Siirry sisältöön

Seksuaalioikeudet osa 5: Oikeus seksuaaliterveyspalveluihin

Julkaistu 13.07.2020 - Väestöliitto
Neljäs seksuaalioikeus: Oikeus seksuaaliterveyspalveluihin
Tuottanut Väestöliitto

Kaikilla ihmisillä on oikeus korkeatasoisiin seksuaaliterveyspalveluihin, johon kuuluu mahdollisuus saada seksuaalisuuteen, seksuaali-identiteettiin sekä seksuaalisiin suhteisiin liittyvää neuvontaa ja hoitoa. Tähän kuuluu jokaisen oikeus saada tarvittavaa tietoa ehkäisyn käyttöön ja konkreettisiin ehkäisyvälineisiin liittyen. Seksuaaliterveyspalveluihin kuuluu myös oikeus turvalliseen synnytykseen, lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoon, seksitautien, myös hivin ja aidsin, hoitoon ja ehkäisyyn sekä turvalliseen aborttiin.

Seksuaaliterveys on seksuaalisuuteen liittyvä hyvinvoinnin tila niin fyysisesti, emotionaalisesti, henkisesti kuin sosiaalisesti. Hyvän seksuaaliterveyden merkki on se, että suhtautuu positiivisesti ja kunnioittavasti seksuaalisuuteen. Sitä kautta on mahdollisuus saada miellyttäviä ja turvallisia seksuaalisia kokemuksia ilman pakottamista, syrjintää ja väkivaltaa.

Erityisesti nuoret saattavat kohdata monenlaisia haasteita pyrkiessään käyttämään oikeuttaan seksuaaliterveydenhoitoon. Nuorten seksuaalisuuteen liittyvät sosiaaliset tabut voivat johtaa siihen, että terveydenhoitajat ja lääkärit suhtautuvat nuorten seksuaalisuuteensa negatiivisesti tai tuomitsevasti. Terveydenhoitohenkilökunta saattaa avun ja hoidon tarjoamisen sijaan kieltäytyä tarjoamasta riittävää asianmukaista tietoa, pyrkiä tekemään päätöksiä nuorten puolesta tai jopa uhkailla heitä. Myös mahdollinen huoltajalta tarvittava lupa tai ilmoitusvelvollisuus rajoittaa monen nuoren hakeutumista seksuaaliterveydenhoitoon. On kuitenkin muistettava, että seksuaaliterveys on jokaisen ihmisen oikeus. Jokaisella on oikeus kysyä ja saada tietoa seksuaalisuudesta ja itseään askarruttavista asioista.

Nuorille yksi konkreettisimmista seksuaaliterveyspalveluista on kouluterveyshuolto. Jokaisella nuorella on oikeus saada tietoa ja apua kouluterveydenhoitajalta. Monessa kunnassa on myös käytössä maksuton ehkäisy, jolla varmistetaan se, että nuorilla on mahdollisuus käyttää ehkäisyä. Näin ollen kouluterveydenhoitajalta tulee saada esimerkiksi kondomeja ja lisätietoa muista ehkäisymenetelmistä.

Kaiken nuorille suunnatun seksuaaliterveydenhoidon tulisi olla ilmaista, sillä nuorilla harvoin on samanlaisia mahdollisuuksia maksaa terveydenhoidosta kuin aikuisilla. Nuorten seksuaaliterveyspalveluiden tulee löytyä samasta paikasta muun terveydenhoidon kanssa, jotta ne olisivat mahdollisimman helposti saatavissa ja mahdollisimman lähellä nuoria.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...