Siirry sisältöön

Mikä on hyvä peniksen koko?

05.10.2018 klo 16:47 - Tuottanut Väestöliitto
Jokainen penis on omanlaisensa. Usein nuoret pohtivat sen pituutta, paksuutta tai muotoa. Aivan kuten ihmiset muutenkin, myös penikset ovat erinäköisiä, - kokoisia ja värisiä.

Penis kasvaa sen mittaiseksi kuin kasvaa. Siihen minkä kokoiseksi se kasvaa ei pysty itse vaikuttamaan, mutta sen toimivuus onkin kokoa merkittävämpi asia. Lääkäriin kannattaa suunnata jos peniksen toiminnassa on jotain häikkää tai penikseen sattuu.

Aikuisten miesten penisten kokoja on tutkittu. Kun penis ei ole erektiossa, valtaosalla heistä peniksen pituus on 6 – 9 senttimetrin välillä. Erektiossa olevan peniksen pituus vaihtelee henkilöstä toiseen 9 – 17 cm välillä ja ympärysmitta 8 – 12 cm. Näistäkin mitoista on poikkeamia molempiin suuntiin. Penistä voidaan mitata myös hyvin eri tavoin, joka on syytä ottaa huomioon penisten mittoja vertaillessa.

Normaalin kokoista penistä on hankala, ja usein tarpeetonta määrittää. Useinkaan peniksen koko ei vaikuta sen toimintaan, kuten virtsaamiseen, lisääntymiseen, seksissä onnistumiseen ja siitä nauttimiseen tai siihen, pystyykö peniksellä tyydyttämään kumppania. 

Seksielämän nautittavuus ei ole kiinni peniksensä koosta. Jos oman peniksen toiminta tai sen koko häiritsee tai rajoittaa elämää, kannattaa siitä keskustella aikuisen, esimerkiksi lääkärin tai kouluterveydenhoitajan kanssa.

Niin sanotusta mikropeniksestä puhutaan kun peniksen lepopituus on alle 5 cm ja erektiopituus on alle 8.5 cm.

Peniksen koon merkitys

Suurten penisten myytti voi syntyä esimerkiksi pornoelokuvien myötä. Kuitenkin tutkimusten mukaan, esimerkiksi sadasta miehestä vain viiden penis erektiossa on yli 16-senttinen.

Peniksen koosta ja emätinyhdynnästä puhuttaessa on tärkeää tietää, että suurin osa emättimestä on melko tunnotonta. Emättimen kokojakin on monenlaisia, mutta esimerkiksi kuukautissuojana käytettävää tamponia ei tunne yleensä ollenkaan.  Tästä näkökulmasta peniksen pituudella ei ole useinkaan suurta merkitystä kun puhutaan seksuaalisesta nautinnosta. 

Ihmisillä voi toki olla henkilökohtaisia mieltymyksiä, jotka liittyvät peniksen kokoon. Osa pitää suuremmista toiset pienemmistä.

Peniksen kokoon ei voi vaikuttaa pysyvästi millään riskittömällä tavalla. Mediassa mainostettavat kirurgiset toimenpiteet, peniksen kasvatuspillerit tai –välineet sekä penikseen ruiskutettavat aineet voivat jopa olla haitallisia ja vaurioittaa penistä. Penispumput eivät kasvata penistä. 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalinen haluttomuus synnytyksen jälkeen

Seksuaalinen haluttomuus on tavallista vauvavuoden aikana. Synnyttäjän kiinnostus seksiä kohtaan voi vähentyä tai hetkellisesti jopa lopahtaakin....

Miten valitsen oikeankokoisen kondomin?

Niin kuin peniksiä, myös kondomeja on onneksi monen kokoisia ja mallisia. Jos koulusta tai muualta saatu näytekondomi ei istu mukavasti, kannattaa...

Testaa tietosi ehkäisystä

Kun ehkäisy on kunnossa, seksi on nautinnollisempaa, koska ei tarvitse jännittää, että seksistä olisi ei-toivottuja seurauksia. Testaa, mitä...