Siirry sisältöön

Kuinka lähestyä ihastusta?

17.07.2019 klo 12:05 - Tuottanut Väestöliitto
Ihastuminen on ihana ja usein hyvin voimakas tunne. Ihastuessa tai rakastuessa on hankala saada ajatuksiaan pois toisesta. Joskus ihastusta voi seurailla kauempaa ja olla täysin tyytyväinen siihen tilanteeseen. Tai sitten voi haluta lähestyä potentiaalista kumppania.

Omien tunteista kertominen on usein jännittävää, koska silloin sinulle selviää, mitä toinen sinusta ajattelee. Aina on riski siihen, ettei toinen tunne samoin.

Jos pelkkä ajatuskin ihastukselle puhumisesta kauhistuttaa tai jopa lamauttaa, ei huolta – sinun ei tarvitse tehdä asialle mitään. Omista tunteista kertominen ei ole välttämätöntä tai pakollista.

Jos haluat selvittää, millaisia tunteita ihastuksella on sinua kohtaan, se selviää kertomalla omista tunteista. Kielteinen vastaus on toki aina mahdollinen, ja silloin toisen päätöstä täytyy kunnioittaa: ei tarkoittaa ei. Se myös tarkoittaa, että ehkä juuri te ette olleet tarkoitettuja yhteen, mutta sama lähestymistapa saattaa toimia jonkun toisen kanssa.

Tutustuminen alkaa hiljalleen

Toiseen tutustumisessa ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa, vaan jokainen voi tehdä sen tyylillään. Tutustumisen etenee usein hiljalleen.

Jos sinulla ei ole suoraa kontaktia ihastukseesi, on mietittävä, kuinka pääset hänen kanssaan tekemisiin. Jos sinulla on häneen suora kontakti ja rohkeutta, käy juttelemassa, kerro jotain itsestäsi ja osoita kiinnostuksesi häntä kohtaan.

Jos lähestymistäsi arvostetaan, jatka. Jos ei, kunnioita tätä, äläkä jää jankkaamaan. Se ei edistä asiaasi.

Iskulauseet voivat toimia, mutta todella imelät ja kuluneet yritykset todennäköisesti toimivat melko huonosti. Koeta keksiä jotain omanlaistasi, joka kuvaa sinun persoonaasi, tuntuu sinusta hyvältä ja luontevalta tavalta lähestyä. Yleensä muut ihmiset eivät kiinnitä yhtä paljon huomiota ujouteen ja epävarmuuteen kuin miltä itsestä tuntuu. Osa arvostaa varovaisempaa lähestymistapaa, osaa suorempaa – harva kuitenkaan töykeää.

Huumori, rentous ja hyväntuulisuus voivat olla asioita, jotka kiinnittävät ihmisten mielenkiinnon. Osa tykkää ronskistakin huumorista, joidenkin mielestä se on vain väsynyttä ja mautonta.

Älä yritä nosta omaa mainettasi muita tallaamalla, haukkumalla tai pilkkaamalla.  Se voi antaa sinusta ikävän mielikuvan kiusaajana.

Jos olette samassa koulussa, tutustumiselle voi löytyä useita hyviä hetkiä:

  • Jos tunnet hänen kaveriporukastaan jonkun, ehkä voit lisätä kontaktiasi häneen. Isommassa kaveriporukassa jutustelu voi tapahtua luontevasti.
  • Koulussa voit hakeutua hänen läheisyyteensä. Istahda oppitunnilla hänen viereensä, liikuntatunnilla mene samaan joukkueeseen tai lähesty häntä ruokatunnilla. Voit vaikka istua samaan pöytään ja hakea kontaktia silmiin katsomalla. Jos katseeseesi vastataan ja saat vielä hymyn – olet todennäköisesti saanut hänen huomionsa.
  • Kun olet vaihtanut hänen kanssaan sanan tai pari, on moikkailututtavuus jo luontevampaa. Siitä on helpompaa siirtyä jutusteluasteelle.
  • Katsekontakti ja hymyily ovat tehokasta sanatonta kommunikaatiota – tutkaile kuinka hän vastaa katseeseesi ja ilmeeseesi.

Netissä voi olla helpompaa löytää vaivattomammin ihmisiä, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita, samaa seksuaalista suuntautumista tai muita omankaltaisia intressejä. Toisaalta netissä ihmiset saattavat antaa itsestään myös kuvaa, joka ei vastaa todellisuutta, mikä voi aiheuttaa huijatuksi tai petetyksi tulemisen tunteen.

Jos tiedät ihastuksesi sosiaalisen median kautta, voit saada hänen huomionsa reagoimalla hänen somepostauksiin:

  • Humoristisilla ja oivaltavilla kommenteilla voit saada aikaan jutustelua – ja näin olet saanut hänen huomionsa.
  • Kuvista tykkääminen on aina postiviinen ja hyvä merkki. Muista kuitenkin kohtuus, jokaiseen kuvaan ei tarvitse kommentoida tai tykätä.
  • Somessa lähetetty yksityisviesti on tehokas tapa saada häneen nopeasti yhteys. Jos hän vastaa viestiisi positiivisesti, hän todennäköisesti suhtautuu sinuun hyvin. Jos ei, on ehkä syytä odotella. Viestiin vastaamattomuus voi olla merkki hajamielisyydestä, kiireistä tai sitten siitä, ettei hän ole kiinnostunut.
  • Usein ihmisten elämäntilanteita ei tiedä. On myös tyyppejä, jotka eivät ole kiinnostuneita treffailemaan, tai heillä on jo oma kulta.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia päivitetty 1.8.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...