Siirry sisältöön

Koronan vuoksi suhde voi olla poikkeustilassa

20.03.2020 klo 13:37 - Tuottanut Väestöliitto
Korona tuo väistämättä muutoksia myös läheisiin ihmissuhteisiin. On tavallista, että muista erillään olo, arkirytmin muutos, harrastustoiminnan vähyys, kotona oleminen ja somen välityksellä kommunikointi vaikuttaa hyvinvointiimme. Tilanne voi olla stressaava erityisesti myös siksi, ettemme tiedä milloin tämä loppuu - eli ei ihme, jos suhteemmekin ovat poikkeustilassa!

Nuorten elämänpiiri kutistuu pieneksi, kun kouluja, nuorisotiloja, elokuvateattereita ja kahviloita suljetaan, tapahtumia perutaan ja julkisilla paikoilla yleistä hengailua pitäisi välttää. Olkoon kumppani tai ihastus samalla paikkakunnalla tai kauempana, on tilanne uusi ja ihmeellinen.

Jokainen suhtautuu koronaviruksen aiheuttamiin arkielämän muutoksiin omalla tavallaan. Varsinkin rakastuneena ja ihastuneena erossa oleminen voi olla vaikeaa, kun haluaisi olla jatkuvasti lähellä toista. Toisen läheisyys ja fyysinen läsnäolo tuntuisi myös rauhoittavalta. Tilanne on haastava erityisesti heille, jotka eivät asu kumppanin kanssa.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi myös tarttua suukottelujen ja suutelun välityksellä. Se tarttuu myös iholta tai likaisilta pinnoilta. Perheillä saattaa olla hyvinkin tiukkoja sääntöjä sille, saako nuoren kumppani tulla käymään vai ei. Kumppanilla tai hänen perheellään voi olla perussairauksia, jonka takia välimatkan pitäminen on erityisen tärkeää. Yökyläilyjä ei suosita tällä hetkellä.

Pareilla voi syntyä ristiriitoja muun muassa siitä, jos toinen osapuoli olisi valmis tapaamiseen mutta kumppani ei. Tässä tilanteessa on kunnioitettava jokaisen henkilökohtaista toivetta siitä, haluaako tavata vai ei. Rakkaan kieltäytyminen tapaamisesta saattaa tuntua tosi pahalta mutta tapaamisrajoitukset ovat tämän hetkisiä suosituksia ja niiden noudattaminen ei tarkoita sitä, että suhteessa olisi jokin huonosti.

Jos kumppanisi jatkaa ystäviensä tapailua normaalisti, on sekin hyväksyttävä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa siitä, jos haluat pitää itsesi terveenä ja noudattaa ohjeita huolellisesti.

Myös seksin merkitys saattaa korostua koska kosketus ja hyväilyt rentouttavat ja tuottavat mielihyvää eli ehkä juuri niitä tunteita, joita voisi kaivata tällaisina poikkeusaikoina. Seksi ylläpitää myös tunnetta yhteydenkuuluvuudesta.

WHO:n mukaan ei vielä tiedetä sitä, että tarttuuko koronavirus myös seksissä jossa sukuelimet koskettavat toisiaan tai  sperman ja emätineritteen välityksellä.  Olkoon ajankohta mikä tahansa, suojaamattomassa seksissä voi alkaa ei suunniteltu raskaus ja seksitaudit tarttua.

Turvalliseen seksiin ei ole tullut erityisiä toimenpideohjeita. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö suhteessa voi olla kipinää ja seksiä – jonkun laitteen välityksellä. Seksiviestittely, videopuhelut, omista fantasioista kertominen toiselle voivat ylläpitää seksielämää.

Muistakaa kuitenkin, että seksiviestit, videot ja fantasiapuheet ovat teidän kahden välisiä, eikä niitä saa levitellä muille. Lue lisää seksiviesteistä ja kostopornosta.

Koronaa tai ei, kumppanin painostaminen seksiin livenä tai netin välityksellä ei ole missään nimessä ok. Onkin tärkeää, että asiasta puhutaan reilusti – ja kerrotaan, jos seksipuheet tai ehdotukset tuntuvat painostavilta.

Jos haluat tyydyttää seksihalujasi, on sooloseksi oiva tapa tuottaa itselleen seksuaalista nautintoa. Et voi missään olosuhteissa vaatia, painostaa tai kiristää kumppaniasi seksiin, jota hän ei halua tehdä. Lue lisää sooloseksistä tästä.

Mustasukkaisuus voi nostaa päätänsä

Vaikka kumppanukset olisivat kaikki omien perheiden ja läheistensä parissa, voi huomata tuntevansa mustasukkaisuuden tai epävarmuuden tunteita. Se on ihan tavallista.

Kun fyysinen kontakti vähenee, se luo paljon paineita henkiselle yhteydelle. Jos pyörittelet synkkiä ajatuksia vain omassa päässäsi, ne todennäköisesti lisääntyvät ja pahenevat. Onkin tärkeää, että voit kommunikoida niistä kumppanillesi, vaikka ne tuntuisivat kuinka typeriltä.

Vaikka ette voi nyt nähdä, koskettaa, helliä, suudella tai vaikka harrastaa seksiä, tilanne korjaantuu tulevaisuudessa. Vaikka tämä hetki voi aiheuttaa monenlaisia tunteita, on tärkeää muistaa, että tulevaisuudessa tilanne tasaantuu.

Tämän hetken voivottelu ja surkuttelu voi aiheuttaa entisestään ahdistusta ja mielipahaa, joten olisikin tärkeää keskittyä siihen, kuinka voit ilahduttaa kumppanisia nyt. Myös tulevaisuuden suunnittelu vahvistaa teitä entisestään ja saa odottamaan hetkeä, kun olette jälleen yhdessä.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Asiasanat: korona, koronavirus, korona-virus, corona, covid-19, covid19

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...