Siirry sisältöön

Miten seurustelusuhde lopetetaan?

16.10.2018 klo 15:47 - Tuottanut Väestöliitto
Seurustelusuhteiden päättyminen tuottaa usein surua, pahaa mieltä ja tuskaa., riippumatta siitä, onko jättävä vai jätetty osapuoli tai onko erosta sovittu yhdessä. Tunteet helpottavat ajan myötä, kunhan vaan on keinoja niiden käsittelemiseksi. 

Pettymyksiä ja sydänsuruja tulee väistämättä eteen elämän aikana. Sydänsuru on tunteista kurjimmasta päästä.

Jos on itse aloitteen tekevä osapuoli seurustelusuhteen päättämisessä, on molempien erosta toipumisen kannalta tärkeää hoitaa asia myötätuntoisesti ja kumppania arvostaen. Kumppani joutuu sopeutumaan – ehkä yllättäenkin – tilanteeseen, jota ei itse halunnut tai toivonut. Hän kaipaa myötätuntoa ja empatiaa, ja on reilua antaa rehellinen selitys siitä, miksi ei halua jatkaa suhdetta. Jos suhteen vuorovaikutus on tapahtunut pääosin kasvotusten, myös suhteen lopetus olisi parasta hoitaa kasvotusten eikä esimerkiksi viestillä.

Ero on ennen muuta luopumista. Luovutaan ainakin parisuhteesta ja usein luovutaan myös ystävyydestä kumppaniin. Joskus ero voidaan toteuttaa niin, että osapuolten ystävyys säilyy. On kuitenkin tavallista, että se osapuoli, joka ei ole eroa toivonut tai on sitä vastustanut, ei pysty ainakaan eron alkuaikoina ajattelemaan toista ystävänä. Luopumisen tuskan ja kaipauksen vuoksi yhteydenpidon jatkaminen voi tuntua ylivoimaiselta.

Yksityisasioita ei saa jakaa muille eron jälkeenkään

Seurustelusuhteen päättyessäkään entisen kumppanin luottamusta ei saa rikkoa. Suhteen aikana mahdollisesti jaettuja intiimejä asioita, valokuvia tai kokemuksia ei pidä jakaa muille, vaan ne kuuluvat edelleen päättyneen seurustelusuhteen yksityisyyteen. On erittäin huonoa käytöstä purkaa omaa tuskaa ja pahaa oloa niin, että loukkaa samalla toisen yksityisyyttä. Tällaisesta ajattelemattomuudesta voi joutua vastaamaan myös rikosoikeudellisesta näkökulmasta.

Pettymykseen ja eron liittyviä tunteita kannattaa purkaa järkevällä tavalla.

Pahasta olosta ja muista haastavista tunteista selviää puhumalla. Keskusteluapua voi saada ystäviltä, lähiaikuisilta, koulukuraattorilta tai psykologilta.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Bonusvanhemmuus- Chat 26.5.2021

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus- Chat 28.4. 2021

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Sosiaaliset tunteet: Mitä on terve häpeä ja terve syyllisyys?

Häpeä ja syyllisyys ovat sosiaalisia tunteita, jotka kehittyvät perustunteita myöhemmin noin 1-3 vuoden iässä. Molempien tunteiden on tarkoitus...