Gå till innehållet

Vad är bra storlek på penisen?

03.02.2022 klo 14:12 - Producerat av Befolkningsförbundet
Ingen penis är den andra lik. Unga funderar ofta på penisens längd, tjocklek eller form. På samma sätt som människor skiljer sig till utseende, storlek och hudfärg, är också deras penisar olika.

Många unga oroar sig över penisens storlek och om den räcker till. I vår chatt för sexualrådgivning är det här en av de allra vanligaste frågorna. Du kan inte påverka penisens storlek själv, så därför är det bra att prata med någon om saken om den bekymrar dig. Om något är fel med penisens funktion eller om du har smärtor i den är det bäst att gå till läkare. 

Det finns en del internationell forskning om penisens storlek hos vuxna. När penisen inte är erigerad är den hos de flesta mellan 7 och 10 centimeter lång. Vid erektion varierar penisens längd mellan 11 och 16 cm. Penisens omkrets är i medeltal 9,3 cm i vila och 11,6 cm vid erektion. Från de här måtten finns det avvikelser åt båda hållen. Om man jämför penisars längd och omkrets ska man också komma ihåg att det finns många olika sätt att mäta.  

”Det är besvärligt och ofta onödigt att definiera vad som är normal storlek på penisen. Storleken har ingen direkt inverkan på penisens funktion, som urinering, fortplantning, lyckat sex, den sexuella njutningen eller förmågan att tillfredsställa sin partner.” 

Sexlivets njutbarhet hänger inte på penisens storlek. Ifall penisens funktion eller storlek känns störande eller begränsar livet är det bra att diskutera saken med en vuxen, till exempel en läkare eller skolhälsovårdare. 

Betydelsen av penisens storlek 

För många verkar storleken på deras penis ha betydelse. Myten om stora penisar har kanske skapats av porrfilmer men den kan också hänga samman med att kvinnor antas gilla stora penisar. Ändå visar forskningen att till exempel bara fem män av hundra har en penis som vid erektion är över 16 cm lång. 

När man talar om penisens storlek och vaginalt samlag är det bra att veta att största delen av slidan är rätt okänslig och att de känsligaste områdena finns på ett par centimeters djup. Vanligen känns till exempel tampongen, som förs in djupt i slidan, inte alls. Ur den här synvinkeln har penisens längd oftast ingen större betydelse för den sexuella njutningen. 

Människor kan förstås ha personliga preferenser i fråga om penisens storlek. Somliga gillar och tänder på större penisar, andra på mindre och för en del spelar storleken ingen roll. 

Det finns inga riskfria metoder för att förstora penisen varaktigt. Kirurgiska ingrepp, penisförstorande piller och -redskap eller ämnen som injiceras i lemmen kan vara rentav farliga; de kan skada penisen och dess funktion. Inte heller penispumpar har en förstorande effekt. 

Mikropenis 

Mikropenis är läkarens diagnos på en fullvuxen lem som är under 5 cm i vila och 8,5 cm vid erektion. En mikropenis fungerar vanligen normalt. Bakgrunden är en utvecklingsstörning i fosterstadiet. Om du undrar över om du möjligen har en mikropenis är det bäst att vända sig till en läkare.  

Uppdaterad 14.3.2023

Skribenter:  Befolkningsförbundets sakkunniga i tjänster för ungdomar 

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till hälsovårdstjänster ämnade för den sexuella hälsan

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...