Siirry sisältöön

Onko pakko seurustella?

17.07.2019 klo 11:57 - Tuottanut Väestöliitto
Nuorten suhteet voivat olla rentoa hengailua tai vakavaa seurustelua. Seurustelusuhde on suhdemuoto, joka sovitaan aina erikseen. Ihminen ei voi seurustella toisen kanssa vahingossa. Kenenkään ei ole pakko olla seurustelusuhteessa, eikä ketään saa pakottaa olemaan suhteessa.

Jokaisen valmiudet ja seurusteluhalut ovat aina yksilöllisiä. On ihmisiä, jotka ovat valmiita seurustelemaan 13 vuotiaana, toiset eivät halua seurustelusuhteita koskaan.

Ihmiset hakevat erilaisia asioita: osa ystävää, osa läheisyyttä, osa seksiä ja uusia kokemuksia tai kaikkia näitä. Omien odotusten kanssa kannattaa olla sen verran rehellinen ja samalla hienovarainen, ettei huijaa tai loukkaa toista. Suhdemuotojakin on hyvin monenlaisia, voit lukea lisää niistä täältä.

Tunteista kertominen ei tarkoita automaattisesti sitä, että se johtaisi seurusteluun tai yhdessä olemiseen.

Jos joku kertoo omista tunteistaan sinua kohtaan, sekään ei välttämättä tarkoita sitä, että teidän välille muodostuu seurustelusuhde.

Joskus on vaikea tietää, haluaako seurustella jonkun kanssa vai ei. Jos itse ei aivan tiedä mitä haluaa, on täysin ok sanoa, ettei tiedä– kunhan sanoo suoraan ja reilusti.  Silloin voi todeta, että tässä tilanteeseen tarvitaan lisää tutustumisaikaa, jotta selviää millaisia tunteita teissä yksin ja yhdessä herää.

Jos ajatus seurustelusta tai yhdessä olemisesta tuntuu ahdistavalta, pelottavalta tai epämiellyttävältä, se on viesti jostain – ehkä kaipaat lisää tutustumisaikaa tai sitten seurustelu ei vain ole sinun juttusi. Syitä tälle tunteelle voi olla monia, kenties ajankohta ei ole hyvä? Ehkä tunteenne toisianne kohtaan eivät ole niin vahvat tai suhteen aloittaminen ei vain tunnu hyvältä ajatukselta? Kunnioita omia tuntemuksiasi ja ole niistä rehellinen.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia päivitetty 1.8.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...