Siirry sisältöön

Mikä on klamydia?

14.01.2022 klo 10:43 - Tuottanut Väestöliitto
Klamydia on yleisin seksitauti Suomessa. Klamydiatartunnat ovat yleisimpiä nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Klamydia on useimmiten oireeton.

Klamydia tarttuu suojaamattomassa seksissä limakalvokontaktissa. Tartunnan voi siis saada yhdynnästä sekä suu- ja anaaliseksistä. Käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa oikein, voi tartunnan ehkäistä. Suuseksisuojasta löydät tietoa täältä ja kondomin käytöstä täältä.

Mitä jos epäilen saaneeni klamydiatartunnan?

Klamydian aiheuttaa bakteeri, jota hoidetaan antibiooteilla. Usein hoidoksi riittää kerta-annos. Jos epäilet saaneesi seksitautitartunnan, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi, koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon tai oman asuinpakkasi seksitauteja tutkivaan ja hoitavaan poliklinikkaan.

Klamydiatartunta voidaan todeta ainoastaan laboratorionäytteellä. Näyte voidaan ottaa 5–7 vuorokauden kuluttua siitä, kun henkilö on harrastanut suojaamatonta seksiä ja altistunut tartunnalle. Tällöin otetaan joko alkuvirtsanäyte tai vanupuikkonäyte, joka on mahdollista ottaa emättimen, virtsaputken, nielun, silmän ja peräaukon limakalvoilta, seksitavan mukaan. Ennen alkuvirtsanäytteen ottoa tulee olla 2 tuntia virtsaamatta eli käymättä vessassa. Näytteenottaja kysyy seksitavoista, jotta näyte osataan ottaa oikeasta paikasta. On tärkeää muistaa, että tartuntaa ei tarvitse missään kohtaa hävetä.

Useissa kunnissa on käytössä myös klamydian kotitestaus, jolloin ei tarvitse erikseen hakeutua laboratorioon näytettä varten, vaan näytteen voi ottaa itse kotona ja lähettää tutkittavaksi. Vastaus tulee tekstiviestillä ja mikäli vastaus on positiivinen eli henkilöllä on klamydiatartunta, ohjataan hänet hakeutumaan hoitoon omalle terveysasemalle. Lisää tietoa seksitautinäytteillä käymisestä löydät täältä.

Millaisia ovat klamydian oireet?

Taudin itämisaika on 1–3 viikkoa tartunnasta, jolloin mahdolliset oireet ilmenevät. Oireina naisilla voi olla poikkeavaa valkovuotoa, kirvelyä virtsatessa ja ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa. Alavatsakipuja ja epäsäännöllisiä kuukautisvuotoja voi esiintyä, jos tulehdus on edennyt kohdun limakalvolle. Myös kohdunkaulan tulehdus on mahdollinen, mutta se on usein oireeton. Silmässä oleva klamydia voi oireilla silmätulehduksena.

Miehillä oireena voi olla virtsaputken tulehdus eli virtsatietulehdus, jonka oireena on usein kirvelyä virtsatessa. Toisena oireena voi olla lisäkiveksen tulehdus. Tällöin oireena ovat nopeasti kehittynyt kipu sairastuneeseen kivekseen sekä turvotus ja kuumotus kyseisellä alueella.

Useimmiten klamydia on kuitenkin täysin oireeton.

Kirjoittajat: Nuorten palveluiden asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty: 15.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...