Gå till innehållet

Vad är klitoris?

31.03.2023 klo 07:41 - Producerat av Befolkningsförbundet
Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion än att producera njutning. Klitorishuvudet går att känna med fingrarna, men största delen av den är gömd. I mitten av artikeln ser du en ritad bild av det yttre könsorganet hos en kvinnotypisk kropp. I bilden kan du se vulvans anatomi där klitoris är inritad.

Klitoris finns ovanför urinrörsmynningen, där de inre blygdläpparna möts. Klitoris ligger gömd bakom ett litet veck eller en liten huva. Klitoris svällkroppar ligger runt slidöppningen. De breddar sig brett i bäckenet och ända ut runt slidöppningen.

Klitoris är förvånansvärt lik penisen. Den innehåller svällkroppar och är känslig för njutningsupplevelser. Det är ändå bara en liten del av den som är synlig. Allt annat är inne i bäckenet, osynlig och  i skydd av mjuka veck. I ljuset av den nuvarande forskningen så vet vi att 90 % av klitoris är gömd och att den är cirka lika stor som en böna. Delen som känns och syns är ca 10 % av klitoris.

 

Klitoriksen huppu = Klitorishuvan
Virtsaputken suu = Urinrörsmynningen
Sisemmät häpyhuulet = Inre blygdläpparna
Ulommat häpyhuulet = Yttre blygdläpparna
Emättimen aukko = Slidöppning
Immenkalvo= Slidkransen
Välinaha= Mellangård
Peräaukko = Analöppning

 

Klitoris är känslig för beröring

I klitoris finns massa nervändar, som gör den känslig för beröring, tryck och temperatur. Då klitoris smeks ger glidmedel ofta beröringen ytterligare mera upphetsande.

Sexuell upphetsning får klitoris att svälla, den fylls med blod, växer och blir aningen mera hård.

Klitorishuvudet är oftast en synlig förhöjning som sitter på framsidan av snippan, ca 1-4 cm från slidmynningen. Varje klitoris och snippa är individuell och därför kan storleken och formen på klitoris variera. Klitoris kan svälla och snippan bli våt även då du sover.

Att smeka, massera och beröra klitoris kan ge sexuell njutning. Vissa människor har en mycket känslig klitoris och den kan vara känslig för beröring. Då kan man prova att beröra den genom trosorna.

Det finns även olika sexleksaker ämnade för klitoris. Du kan köpa de från erotikbutiker eller olika nätbutiker som säljer sextillbehör. Här kan du läsa mera om sexleksaker (på finska). Här kan du läsa mera om sexleksaker (på finska).

Skribenter: Sakkunniga vid de ungas tjänster, Väestöliitto

Grafiska bilden på en vulva av Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till hälsovårdstjänster ämnade för den sexuella hälsan

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att synas

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...