Gå till innehållet

Vad kan man göra om kondomen stör njutningen?

28.11.2022 klo 10:36 - Producerat av Befolkningsförbundet
Sex med kondom är mer njutbart eftersom man inte behöver vara nervös för att det skulle få tråkiga följder. Kondomen är sällan den huvudsakliga orsaken till att sexet inte fungerar eller känns njutningsfullt. Det är viktigt att fästa uppmärksamhet vid de egentliga orsakerna och försöka hitta hjälp med dem. Upphetsning, njutning och orgasm är sådant som man delvis lär sig, och ett fungerande preventivmedel gör sexet med njutningsfullt.

Kondomen kan störa njutningen om:

  • man försöker trä på den för fort. Enligt en undersökning minskar erektionen mer än tre gånger mer sannolikt hos de män som inte ger sig tillräckligt med tid för att trä på kondomen, dvs. de försöker trä på den för snabbt, jämfört med dem som gör det i lugn och ro. De som trär på kondomen för snabbt är också dubbelt så benägna att uppleva att kondomen stör den egna och partnerns njutning. Därför är det av största vikt att man övar på att använda kondom i lugn och ro, så att man förutom att lära sig trä på den rätt också kan ge det tillräckligt med tid. Man ska heller inte bli rädd om erektionen tillfälligt går ner, eftersom det är ytterst vanligt. Erektionen kommer nog tillbaka om man fortsätter smeka och låter sig bli upphetsad på nytt.
  • kondomen är av fel storlek eller trycker på fel ställe. Därför är det viktigt att hitta en kondom som är av lämplig storlek och form. Även där gäller det att prova sig fram, men man kan till exempel ta hjälp av Kondomväljaren som du hittar här (på finska).
  • det inte är tillräckligt fuktigt. Därför lönar det sig ofta att använda vatten- eller silikonbaserat glidmedel vid samlag med kondom. Glidmedlet hjälper också till att hålla kondomen intakt eftersom det minskar friktionen. Det lönar sig att lägga glidmedel både på ut- och insidan av kondomen, dock så att utsidan är halare än insidan så att kondomen hålls på plats. Man kan ta några droppar glidmedel på ollonet och i toppen på insidan av den icke-utrullade kondomen innan man trär på den, och sedan applicera glidmedel på penisen när kondomen är på.
  • det är nervöst att trä på den, eftersom det upplevs avbryta sexet och är inte upphetsande. Att träna på att använda kondom i lugn och ro hjälper mot spänningen. Att trä på kondomen kan också ses som en del av sexsituationen. Ofta blir det speciellt upphetsande om partnern deltar i att trä på kondomen och applicera glidmedlet.
  • den orsakar allergi. Kondomer tillverkas oftast av latex, dvs. naturgummi, och 1–2 procent av människorna är allergiska mot naturgummi. Om du upplever att kondomen irriterar huden eller slemhinnorna lönar det sig att prova latexfria kondomer.
  • kondomen minskar känseln. Då lönar det sig att prova en tunnare kondom. De latexfria kondomerna är de allra tunnaste och de leder också kroppens värme bättre än vanliga kondomer. Å andra sidan kan en kondom som är tjockare eller bedövande öka båda parternas njutning om ejakulationen kommer mycket lätt.

I en omfattande amerikansk undersökning jämfördes 15–16-åringar som hade haft samlag,  som under senaste samlaget hade använt kondom med de, som under senaste samlaget inte hade använt kondom. Mellan grupperna fanns inga skillnader i hur upphetsande de hade upplevt samlagssituationen. Däremot bedömde de som hade använt kondom, att deras senaste samlag varit mera njutningsfullt och en större del av dem och deras partner hade fått orgasm.

Källor:

Cuzin, Béatrice (2013). Male contraception and sexual function. I verket Paraskevi-Sofia Kirana, Francesca Tripodi, Yacov Reisman & Hartmut Porst (red.) The EFS and ESSM Syllabus of Clinical Sexology, första upplagan, (s. 1244─1257). Amsterdam: Medix.

Fortenberry, J. Dennis (2011). Subjective Sexual Experiences at Most Recent Sexual Event among American Adolescents. WAS Glasgow 2011.

Fortenberry, J. Dennis, Schick, Vanessa; Herbenick, Debby; Sanders, Stephanie A.; Dodge, Brian & Reece, Michael (2010). Sexual behaviors and condom use at last vaginal intercourse: a national sample of adolescents ages 14 to 17 years. J Sex Med. 2010;7 Suppl 5:305–314. doi:10.1111/j.1743-6109.2010.02018.x

 

Uppdaterat 15.03.2023

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till hälsovårdstjänster ämnade för den sexuella hälsan

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...