amerikkalaisessa laajassa kyselytutkimuksessa vertailtiin 15─16-vuotiaita yhdynnässä olleita, jotka olivat ja eivät olleet käyttäneet kondomia viimeisimmässä yhdynnässä. Ryhmillä ei ollut eroja sen mukaan, kuinka kiihottavaksi he olivat yhdyntätilanteen kokeneet. Sen sijaan kondomia käyttäneet arvioivat viimeisimmän yhdyntänsä nautinnollisemmaksi ja suurempi osa heistä ja heidän kumppaneistaan oli saanut orgasmin.

Lähteitä:

Cuzin, Béatrice (2013). Male contraception and sexual function. Teoksessa Paraskevi-Sofia Kirana, Francesca Tripodi, Yacov Reisman & Hartmut Porst (toim.) The EFS and ESSM Syllabus of Clinical Sexology, 1. painos, (s. 1244─1257). Amsterdam: Medix.

Fortenberry, J. Dennis (2011). Subjective Sexual Experiences at Most Recent Sexual Event among American Adolescents. WAS Glasgow 2011.

Fortenberry, J. Dennis, Schick, Vanessa; Herbenick, Debby; Sanders, Stephanie A.; Dodge, Brian & Reece, Michael (2010). Sexual behaviors and condom use at last vaginal intercourse: a national sample of adolescents ages 14 to 17 years. J Sex Med. 2010;7 Suppl 5:305–314. doi:10.1111/j.1743-6109.2010.02018.x

Artikkeli päivitetty 16.6.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...