Gå till innehållet

Vad betyder samtycke i sex?

15.02.2022 klo 11:30 - Producerat av Befolkningsförbundet
Samtycke är något som behövs för alla sexuella handlingar med en annan. Samtycke i fråga om olika sexhandlingar innebär att du kommunicerar vad du vill och inte vill. Var och en måste respektera den andras rätt att själv bestämma över sin kropp och vilja. Om du är osäker på om din partner vill samma saker som du – fråga och försäkra dig.

Alla har sexuell självbestämmanderätt. Alla är skyldiga att respektera andras sexuella gränser och deras vilja och önskemål när det gäller gränserna. Någon som är mycket berusad, illamående, sover eller har slocknat kan inte ge sitt samtycke till sex. Sex utan samtycke är våldtäkt. Ingens klädsel är en signal om sexuell villighet eller ovillighet.   

Om du vill ha sex med en annan människa ska du fråga om saken. Bra sätt att ta upp saken är att berätta för den andra om sina känslor och sin lust till sex. Du kan föra saken på tal genom att fråga: Har du lust? Vill du ha sex? Får jag kyssa dig? Hurdant sex tycker du om? Får jag röra dig? Vill du röra mig? 

Beroende på situationen kan svaret vara ja, nej, jag vet inte eller inte nu – genom att fråga ser vi till att vars och ens sexuella gränser blir synliga. 

Det väsentliga i samtycke är att de som har sex har ett samförstånd om hurdana sexhandlingar som utförs, om de utförs. Samtycket klarnar ofta naturligt eller till och med av sig självt. Men om du blir osäker på om din partner vill samma saker som du när ni har sex – fråga och försäkra dig.  

    ”Att säkerställa samtycket handlar sist och slutligen om att fråga, svara, att sätta ord på tankar och känslor och att berätta vad som känns bra och vad som inte gör det.” 

Det är speciellt viktigt att kommunicera när: 

 • Sexhandlingar är något nytt, eller ganska nytt. 
 • De som har sex inte känner varandra särskilt bra. 
 • Man ändrar sätt för sex. Om till exempel oralsex känns bra betyder det inte att det är okej att gå över till vaginalsamlag. 
 • Man byter ställning. 
 • Man vill lugga, daska, knipa eller klämma på någon kroppsdel eller några kroppsdelar. 
 • Man kommer överens om man ska använda prevention eller inte. 
 • Man provar på nya former för sex, som bindningslekar, sexleksaker eller rollekar. 
 • Man tittar på porr: då behövs samtycke från alla som är med och tittar, också till vilken typ av porr man tittar på. 

Det är inte alltid lätt att tala om sina begär, för genom att berätta om sig själv avslöjar man samtidigt något mycket intimt. Eftersom vi inte kan läsa tankar är det enda sättet att ta reda på varandras begär och önskemål att kommunicera.  

Var och en har rätt att säga nej till sex 

Att du har fått samtycke en gång betyder inte att det går att ha sex också nästa gång. Det behövs samtycke till varje sexuell handling (till exempel kyssar, smekningar, munsex, smeksex, slidsamlag, samlag i eller smekningar av anus). 

   ”Även om ni har haft smeksex eller analsex förra gången betyder det inte automatiskt att det blir likadant också nästa gång.” 

Om du har sexerfarenheter som får dig att fundera på om dina sexuella gränser har överskridits eller om du själv överskridit din partners gränser, ska du inte bli ensam med dina tankar. Du kan komma med och samtala till exempel i Befolkningsförbundets sexrådgivningschatt för unga.  

Du kan säga nej till sex i vilket skede som helst. Också när 

 • ni har kommit överens på förhand om att ha sex 
 • ni har klätt av er 
 • ni har skaffat prevention eller redan tagit den bruk 
 • ni redan har sex 
 • något sätt att ha sex eller någon ställning inte känns bra eller gör ont 
 • du ändrar dig utan desto vidare orsak.

Skribenter: 
Experter inom Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar 

Källor: 

Bloggtext av Befolkningsförbundets ungdomsarbetsgrupp (på finska): Lupa koskea – mikä on suostumus.  

Lang Jennifer: Consent – the new rules of sexual education, 2018, Althea press, USA 

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Vad är sexuella trakasserier?

Sexuella trakasserier är en form av maktmissbruk som någon utövar i samband med social växelverkan. Den som trakasserar någon sexuellt kränker...

Vad betyder analsamlag?

Sexundersökningar visar att omkring 40 procent av vuxna finländare har provat på analsamlag. Analsamlag leder inte till graviditet men du ska...

Hur ska jag närma mig den jag är förtjust i?

Att bli förtjust i någon är en härlig och ofta jättestark känsla. Det är svårt att sluta tänka på den andra när man är förtjust eller...