BETA Siirry sisältöön

Mikä on hyvä peniksen koko?

Julkaistu 05.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Jokainen penis on omanlaisensa. Usein nuoret pohtivat sen pituutta, paksuutta tai muotoa. Aivan kuten ihmiset muutenkin, myös penikset ovat erinäköisiä, - kokoisia ja värisiä.

Penis kasvaa sen mittaiseksi kuin kasvaa. Siihen minkä kokoiseksi se kasvaa ei pysty itse vaikuttamaan, mutta sen toimivuus onkin kokoa merkittävämpi asia. Lääkäriin kannattaa suunnata jos peniksen toiminnassa on jotain häikkää tai penikseen sattuu.

Aikuisten miesten penisten kokoja on tutkittu. Kun penis ei ole erektiossa, valtaosalla heistä peniksen pituus on 6 – 9 senttimetrin välillä. Erektiossa olevan peniksen pituus vaihtelee henkilöstä toiseen 9 – 17 cm välillä. Näistäkin mitoista on poikkeamia molempiin suuntiin. Penistä voidaan mitata myös hyvin eri tavoin, joka on syytä ottaa huomioon penisten mittoja vertaillessa.

Normaalin kokoista penistä on hankala, ja usein tarpeetonta määrittää. Useinkaan peniksen koko ei vaikuta sen toimintaan, kuten virtsaamiseen, lisääntymiseen, seksissä onnistumiseen, nautinnollisuuteen tai siihen, pystyykö mies tyydyttämään kumppaninsa.

Seksielämän nautittavuus ei ole kiinni peniksensä koosta. Jos oman peniksen toiminta tai sen koko häiritsee, tai rajoittaa elämää, kannattaa siitä keskustella aikuisen, esimerkiksi lääkärin tai kouluterveydenhoitajan kanssa.

Peniksen koon merkitys

Peniksen koosta ja emätinyhdynnästä puhuttaessa on tärkeää tietää, että suurin osa emättimestä on melko tunnotonta. Esimerkiksi kuukautissuojana käytettävää tamponia ei tunne yleensä ollenkaan. Tästä näkökulmasta peniksen pituudella ei ole useinkaan suurta merkitystä kun puhutaan seksuaalisesta nautinnosta.

Peniksen kokoon ei voi vaikuttaa pysyvästi millään riskittömällä tavalla. Mediassa mainostettavat kirurgiset toimenpiteet, peniksen kasvatuspillerit tai –välineet sekä penikseen ruiskutettavat aineet voivat jopa olla haitallisia ja vaurioittaa penistä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Uudistettu Seksuaalioikeudet-julkaisu luettavissa

Tämä julkaisu on tarkoitettu kaikille seksuaalioikeuksista kiinnostuneille. Julkaisun tavoitteena on antaa kattava kuva seksuaalioikeuksista osana...

Voiko vammaiset panna?

Vammaisuus ei poista ihmisestä seksuaalisuutta, vaan se on erottamaton osa meitä kaikkia riippumatta siitä, olimmeko sitten vammaisia tai...

Voiko vanhempien kanssa puhua seksistä?

Seksistä puhuminen vanhempien kanssa mietityttää monia murrosiän alettua. Kehon muutokset hämmentävät ja seksuaaliset halut alkavat heräillä....