Siirry sisältöön

Mikä on terska?

05.10.2018 klo 17:07 - Tuottanut Väestöliitto
Peniksen päätä kutsutaan terskaksi. Terska on esinahan ohella usein miestyypillisten kehojen tuntoherkimpiä alueita. Sitä peittää limakalvo. Keskellä terskaa on virtsaputken aukko, mistä virtsa ja siemenneste tulevat ulos.

Erektiossa terskan paisuvainen täyttyy verellä. Terska ei jäykisty yhtä kovaksi kuin peniksen varren paisuvaiset, mutta terskakin paisuu ja kovenee erektiossa. Samoin sen väri voi muuttua tummemmaksi erektion aikana sinne pakkautuvan veren vuoksi.

Ylhäältä päin katsottuna terska näyttää muodoltaan yhtenäiseltä. Peniksen alapuolelta katsottuna terska näyttää osittain jakautuvan kahteen puoliskoon. Näiden puoliskojen yhtymäkohdassa ja virtsaputken aukon alapuolella sijaitsee ihopoimu (frenulum), joka yhdistää terskan esinahkaan. Frenulumista voit lukea lisää täältä.

Terskan reunoilla voi olla pisaramaisia, ihonvärisiä tai hieman vaaleampia näppyjä, helmiäisnystyjä. Niitä voi olla muutama tai useampia. Ne ovat tavallisia ja vaarattomia. Joskus näitä luullaan kondyloomamuutoksiksi. Seksitautia ei kuitenkaan tarvitse epäillä, ellei ole ollut suojaamattomassa yhdynnässä tai harrastanut suojaamatonta suuseksiä.

Terskan  koskettelu oikealla tavalla tuottaa yleensä suurta nautintoa. Vääränlainen kosketus saattaa aiheuttaa suurta kipua. Joskus terska saattaa tuntua liian tuntoherkälle, ja se voi tuottaa epämukavaa tunnetta sooloseksissä tai seksissä toisen kanssa. Säännöllinen itsetyydytys ja terskan koskettelu voi vähentää terskan herkkyyttä. Kondomin käyttö saattaa myös auttaa asiaa. Jos terskaan sattuu kaikenlainen kosketus, käy lääkärillä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 17.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat alle 29-vuotiaille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille ja pareille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...