Gå till innehållet

Vad betyder analsamlag?

09.05.2022 klo 10:48 - Producerat av Befolkningsförbundet
Sexundersökningar visar att omkring 40 procent av vuxna finländare har provat på analsamlag. Analsamlag leder inte till graviditet men du ska ändå använda kondom för att skydda dig mot könssjukdomar och olika bakterismittor.

Man kan ha analsamlag med penisen eller med en sexleksak, såsom en dildo. Området kring anus har rikligt med känsliga nervtrådar och därför kan smekningar och penetration av det ge sexuell njutning. Analöppningen har två ringmuskler som orsakar hård smärta om analsamlaget är häftigt och oförsiktigt. 

   ”Lugna och försiktiga rörelser och lyhördhet för hur det känns för partnern är viktiga för vällusten och njutningen också vid analsamlag.” 

Det finns ofta avföring i ändtarmen men om du vill kan du skölja den innan du har analsamlag. Sköljningen kan göras med lavemangspruta eller -påse som finns att köpa på apoteket. På det här sättet kan du minska lukt- och hygienproblemen som beror på avföring. 

Innan du har analsamlag är det bra att sätta sig in i anatomin genom att bekanta dig med ditt eget anus. Du kan känna dig fram försiktigt till exempel med fingret och ta glidmedel till hjälp. Det är bra att ha korta naglar så du inte skadar slemhinnan. Du behöver lära känna anus och hur det fungerar, oberoende vilken din roll är i analsamlaget. Den vars anus penetreras bestämmer alltid takten. Ringmusklerna kring anus kan ta bestående skada om rörelserna är för häftiga. 

Kondom och rejält med glidmedel 

Bakterier och andra bobbor smittar också i analsamlag och därför finns det orsak att använda kondom. Tarmbakterierna kan, förutom överföra könssjukdomar, orsaka inflammationer om de hamnar i andra delar av kroppen. Du ska alltid byta kondom om ni byter partner eller sätt (munsex, vaginalsamlag) medan ni har sex. Om flera partner använder gemensamma sexleksaker ska de tvättas med tvål och varmt vatten och skyddas med kondom mellan personerna. 

Sexleksaker som används i anus ska väljas med omsorg för de kan slinka förbi yttre ringmuskeln in i ändtarmen. Hjälpmedel som är avsedda för analsex är bredare nertill för att inte kunna glida för långt in. De här sexleksakerna har ofta också en ögla eller liknande som gör att man kan dra ut dem om man tappar greppet. 

Analgången blir inte fuktig vid upphetsning och därför är det bra att använda ordentligt med glidmedel vid analsamlag. Glidmedlet minskar friktionen, vilket skyddar slemhinnorna, och underlättar samlaget. 

Det är viktigt att du pratar med sin partner om ni har analsex. Avgörande faktorer för förtroendet mellan er och därmed en skön sexupplevelse är att komma överens om vad ni gör, göra det i ömsesidigt samförstånd och visa hänsyn för hur det känns för båda. 

Skribenter: 
Experter inom Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar 

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till sexuella hälsovårdstjänster

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att synas

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt till integritet

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...