Siirry sisältöön

Minä vanhempana

Julkaistu 04.12.2019 - Tuottanut Lastensuojelun Keskusliitto ry, Ensi- ja turvakotien liitto ry , Väestöliitto
Olet tullut kannustavan kasvatuksen verkkokurssille. Se kertoo siitä, että haluat olla lapsellesi hyvä vanhempi. Tässä kurssin osiossa mietitään itseä vanhempana.

Yksi koko ei sovi kaikille

Tämä kurssi tarjoaa yleisen tason näkökulmia kannustavaan kasvatukseen. Nämä näkökulmat ovat tutkitusti toimivia monissa perheissä. Samalla on kuitenkin tärkeä muistaa, että jokainen lapsi ja vanhempi on erilainen, omanlaisensa. Myös perheiden tilanteet ja kulttuurit ovat yksilöllisiä.
Kasvatusneuvonnan ongelmana on joskus se, että se voi saada vanhemman tuntemaan itsensä riittämättömäksi. Vanhemmuus on asia, jossa neuvonantajia on paljon. On myös tärkeää, että vanhempi saa rauhassa luoda oman suhteensa lapseen. Tässä auttaa uteliaisuus ja sopivalla tavalla ei-tietävän kiinnostunut asenne niin juuri oman ainutkertaisen lapsen mieltä kuin omaa itseä kohtaan.

Itsemyötätunto vanhemmuudessa

Vanhemmuus tarkoittaa jonkun toisen henkilön huolehtimista ja tarpeisiin vastaamista 24 tuntia vuorokaudessa. Ei siis mikään ihan helppo tehtävä. Etenkin pienten lasten kohdalla, jotka tarvitsevat koko ajan perään katsomista, toimivat ärsyttävillä tavoilla, saavat kiukkukohtauksia, sotkevat ja tekevät monia muita asioita, jotka käyvät vanhemman hermoille. Väsymys on monelle vanhemmalle tuttu olotila. Kun on kovin väsynyt, voi olla joskus vaikea toimia tavoilla, jotka vastaavat omia arvoja. Kun sitten huomaa toimineensa väärin, voi joskus havaita alkavansa moukaroida itseään vanhempana.

On raastavaa huomata, että on vanhempana epäonnistunut tai että oma lapsi oireilee käytöksellään. Syyllisyys on hyvä tunne silloin, kun sitä on sopivasti ja se motivoi muuttamaan omaa käyttäytymistä. Joskus itsekriittisyys voi kuitenkin kasvaa liian suureksi, jolloin se voi pahentaa jaksamista vanhempana. Tällöin mieli voi pyöriä huolissa tai epäonnistumisissa ja kyky läsnäoloon lapsen kanssa kärsiä. Myös vanhempi tarvitsee ymmärrystä ja myötätuntoa. Kun olet kovilla kiinnitä huomiota kolmeen kohtaan.

  1. Tarjoa itsellesi myötätuntoa. Älä siis kiellä ongelmien olemassa oloa, mutta puhu itsellesi ystävälliseen sävyyn. Huomaa, kun olet kovilla tai väsynyt. Väsynyt vanhempi ei hyödy ruoskimisesta, vaan sen tunnistamisesta, että tarvitsee lepoa.
  2. Muista, että kaikki vanhemmat ovat ajoittain pulassa omien lastensa ja itsensä kanssa. Kaikki vanhemmat tuntevat ajoittain keinottomuutta tai väsymystä. Et siis ole yksin tunteesi kanssa.
  3. Kasvata itsetuntemustasi. Ole tietoinen siitä, mitä itsessäsi ja ympäristössä tapahtuu. Miltä minusta tuntuu? Miltä lapsestani tuntuu? Mitä minä ajattelin? Mitä hän ajattelee? Mitä pelkään? Mitä hän pelkää? Mitä kaipaan? Mitä hän kaipaa?

Itsemyötätuntoinen vanhemmuus auttaa sinua ja lasta huomaamaan, että täydellisyys ei ole tavoite, riittävän hyvä riittää. Väärinymmärrysten korjaaminen ja yhteyden palauttaminen lapseen on vanhemmuudessa kaikkein tärkein asia.

Vanhemman menneisyyden merkitys

Vanhemman omat kokemukset ihmissuhteista vaikuttavat tapaan toimia vanhempana. Jotta vanhempi jaksaa olla lapselle kannustava ja lapsen turvana, vanhempikin tarvitsee riittävästi tukea ja huolenpitoa. Jos vanhempi ei ole riittävästi omassa lapsuudessaan saanut tukea ja turvaa, voi hänen olla vaikeampi säädellä omia tai lapsensa tunteita. Vanhemman on tällöin vaikeampi löytää rauhoittavan aikuisen olemusta mielestään ja rauhoittaa itseään. Monesti jo päätös siitä, että ei toista omassa lapsuudessaan koettuja kielteisiä kasvatusmenetelmiä auttaa vanhempaa jaksamaan. Lapset virittävät vanhemmassa ajoittain vahvoja tunteita, kuten huolta, haavoittuvuutta ja kiukkua. Hankalien tunteiden valtaan joutuessaan vanhemman on vaikea ottaa käyttöön sinänsä toimivia kasvatusneuvoja. Vanhemman on tärkeä hakea tukea itselleen tarvittaessa, jotta kasvatustehtävän kanssa ei jää liian yksin. Vanhempi voi löytää itselle apua esimerkiksi kunnallisista perheneuvoloista.

Vanhemmuuden tyylini

Kaikilla meillä on ihmisinä omat vahvuutemme ja heikkoutemme. Näin on tilanne myös vanhemmuuden kohdalla. Sitä ei tarvitse muuttaa joka jo toimii hyvin.

TEHTÄVÄ: Mieti hetki omaa vanhemmuuden tyyliäsi. Mitä teet jo hyvin? Mikä onnistuu? Mikä on vahvuutesi? Mikä on heikkokohta omassa kasvatuksessasi? Mitä muutoksia haluaisit tehdä?

Tällä kurssilla tavoitteena on tulla tietoisemmaksi itsestä kasvattajana. Pyrkimyksenä on auttaa vanhempaa ymmärtämään selkeämmin, mitä hän haluaa lapsensa oppivan. Tavoitteena on auttaa vanhempaa löytämään toimivia keinoja, millä keinoin lapsen oppimista ja kasvua voi tukea.

Lähteet:

https://psychcentral.com/blog/an-exercise-in-self-compassionate-parenting/
https://www.seleni.org/advice-support/2018/3/21/the-newest-parenting-skill-self-compassion

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita vanhemmuudessa, parisuhteessa tai arjessa. Älä jää ajatustesi kanssa yksin. Tervetuloa juttelemaan luottamuksellisesti...

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...