Siirry sisältöön

Seksuaalioikeudet osa 6: Oikeus näkyä

Julkaistu 04.08.2020 - Väestöliitto
Viides seksuaalioikeus: oikeus näkyä
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Yhteiskunta koostuu erilaisista ihmisistä. Kaikilla on oikeus olla kokonaisvaltaisesti osa yhteiskuntaansa sellaisena ihmisenä kuin on, ilman pelkoa syrjinnästä, leimautumisesta, vähättelystä ja väkivallasta. Yhdenvertainen yhteiskunta perustuu ihmisoikeuksille, kulttuuriselle ja uskonnolliselle monimuotoisuudelle, sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle, vähemmistöjen huomioimiselle, demokraattiselle osallistumiselle ja lakien noudattamiselle.

Yhteiskunnat pitäisi rakentaa niin, että kaikkien on mahdollista näkyä. Tästä huolimatta vain rajattu osa ihmisistä näkyy yhteiskunnassa, mikä pätee niin mediassa kuin katukuvassa. Monet yksilöt ja vähemmistöryhmät jätetään täysin huomioimatta, vaikka seksuaalioikeudet ovat universaaleja ja jakamattomia. Tämä vaikuttaa esimerkiksi siihen kenelle palveluita, erilaisia tietomateriaaleja ja hankkeita suunnitellaan.

Sukupuolen kaksinapainen mies- ja nainen-jaottelu jättää huomioimatta sukupuolen moninaisuuden ja ihmisen oman kokemuksen sukupuolestaan. Transihmiset ja seksuaalivähemmistöt jäävät monesti näkymättömiksi yhteiskunnassa eivätkä saa tarvitsemiaan palveluita. He voivat kokea enemmän ennakkoluuloja ja syrjintää, mikä vaikuttaa negatiivisella tavalla yksilön kehitykseen sekä rikkoo yksilön seksuaalioikeuksia.

Samoin vammaiset ihmiset jäävät usein näkymättömiksi yhteiskunnassa, mikä näkyy esimerkiksi seksuaaliterveydenhoidon suunnittelussa ja toteutuksessa; klinikka voi olla esteellinen, seksuaaliterveyspalveluista ei ole välttämättä tiedotettu tai henkilökunnan ymmärrys vammaisten seksuaalisuudesta voi olla puutteellinen.

Onkin erityisen tärkeää, että yhteiskunta on tasa-arvoinen, joka on rakennettu kaikkia varten. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kaikilla on yhtäläiset oikeudet, vastuu ja mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan. Kaikkien seksuaalioikeudet voivat toteutua ainoastaan tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...