Siirry sisältöön

Mikä on emätin?

Julkaistu 11.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Emätin on naistyypillisissä kehoissa oleva sukuelin. Emätin yhdistää naistyypillisen kehon ulkoiset sukuelimet ja kohdun. Emätin on litteä ja joustava. Emättimen aukko sijaitsee jalkojen välissä, virtsaputken alapuolella. Emättimen kautta poistuu valkovuoto ja kuukautisveri. Jos lapsi ei synny keisarinleikkauksella, silloin lapsi syntyy emättimestä. Artikkelin keskivaiheissa on piirretty, anatominen kuva vulvasta.

Emätin on joustavaa pehmytkudosta joka yhdistää ulkoiset sukuelimet ja kohdun. Emätin on litteä ja joustava. Aikuisella se on noin 6 – 12 cm pitkä.

Emätin on niin joustava, että se voi toisaalta kiristyä tiukaksi esimerkiksi sisään työnnetyn sormen ympäri. Toisaalta se voi laajentua niin, että emättimeen mahtuu penis, dildo tai kuukautiskuppi. Synnytyksen jälkeen emätin palautuu ajan kuluessa normaaliin kokoonsa.

Emättimen aukon vieressä on ohut kalvo, jota kutsutaan immenkalvoksi. Jokaisen immenkalvo on erilainen. Joskus ensimmäisten itsetyydytyskertojen tai yhdyntöjen yhteydessä voi immenkalvo hieman venyä ja joskus ns. repeytyä. Immenkalvo on ohutta kudosta, joka voi venyä/repeytyä myös tamponia laitettaessa. Tällöin tämä kohta voi myös vuotaa vähän verta.

Emättimen kautta onnistuu lapsen synnytys ja se mahdollistaa myös seksin kuten esimerkiksi yhdynnän.

Emättimen seinämien pinta ovat limakalvoa, ja muistuttaa hieman suun sisäpintaa. Emättimen uloimmainen kudos on limakalvoa, joka voi ärsyyntyä helposti jolloin voi tuntua kutinaa tai kirvelyä.

Syvällä emättimen ”pohjalla” voi sormin tunnustellen tuntua pyöreä ja kiinteä kohouma. Tämä kohta on kohdun napukka. Sen keskellä on reikä, jota kutsutaan kohdunsuuksi. Kohdunsuu on reitti, jonka kautta valuu kuukautisvuoto pois kohdusta. Tämän reiän kautta myös siemennesteessä olevat siittiöt uivat kohtuun ja sitä kautta munatorviin etsimään munasolua hedelmöittymistä varten.

Suurin osa emättimestä on melko tunnotonta. Kaikkein tuntoherkin alue emättimessä on ulkosuun seutu eli häpyhuulet ja klitoris.

Emättimeen voidaan asettaa kuukautisten aikaan tamponi tai kuukuppi eikä ne tunnu emättimessä juuri ollenkaan oikein asetettuna. Seksissä, emättimeen voidaan laittaa penis, sormi tai sormia tai seksiväline.  Seksuaalisen kiihottumisen aikana emättimen limakalvot kostuvat, häpyhuulet turpoavat ja klitoris kasvaa.

Emättimen seinämät ovat ryppyisiä ja erittäin joustavia. Suurimman osan ajasta ne ovat litteinä toisiaan vastaan.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuva vulvasta Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Koronan aikana, voinko nähdä frendejä ulkona?

Ulkoilma ei automaattisesti estä viruksen tarttumista. Mikäli ulkona ollaan lähikontaktissa, virus voi sielläkin tarttua henkilöstä toiseen....

Miten toimia työhaastattelussa?

Työhaastatteluun kutsuminen on jo onnistuminen sinänsä. Se on merkki työnantajan kiinnostuksesta ja halusta kuulla lisää sinusta. Jotta...

Nuorten ryhmächat: Miten välttää tylsistyminen karanteenissa?

Koronaviruksen takia kouluissa on siirrytty etäopetukseen. Myös suurin osa harrastuksista on peruttu eikä kavereita voi tavata samalla tavalla kun...