Gå till innehållet

Hur ska jag närma mig den jag är förtjust i?

25.04.2022 klo 13:34 - Producerat av Befolkningsförbundet
Att bli förtjust i någon är en härlig och ofta jättestark känsla. Det är svårt att sluta tänka på den andra när man är förtjust eller förälskad. Ibland kan man följa med den man är förtjust i på håll och vara alldeles nöjd med situationen, eller så kan man ha lust att närma sig den potentiella partnern.

Det är alltid spännande att berätta om sina känslor, för då får du reda på vad den andra tänker om dig. Det finns alltid en risk att den andra inte känner likadant. 

Om blotta tanken på att tala med den du när förtjust i skrämmer, eller rentav paralyserar dig, ska du ta det lugnt – du behöver inte göra något åt saken. Det är inte nödvändigt eller tvång på att berätta om sina känslor. 

Om du vill få reda på vad den du är förtjust i känner för dig, går det enklast genom att du berättar om dina egna känslor. Det är förstås möjligt att svaret blir nej, och då måste du respektera den andras beslut: ett nej betyder nej. Det betyder också att kanske inte just ni två var menade för varandra, men samma strategi för att närma sig kan kanske fungera med någon annan. 

Bekanta er i sakta mak 

Det finns inget enskilt sätt som är det rätta för att bekanta sig med en annan, utan var och en kan göra det i egen stil. Vanligen lär man känna varandra så småningom. 

Om du inte har en direkt koppling till den du är förtjust i kan du fundera ut, hur du kan komma i kontakt med hen. Om du har en direkt koppling och är modig kan du gå över till hen för att prata, berätta något om dig själv och visa att du är intresserad. 

   ”Om den andra uppskattar att du tagit kontakt kan du fortsätta. Om inte, ska du respektera det och inte stå kvar och tjata. Det är till ingen nytta.” 

Raggningsrepliker kan fungera men riktigt smöriga och slitna försök gör sannolikt ingen succé. Försök hitta på något eget, något som ger en bild av din personlighet och känns som ett bra och naturligt sätt att närma sig den andra. I allmänhet fäster inte andra människor lika mycket uppmärksamhet vid blyghet och osäkerhet som det känns för en själv. En del värdesätter försiktigare kontaktförsök, andra mer direkta, medan få gillar ovänlighet eller snorkighet. 

    ”Humor, en avslappnad inställning och gott humör är sådant som väcker människors intresse. En del gillar grövre humor, andra tycker att det bara är tradigt och smaklöst.” 

Försök inte höja ditt eget anseende genom att trampa eller skälla på andra. Det kan ge en tråkig bild av dig som mobbare.  

Om ni går i samma skola kan det finnas flera bra tillfällen för att ta kontakt: 

  • Om du känner någon i hens kompisgäng, kan du kanske börja ha mera umgänge med kompisen. I ett större gäng faller det sig naturligt att prata med varandra. 
  • I skolan kan du söka dig till hens närhet. Sätt dig bredvid hen på lektionen, gå med i samma lag på gympatimmen eller närma dig hen på matrasten. Du kan till exempel sätta dig vid samma bord och söka ögonkontakt. Om hen besvarar din blick och du får ett leende på köpet, har du sannolikt fångat hens uppmärksamhet. 
  • När du har växlat några ord med hen blir det redan naturligare att börja säga hej när ni ses. Sedan är det lättare att gå vidare till att prata mera. 
  • Att ta ögonkontakt och att le är effektiv ordlös kommunikation – studera hur hen besvarar din blick och ditt ansiktsuttryck. 

På nätet kan det vara enklare att hitta människor som är intresserade av samma saker som du, har samma sexuella läggning eller andra intressen som sammanfaller med dina. På nätet kan människor å andra sidan ge en bild av sig själva som inte stämmer överens med verkligheten, vilket kan leda till att man känner sig lurad eller sviken. 

Om du känner till den du är förtjust i via sociala medier kan du fånga hens uppmärksamhet genom att reagera på hens inlägg: 

  • Med humoristiska och fyndiga kommentarer kan du få i gång ett samtal – och har fångar hens uppmärksamhet. 
  • Att gilla foton är alltid ett positivt och gott tecken. Men gör det med måtta, du behöver inte gilla eller kommentera alla foton. 
  • Att skicka ett privatmeddelande på sociala medier är ett effektivt sätt att snabbt få kontakt med någon. Om svaret är positivt har hen sannolikt en vänlig inställning till dig. Om hen inte svarar kan du kanske vänta. Att inte svara kan bero på att tankspriddhet eller stress – eller på att hen inte är intresserad. 
  • Ofta känner man inte till människors livssituationer. Det finns också de som inte alls är intresserade av att dejta, eller som redan har en egen älskling. 

 

Uppdaterad 15.03.2023

Skribenter: 
Sakkunniga vid Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...