Gå till innehållet

Vad betyder analsex?

09.05.2022 klo 10:48 - Producerat av Befolkningsförbundet
Sexundersökningar visar att omkring 40 procent av vuxna finländare har provat på analsex. Analsex leder inte till graviditet men du ska ändå använda kondom för att skydda dig mot könssjukdomar och olika bakteriesmittor.

Man kan ha analsex med en penis eller med en sexleksak, t.ex. en dildo. Området kring anus har rikligt med känsliga nervtrådar och därför kan smekningar och penetration av det ge sexuell njutning. Analöppningen har två ringmuskler som orsakar hård smärta om analsamlaget är för häftigt och oförsiktigt. 

”Lugna och försiktiga rörelser och lyhördhet för hur det känns för partnern, är viktiga för vällusten och      njutningen också vid analsex.” 

Det finns ofta avföring i ändtarmen, men om du vill kan du skölja den innan du har analsex. Sköljningen kan göras med lavemangspruta eller -påse som finns att köpa på apotek. På det här sättet kan du minska lukt- och hygienproblemen som beror på eventuell avföring. 

Innan du har analsex är det bra att sätta sig in i anatomin genom att bekanta dig med ditt eget anus. Du kan känna dig fram försiktigt, till exempel med fingret och ta gärna glidmedel till hjälp. Det är bra att ha korta naglar så du inte skadar slemhinnan i analen. Du behöver lära känna anus och hur det fungerar, oberoende vilken din roll är i analsexet. Den vars anus penetreras bestämmer alltid takten. Ringmusklerna kring anus kan ta bestående skada om rörelserna är för häftiga och därför är det viktigt att lyssna på kroppen. 

Kondom och rejält med glidmedel 

Bakterier och andra bobbor smittar också via analsex, och därför finns det orsak att använda kondom. Tarmbakterierna kan, förutom att överföra könssjukdomar, orsaka inflammationer om de hamnar i andra delar av kroppen. Du ska alltid byta kondom om ni byter partner eller sätt (oralsex, vaginalt samlag) medan ni har sex. Om flera partner använder gemensamma sexleksaker ska de tvättas med tvål och varmt vatten och skyddas med kondom mellan personerna för att undvika smittor. 

Sexleksaker som används i anus ska väljas med omsorg, för de kan slinka förbi yttre ringmuskeln in i ändtarmen om det inte är ämnade för analsex. Hjälpmedel som är avsedda för analsex är bredare nertill för att förhindra att de glider för långt in och har en så kallad “stopper” på ändan. De här sexleksakerna har ofta också en ögla eller liknande som gör att man kan dra ut dem om man tappar greppet.  Här kan du läsa mer om praktika vid analsex (RFSU).

Analen blir inte fuktig vid upphetsning och därför är det mycket viktigt att använda ordentligt med glidmedel vid analsex. Glidmedlet minskar friktionen, vilket skyddar slemhinnorna, och underlättar samlaget och minskar risken för smärtor.

Det är viktigt att du pratar med din partner om ni har, eller vill ha, analsex. Att ni kommer överens om spelreglerna, att båda har gett samtycke och att uppmärksamma bådas upplevelser och känslor är viktiga hörnstenar för en njutningsfull sexupplevelse. 

Källor:

Hivpoint: Anaaliseksin ABC (pdf, aukeaa uuteen välilehteen)

Väestöliitto: FINSEX – seksitapojen muutos (aukeea uuteen välilehteen)

Uppdaterad 15.03.2023

Skribenter: 
Sakkunniga vid Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar 

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...