Siirry sisältöön

Miksi kannattaa käyttää liukuvoidetta?

12.11.2018 klo 09:46 - Tuottanut Väestöliitto
Liukuvoide lisää seksin nautinnollisuutta ja vähentää limakalvojen ärtymistä. Liukuvoidetta kannattaa käyttää kaikenlaisen seksin yhteydessä.

Sooloseksissä ja kaikessa muussa käsin tehtävässä seksissä liukuvoide on hyvä apu, sillä se saa kosketuksen tuntumaan hellemmältä, pehmeämmältä ja liukkaammalta.

Emätinyhdynnässä liukkaria kannattaa käyttää ainakin silloin, jos emättimen limakalvot ovat vähänkin kuivat, penis kookas tai yhdyntä ilman liukuvoidetta tuntuu yhtään aristavalta. Vaikka emätin kostuukin yleensä luonnostaan kiihottuessaan, tämän kosteuden määrä on varsin yksilöllinen ja vaihtelee seksitilanteesta toiseen. Esimerkiksi hormonaaliset syyt, kuten hormonaalinen ehkäisy, kuukautiskierron vaihe ja raskaus voivat vaikuttaa kostumiseen. Mikäli et ole varma, onko luonnon liukastetta tarpeeksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta.

Anaaliyhdynnässä tai mitä tahansa seksivälinettä anaaliin työnnettäessä liukuvoide on oikeastaan välttämättömyys, sillä peräsuoli ei eritä luonnollista liukastetta kuten esimerkiksi emätin. Lisäksi peräsuolen limakalvo on hyvin ohutta ja siten herkkä vaurioille, ja liukuvoiteella ehkäistään hankaumien ja repeytymien syntymistä.

Kaikkia liukuvoiteita suunniteltaessa ei ole ajateltu suuseksiä, joten niissä voi olla hyvinkin teollinen maku. Suuseksin yhteydessä voi halutessaan käyttää sitä varten suunniteltuja makuliukuvoiteita.

Vesi-, silikoni- vai öljypohjaista liukkaria?

Liukuvoiteita on kolmenlaisia: vesi-, silikoni- ja öljypohjaisia.

Vain vesi- ja silikonipohjaiset liukkarit sopivat käytettäväksi kondomin kanssa.

Vesi- tai silikonipohjista liukuvoidetta voi sivellä penikseen ennen kondomin laittoa ja myös kondomin päälle. Öljypohjaiset sen sijaan eivät käy kondomin kanssa, sillä ne voivat haurastuttaa kondomia.

Vesipohjainen liukaste kuivuu osuessaan kosketuksiin ilman hapen kanssa, joten sitä voi joutua lisäilemään seksin aikana. Silikonipohjainen liukkari on kestävää eikä sitä yleensä tarvitse lisätä seksin aikana, ja se täytyykin pestä pois iholta. Myös öljypohjainen on kestävää, ja se sopii hyvin käsillä tehtävään seksiin ja yhdyntään silloin, kun kondomia ei tarvita.

Liukuvoide kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan, ja eri tarkoituksiin voi olla varastossa erilaisia liukasteita. Jos joku liukaste ei sovi, sen käyttö kannattaa lopettaa ja kokeilla jotain toisen tyyppistä. Vain kokeilemalla löydät oman suosikkisi.

Liukuvoiteita voi ostaa apteekeista ja suurimmasta osasta ruokakauppoja. Niitä voi myös tilata netistä.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvontachat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalinevuojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...