Gå till innehållet

Vad är porr?

31.03.2023 klo 09:04 - Producerat av Befolkningsförbundet
Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir upphetsad. Åldersgränsen för att köpa porrtidningar är 15 år och för porrvideor 18 år. De hemsidor som erbjuder porr på nätet har bestämt att åldersgränsen är 18 år. Enligt lagen ska de som uppträder i porr vara myndiga. Ingen måste se på porr och ifall den visas till andra, behövs det samtycke för detta.

Porr är oftast bildmaterial, var det visas nakenhet och sex. Oftast är det skådespelat och nu för tiden i form av videomaterial på nätet. Ofta är porrvideo ganska korta, ca 10-20 minuter.

Ofta tittar man på porr i samband med onani för att man kan se människors könsorgan i närbild och för att det visas sex. I porrfilmer finns många olika kategorier där olika typer och stilar av sex, olika människor som har sex ensamma, tillsammans med en annan person eller i grupp tillsammans med andra människor visas. På vissa porrsidor kan man se filmat sex, som gjorts av helt vanliga par.

I porrfilmer används olika tekniska specialeffekter, precis som i vanliga filmer. Till porrfilmerna gör ett manus och skådespelarna har färdiga repliker. Människorna som visas i porrfilmerna är ofta skådespelare och filmarna söker vinklar att filma skådespelarna i som ser smickrande eller bra ut på film. Ofta tas kroppsbehåringen bort på skådespelarna, så att snoppen ser större ut och snippan syns bättre på film.

Även sexpositioner är planerade så att det går att filma i detalj. Porrfilmerna editeras och klipps så att sexscenerna ser ut på ett visst sätt. Det kan gå åt flera timmar till att göra en porrfilm och det kan behövas många tagningar. I porren går det också att förstärka eller lura, till exempel genom att använda en blandning av potatismjöl med avsikt att se ut som sperma.

Sexet som visas i porren är oftast noggrant planerat, alltså har sexpositionerna och längden på sexet blivit bestämt på förhand. Skådespelarna har också i sina kontrakt på för hand bestämt vilket typ av sex de går med på. Att göra porr är ett jobb, och de som gör porr ser varandra som kollegor. Sexpositionerna är till för kameran – inte för sexpartnern. I porren är sexet inte lika spontant som i det verkliga livet.

I porren kan man använda ganska hårda tag då det gäller sex. Strypning, “deep throating” vid oralsex som ger kräkreflexer, daskning, underkuvande såväl kroppsligt som med ord är några exempel. Allt det här har kommits överens om på förhand, innan filmningen har börjat. Skådespelarna är alltså förberedda på vad som kommer hända och har gett samtycke.

I porren syns sällan att det används glidmedel, kondomer eller slicklappar. De skådespelare som aktivt gör porr går och testar sig för könssjukdomat med två veckors mellanrum.

Eftersom skådespelarna har blivit valda till filmerna baserat på deras utseende, kan skådespelarna ha t.ex. större bröst eller penis än genomsnittet. Dessutom kan olika kroppsdelar se större med hjälp av olika kameravinklar.

Skådespelarna kan också ha modifierat sin kropp, t.ex. förstorat brösten genom operation. Penisens erektion kan förstärkas med en penispump. På detta vis så återspeglar porren de skönhetsideal som råder i samhället angående kroppen och utseendet samt traditionella eller allmänna uppfattningar om kön eller hurudant sex som är åtråvärt eller bör eftersträvas.

I porren leks det med olika maktförhållanden. Man kan skådespela t.ex. som lärare och elev, styvmamma eller -pappa och styvbarn, mor- eller farföräldrar eller som chef och anställd. I porren kan det föreställas sex utan samtycke, t.ex. sex tillsammans med någon som sover, sex med någon oberoende vad de gett för svar. Det är viktigt att komma ihåg att i det riktiga livet uppfyller det här kraven för ett sexualbrott.

Porr finns alltså tillgängligt för många olika smaker. Oberoende om porren tilltalar dina egna preferenser så är det viktigt att komma ihåg att det inte lönar sig att ta press från porren över vilka saker man borde upphetsas av, vad man borde klara av eller göra i sex, eller hur sexet borde se ut.

Porr är nu för tiden lätt att hitta och dessutom är det ofta gratis att titta på den. Vid sidan om gratisporren har det kommit så kallad “etiskt porr”, som sägs vara ansvarsfullt producerad. Med ansvarsfullt avses att producenterna har säkerställt att skådespelarna är myndiga och inte offer för människohandel. I etiskt porr vill man inte förstärka stereotyper eller t.ex. objektifiera kvinnor. Det finns också etiskt porr där skådespelarna själva fått välja sin partner och har sex tillsammans utan ett färdigt manus.

Det är även möjligt att bli beroende av att titta på porr. Ofta kan ett eventuell beroende synnas i vardagen genom att tvångsmässigt tittande som negativt inverkar på skolgång, jobb, hobbyverksamhet, förhållanden eller kompisumgänge. Om du är orolig kan du söka hjälp i vår sexualrådgivningschatt eller söka dig till en sexualterapeut.

 

 

Skribenter: Sakkunniga vid de ungas tjänster, Väestöliitto

 

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till hälsovårdstjänster ämnade för den sexuella hälsan

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...