BETA Siirry sisältöön

Mikä on esinahka?

Julkaistu 09.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Esinahka on peniksen päällä oleva uloin osa. Osalla penisten esinahka peittää koko terskan, toisilla se peittää sen osittain. Osalla terska on kokonaan näkyvillä. Esinahassa on todella paljon hermopäätteitä, joten siinä tuntuu helposti kipua. Toisaalta sen koskettelu ja liikuttelu tuntuu useimmista hyvältä.

Esinahan alle kertyy vaaleaa eritettä; kehon eritteitä ja kuollutta ihosolukkoa. Se on hyvä pestä lämpimällä vedellä pois päivittäin, tulehdusten välttämiseksi. Tällöin riittää esinahan vetäminen siihen saakka, johon se helposti liikkuu. Saippuan käyttö voi ärsyttää ihoa ja limakalvoa.

Esinahka on vastasyntyneillä kiinni terskan pinnassa ja peittää terskan kokonaan. Usein viimeistään murrosiässä, peniksen kasvaessa, esinahka löystyy ja irtoaa terskan pinnasta. Tällöin esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että terska paljastuu. Esinahka yhdistyy terskaan, peniksen alapinnalla olevalla ihopoimulla, frenulumilla. 

Millaisia esinahakoja on olemassa?

Esinahka voi olla kireä tai löysä taikka siltä väliltä. Jokainen esinahka on erilainen. Jos esinahka ei aiheuta haittoja on kaikki kunnossa. Haitaksi voidaan lukea mm. jatkuvat esinahan tai terskan tulehdukset.

Esinahka voi olla myös kireä ja ahdas. Se tarkoittaa, ettei sitä ei saa vedettyä taaksepäin ja päivittäiset pesut esinahan alta eivät onnistu.

Suurimmalla osalla esinahkaan liittyvät ongelmat poistuvat itsekseen murrosikään mennessä. Kireälle esinahalle ei välttämättä tarvitse tehdään mitään, ellei siitä aiheudu jotain haittaa tai vaivoja, kuten toistuvia tulehduksia.

Joskus ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua peniksen jäykistyessä ja seksissä. Jos ahdas esinahka aiheuttaa huolta ja vaivoja, on syytä varata aika lääkärille. Lääkäri arvioi tarvitseeko asialle tehdä jotain.

Esinahan kireyttä voidaan hoitaa eri tavoin. Joissain, hyvin harvinaisissa tilanteissa jossa esinahkaan tehdään lääketieteellinen toimenpide, jota kutsutaan ympärileikkaukseksi.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

 

 

 

 

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Uudistettu Seksuaalioikeudet-julkaisu luettavissa

Tämä julkaisu on tarkoitettu kaikille seksuaalioikeuksista kiinnostuneille. Julkaisun tavoitteena on antaa kattava kuva seksuaalioikeuksista osana...

Voiko vammaiset panna?

Vammaisuus ei poista ihmisestä seksuaalisuutta, vaan se on erottamaton osa meitä kaikkia riippumatta siitä, olimmeko sitten vammaisia tai...

Voiko vanhempien kanssa puhua seksistä?

Seksistä puhuminen vanhempien kanssa mietityttää monia murrosiän alettua. Kehon muutokset hämmentävät ja seksuaaliset halut alkavat heräillä....