Siirry sisältöön

Mitä on seksiviestittely?

Julkaistu 05.10.2018 - Väestöliitto
Sexting, sekstarit, seksiviestit ovat toimintaa jossa lähetetään jollekin henkilölle intiimejä kuvia, videoita tai seksisävytteisiä viestejä.
Tuottanut Väestöliitto

Parhaimmillaan seksiviestittely voidaan nähdä digitaalisena flirttinä, intiiminä ja hauskana tapana ylläpitää seksuaalista jännitettä. Pahimmillaan toiminnasta voi tulla rikollista, mikäli kuvia tai videoita annetaan ilman lupaa kolmannelle osapuolelle tai niitä levitetään niitä muille.

Seksiviestittelyt on ok, jos seksiviestejä vaihtavat toistensa kanssa suhteellisen saman ikäiset nuoret ja viestittely tapahtuu yhteisessä ymmärryksessä.

Näiden ehtojen on myös tärkeää täyttyä:

  • kaikki osapuolet voivat vaikuttaa siihen, millaista materiaalia jaetaan
  • viestittelyn voi lopettaa heti  kun siltä tuntuu
  • viestittelyyn ei painosteta tai pakoteta uhkailemalla esimerkiksi yhteydenpidon tai suhteen lopettamisella
  • viestittely ei tunnu kenestäkään epämukavalta, nololta tai aiheuta morkkiksia
  • seksiviestit ja materiaali ei leviä eikä niitä levitetä muille ihmisille.

Seksiviestit eivät ole lupaus seksistä eikä niillä saa painostaa seksiin tai seksuaalisiin tekoihin.

Seksiviestittely voi olla yksi tapa siirtyä suhteessa sellaiselle tasolle, jossa seksuaalinen toiminta voisi tulla kyseeseen. Viestittely voi olla flirttiä tai seksuaalisen jännitteen ylläpitämistä. Seksiviestit voivat olla myös yksi tapa kertoa toiselle, millaista seksiä haluaisi tai millaisista seksiin liittyvistä asioista pitää. Viestien avulla aloitteen tekeminen ja aiheesta keskusteleminen voi olla helpompaa kuin kasvotusten juttelemalla.

Seksiviestittely ei ole pakollista eikä se kuulu automaattisesti esimerkiksi deittailusuhteeseen. On tavallista, ettei seksiviestittely johda seksiin tai minkäänlaiseen lähempään tuttavuuteen tai suhteeseen.

Mitä on tärkeää muistaa seksiviestittelyssä? 

Seksiviestittelyssä voi aina sanoa tai ilmaista, ettei ei halua lähettää tai vastaanottaa seksuaalisia viestejä, kuvia tai videoita. Sinä päätät, haluatko näyttää itsestäsi paljasta pintaa vai et, ja jokaisen on kunnioitettava sitä. Jos joku levittää seksiviestejäsi, kuvia tai videoita, mene Poliisille. Sinä et ole tehnyt mitään väärää, materiaalin levittäjä on. Jos löydät kuvasi joltain sivustolta, ota siitä kuvakaappaus ja ilmoita sivuston ylläpitäjälle siitä, että kuva on poistettava koska julkaisuun ei ole lupaa. Voit aina kysyä neuvoa esimerkiksi nettipoliisilta tai Rikosuhripäivystyksestä.

Älä levitä tai näytä sinulle lähettämiä seksiviestejä, kuvia tai videoita muille, se voidaan tulkita rikolliseksi toiminnaksi. Nudeja lähettäessä, älä paljasta kasvojasi tai sellaisia piirteitä itsestäsi, jotka ovat tunnistettavia.

Seksiviestien lähettämisen sääntö numero 1. on suostumus. Jos haluat lähettää esimerkiksi nudekuvan, kysy onko se ok myös toiselle osapuolelle, muuten toiminta voi täyttää seksuaalisen häirinnän tunnusmerkistön. Kuinka huolehtia siitä, että seksiviestittely pysyy turvallisena?

Seksiviestittelyynkin on mahdollista sopia pelisääntöjä:

  • Haluatko, ettei viestejäsi näytetä kenellekään muulle? – Sano se selkeästi ennen viestin lähettämistä.
  • Sopikaa kumppanin kanssa, mitä tekisitte seksiviesteille, jos suhteenne loppuisi tai välit tulehtuisivat.
  • Jos seksiviestien saaminen tuntuu epämukavilta, kerro että et halua niitä. Jokaisella on oikeus päättää, millaista materiaalia haluaa vastaanottaa.
  • Vaikka vastaanottaisit seksiviestejä, se ei tarkoita, että olet velvollinen lähettämään niitä myös itse.
  • Säilytä seksiviestejä siten, etteivät ne joudu vääriin käsiin, vaikka puhelintasi lainattaisiin tai se katoaisi.

Älä käytä suhteen aikana lähetettyjä seksiviestejä kostotarkoituksessa tai muuten loukataksesi exääsi.

Mietitkö millaisissa tilanteissa seksiviestittely voi täyttää rikoksen tunnusmerkit?

Jos seksiviestejä, kuvia tai videoita levitetään kolmannella osapuolle tai materiaalia levitetään tarkoituksella eteenpäin, se voi täyttää rikoksen tunnusmerkistö.

Jos täysi-ikäinen lähettää itsestään seksuaalisävytteisen kuvan alle 16-vuotiaalle, voi tässä toiminnassa täyttyä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistö.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...